Elvitte a gyámhatóság egy budapesti anyuka húszhónapos gyermekét a bölcsődéből, miközben albérletet keresett. A hivatal az édesanya anyagi és lakhatási gondjaira hivatkozva tette meg ezt a lépést – írja az nlcafe.hu.

A gyámhatóság elvitte a gyereket a bölcsődéből, amíg az anyja albérletet keresett

Illsuztráció (Fotó: Komka Péter)

Erzsébet eddig egy munkásszállón élt húsz hónapos kislányával, Gabriellával. A gyes és a családi pótlék mellett takarítási munkákból tartotta fenn magát. Kislányát a családgondozó tanácsára egy hete íratta be a bölcsődébe, bár félt attól, hogy a gyámhivatal kiemeli a gyermeket. Félelme beigazolódott, 2017. január 17-én reggel Erzsébet bevitte Gabriellát a bölcsődébe, és miközben albérletet keresett, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy Gabriella ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz került.

A gyámhivatal indoklása szerint azért emelték ki a kislányt, mert a munkásszállón poloskák vannak, ezért a lakhatását nem tartják megfelelőnek, illetve felrótták, hogy Erzsébet a téli hidegben vitte le a gyermeket a testvéréhez. A döntés előtt értetlenül áll A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász Egyesület is, akik régóta segítik Erzsébetet a hivatalok elleni küzdelemben. Közleményükben azt írják, hogy hónappal ezelőtt a XIII. kerületi gyámhivatal – ahova lakcíme szerint a család tartozik – alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit a gyermek nevelésére.

Erzsébet most azért küzd, hogy visszakaphassa lányait, és hogy az állandó zaklatás helyett biztosítsanak számára megfizethető lakhatást. Az AVM és a Társaság a Szabadságjogokért korábban tüntetést is szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, ahol az követelték a kormánytól, hogy a gyerekek kiemelése helyett biztosítson érdemi lakhatási támogatást azoknak a szegény családoknak, akik képtelenek piaci árú albérletet kivenni. A tüntetésen Erzsébet is felszólalt, megosztotta tapasztalatait a hazai gyermekvédelmi rendszerről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.