A szokásos 11-12 ezer forintról 3,5 ezerre csökken a vérplazma adásáért cserébe kapott térítés – írja az Index

Sokakat ért kellemetlen meglepetésként, hogy a kormány egy rendeletváltozással 3665 forintos felső határt szabott a vérplazma-adományozáskor kapható pénzösszegnek, míg korábban akár 11-12 ezer forintot is adtak egy alkalommal.

Havi tízezrekkel csökken a jövedelme a rendszeres vérplazma-adományozóknak

Az aránylag magas térítés miatt eddig sokan havonta többször is adtak vérplazmát, amiből jelentős, évi több százezer forintos fizetéskiegészítés is összejöhetett. Mostantól viszont ez már jóval alacsonyabb, 10 ezer forintért is legalább három alkalommal kell a tű alá feküdni.

Sokan felháborodtak, van, aki fogadkozik, hogy nem ad többé itthon vérplazmát, inkább külföldre megy.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A hazai egészségügy vezetésének dikettantizmusát nem csak ez az intézkedés mutatja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Én is Németországban adok, úgyis sokat járok kint a Rajnán fuvarozó hajóim miatt.
elnyomott
Ha mind egy csónakban eveznénk, ingyen is emberi kötelesség lenne adni.
Azonban, hogy még többet lehessen herdálni - szerintem sem szabad itt semmit ehhez hozzásegíteni!
justhpeter
A hazai egészségügy vezetésének dikettantizmusát nem csak ez az intézkedés mutatja.
Nessy
Pártunk és kormányunk tényleg vastag bőrrel rendelkezik az orcáján.
Van képük "önzetlenségre" apellálni!
kisrigó
Nem tudom, hogy a tb fizette-e korábbi térítést, de ha ezt a Plasmaközpont fizette, akkor miért is szabályozzák? Ha jól tudom a gyógyszergyártás használja fel, most akkor honnan fog ez hiányozni? Vagy van "jelölt", aki jó pénzért majd külföldről pótolja, kellően hálás is lesz az illetékesnek? Nem tehetek róla, de mindent "átalakítanak" és nem önzetlenül! Ha nem lesz valamilyen gyógyszer, hát a betegek így jártak!
vadsanca
Én is véradó voltam anno és plazmáztam is, de soha nem kaptam érte anyagi juttatást. Megelégedtem az aznapi munkaidő igazolással, egy kis élelemmel, ill a seregben a 2 nap jutalom szabival, 1 csokival és 2 sörrel. Valójában mióta van ez? Szerintem ha az ember tud, akkor segítsen! Ez lenne a méltó. Senki nem tudhatja mikor kerül abba a helyzetbe, hogy rajta segítsenek! Mostanában nem áll módomban élni ezzel a lehetőséggel.
Nessy
@kisrigó: ha meg nem lesz tisztességesen kivizsgálva a donor, legfeljebb lesz némi "mellékhatása" a gyógyszernek!
Egyébként nem csak gyógyszerhez használják!
Desischado
Szégyen. Míg nem voltam cukros én is adtam. Sokáig 1500 ft volt, és utána lett 4000 ft. Ennél több soha nem volt, igaz, több mint két éve nem voltam. Az orbán banda mindent tönkretesz! Pedig életmentő gyógyszerek készülnek a plazmából!
emerencia
@vadsanca: Én is egész életemben ingyen adtam vért a munkahelyemen egy kis jelképes ajándék fejében. Annak idején a seregben polgáriként még két nap szabit sem kaptunk érte, s munkaidő kedvezmény sem járt. Csak annyi megkötés volt, hogy véradás után nem volt szabad villamos feszültség alatt dolgozni. A mostani munkahelyemen sem járt szabadidő eddig csak azzal a különbséggel, hogy utána állva kellett dolgozni akár még a magasban is. Sokan ezt már fiatalon sem merik bevállalni. (Hatvanévesen már én sem.) Itt előfordult már az is, hogy a helyi online újság fotóriportere engem választott. Lefényképezett és meg is jelentették a képet melyen teljes céges öltözetben fekszem és adom a vért. (Én hülye hozzájárultam mert ez ingyen reklám a cégnek.) Pár nap múlva egy el nem követett bűnömért felsőbb vezetői segédlettel olyan meghurcoltatásban és megaláztatásban volt részem, amit soha nem fogok elfelejteni... (Utána még sokáig lehetett látni a fotót a neten.) De mindez még mindig nem tántorított el attól, hogyha tehetném, újra adnék ingyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.