Egy évről két évre súlyosította halált okozó közúti veszélyeztetés és rongálás miatt a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében annak a nőnek a büntetését, aki 2012 decemberében a belvárosban autójával a táskáját eltulajdonító tolvajokat üldözőbe vette, fellökte a motorjukat, és emiatt egyikük életét vesztette. A nő börtönbüntetését az első fokhoz hasonlóan a másodfokú bíróság is próbaidőre felfüggesztette.

A törvényszék szóbeli indoklásában többek között azt emelte ki, hogy bár a jogos védelmi helyzet a nő értékei elleni támadáskor fennállt, de az üldözés során ez már nem állapítható meg. Ráadásul a vádlott

jóval súlyosabb hátrányt okozott, mint amekkora őt érte: erőszak nélküli vagyon elleni támadásnál az élet kioltása semmiképpen nem lehet arányos reakció.

A vádlott az ítélethirdetést követően újságíróknak nyilatkozva azt emelte ki: csak az értékeit akarta visszaszerezni, sérülést nem akart okozni. Hozzátette: az egész mindössze fél percig tartott a lopástól a halálos végkifejletig.

"A magyar bíróság a tolvajokat védi"

- fakadt ki kamerák előtt a bíróság folyosóján a vádlott.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Tanulság! Ha én járok így otthon, lelövöm, majd bedobom a döglött tolvajt az ülepítő aknába (emésztő gödör)!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
,,jóval súlyosabb hátrányt okozott, mint amekkora őt érte"
Ez igaz volt a rablás pillanatában is.
quadrocopter
A bíróság álomvilágban él! Egy ilyen lopásnál, álláspontom szerint 100-ból 99-en szintén üldözőbe vették volna a szarháziakat autóval és aszfaltra tolták volna!A tetű tolvajok a cselekmény előtt miért nem mérték fel, hogy akár fogukat is ott hagyhatják, miért a sértettől/elítélttől várható csak el az arányosság és az előrelátás?
nezelodo
Gondolom kirabolni sem volt kötelező a most elítélt károsultat.
egyvandor
Tök jó amikor évekig tartó ítélkezéssel megállapítják, hogy valakinek mit kellet volna tennie egy feszült adott pillanatban.
Zeta
Azért kiváncsivá tett a bíróság!
Várta volna a rendőröket, hogy elkaják a tettest, két hét alat elintéztékvolna, a tettes ismeretlen!
Egy fél perc, de , ha öt perc volt , hogy elkapta őket, mért neki kellett mérlegelnie, mért nem a rablóknak, meg is állhattak volna , hogy elkerüljék a gazda nagyobb haragját.
De , mért loptak? Ők veszélyeztethetnek mást? Ez üzemi baleset volt , ahol ők voltak a hibásak.
justhpeter
Igen ! A bíróság a tolvajokat védi. Mi ebben a furcsa ? A tákolmánybíróság is ezt teszi !
Macskaszem
Felháborító, hogy így meghurcolnak egy embert, aki csak a tulajdonát akarta megvédeni. Biztos vagyok benne, hogy száz emberből száz ugyanezt tette volna, tán még a bíró úr is, mert abban a pillanatban nem lett volna ideje ilyen alaposan mérlegelni. Mindenesetre egy szarházival kevesebb lett, nem tudom sajnálni.
lópicigáspár
Még vissza is tolattam volna rá, biztos, ami biztos! Szarházi bíró!
1magyar
Én is ugyanezt tettem volna ha van lélekjelenlétem. Csak dicsérni tudom a károsultat! Mekkora pénzt mentett meg a becsületes állampolgároknak.
RonaGyuri
Lenyűgöző terminus technicus

A derék tallárosék mindig meg tudnak lepni egy újabb elképesztő baromsággal

Mottó:
„Se ide nem, se oda nem
Fütyöl a madárka, hanem
(Jobb felől üt) nekem fütyöl,
(Bal felől üt) s nekem fütyöl:
Elmehetnek.”

Az az igazság, hogy mindig nagy „tisztelője” voltam a derék magyar bírák találékonyságának. Főleg abban, ha valamit be akartak dumálni, incl. még saját magukat is meggyőzni. Talán csak a két legismertebbet említem fel: Az egyik alany ítéletbe foglalta, hogy „a baleset súlyossága és az azt okozó jármű sebessége között, nincs ok-okozati összefüggés”. Ami lássuk be nem csak egetverő fizikai tudatlanságról, de elképesztő logikai hiátusról is árulkodik!
A másik gyöngyszem sem sokkal kevésbé karakteres, sikerült felfedni a „társadalomra veszélytelen csoportos garázdaság” jogi fogalmát.
A tegnapi nap híre volt, hogy „Egy évről két évre súlyosbította halált okozó közúti veszélyeztetés és rongálás miatt a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében annak a nőnek a büntetését, aki 2012 decemberében a belvárosban autójával a táskáját eltulajdonító tolvajokat üldözőbe vette, fellökte a motorjukat, és emiatt egyikük életét vesztette.”.
Nos magával az ítélettel nincs nagyobb gond, valóban az önbíráskodást üldözni kell. Bár az eset egyébként is tartalmaz az önvédelem lehetősége kapcsán kérdéseket, de az indoklás az lenyűgöző. A derék bíróság szerint „a vádlott jóval súlyosabb hátrányt okozott, mint amekkora őt érte, lévén az erőszak nélküli vagyon elleni támadásnál az élet kioltása semmiképpen nem lehet arányos reakció.”! Amiben akár lehetne némi igazság is csak ez „az erőszak nélküli vagyon elleni támadás” ne lenne itt! =))
TASzSz
Tanulság! Ha én járok így otthon, lelövöm, majd bedobom a döglött tolvajt az ülepítő aknába (emésztő gödör)!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.