Öt festményt vásárol a Várba költöző Miniszterelnökség egy friss közbeszerzési értesítés szerint, nettó 282 millió forintért – közölte az index.

A tájékoztató szerint a képek

a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként szolgálnának, melyek egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét.

A festmények – Ligeti Antal Rózsahegy, illetve A Balaton Szigligetnél, Spányi Béla Naplemente, valamint Bogdány Jakab Virágcsendélet és Sárgaszárnyú ara című képe – mind Kalmár Tímea tulajdonát képezik, aki a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) alapítójának felesége.

Közel 300 millióért vesznek festményeket Lázárék

A kép illusztráció

Az egyes képek ára leosztva nettó 56,4 millió forint. A lapnak több szakértő is nyilatkozott ezzel kapcsolatban: Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze szerint ez az ár nem túl magas, Martos Gábor műkereskedelmi szakértő ezzel szemben úgy véli, a Miniszterelnökség által fizetett ár iszonyúan torzítja a piacot.

Felvetődik a kérdés, hogy a festmények kiválasztásánál „egyéb szempontok” is közrejátszottak-e. A Miniszterelnökség válasza szerint az alkotásokról a belsőépítészeti tervezési koncepció alapján művészettörténészek és igazságügyi szakértők bevonásával született döntés.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A horda etikát ismerve, ezt úgy kell értelmezni, hogy hazaveszik - hazaviszik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
A horda etikát ismerve, ezt úgy kell értelmezni, hogy hazaveszik - hazaviszik!
Nessy
Ez roppant lényeges, a magas kultúrát ismerő és támogató Orbán számára! Szerintem a holdra bőgő szarvas is megtenné.
Edmond Dantes
Finom művelt úriemberek,akik antik bútorok, műtárgyak és festmények között fognak parádézni,pedig az ő színvonalukhoz Kiszel Tünde naptárképei illenének.
nyanya001
Inkább nem mondok semmit.
Félek, valami durva dolgot írnék le erről a ki mit lop szarka kft-ről...
CsipkeRózsa
Orbánnak nem adnak kölcsönbe? Habonyin kapott kölcsön a múzeumtól?

Igaz, az később nem szállna át valamelyik villájába, palotájába.
desiro
mit értenek ezek birkák a művészethez?
Nessy
@desiro: Hogyé' adják? 100 milla? Drágább nincs? 150 milla? Akko aztat!
nevemnick
Nem sok ez a pénz Nagy Kriszta- aliasTyereskova által készített vezír pár portréjáért? Vagy még bónuszként vesznek a menstruációs vérrel festő nő alkotásaiból is?
Na, szép...
CsipkeRózsa
@desiro: a helyettük gondolkodók értenek hozzá, nekik csak el kell fogadniuk az ajánlott műtárgyat.
panellproli
Rothadtak, úgy is megdögöltök, festmény nélkül is!
bakegya
"Ne csinálj magadnak faragott képet..."jaj ,hát a református egyházfiak biztos kivételt tettek...imádott bálványuk kedvéért-CSAKKK új fideSS HAGYOMÁNY SZÜLETIK aprópénzért!
sentinel216
A bankok már nem biztonságosak. Túl átláthatóak, még Brüsszelből is. Ezért műtárgyak, festmények, külföldi ingatlanokba fektetik a pénzt. Ha futni kell jobban mobilizálható egy festmény, egy műtárgy. Az összelopott magyar termőföldet meg majd itt hagyják pénztáros lőrike nyakán.
Eladott Ország
Lázáréknak azt üzenem, hogy már csak a Dunának kéne valahogy befagynia, meg az agyuknak és kidobni a trágyadombra Felcsút apró szülöttének még az emlékét is.
Orbán Viktor dolgozószobáját Tisza István korábbi miniszterelnök „közismerten puritán berendezésű”, ma Debrecenben található dolgozószobai bútorainak másolataival alakítják ki, így „semmilyen különleges beruházásra nincsen szükség. Mondotta Tuzson Bence kormányzati szekértoló mérhetetlen cinizmussal fogyatékosnak nézve egy egész országot. Végre egy – ha senki máshoz nem is – saját magához méltó miniszterelnök, aki értékeli a szépet. Aki nem garasoskodik akkor, amikor a tét az, hogy drága műkincsekre , 300 milliót érő festményekre köpködhesse a szotyola héját, midőn az Európa megmentőjének járó elismerésekről álmodozva Hunyadi Jánosnak képzeli magát. Ilyen ez, amikor egy elfuserált, tehetségtelen futballista kerül egy ország élére. Ilyen, amikor a felkapaszkodott paraszt arisztokratának képzeli magát. Ilyen, amikor egy meggyőződéses haszonállattartó hatalmat kap és elkezd urizálni úgy istenigazából. Odateszi az arcát és az utcára tóduló társadalmi elégedetlenség másnapján, harmadnapján szinte őszinte hangon közli, hogy elértük a határainkat, szó sem lehet semmilyen béremelésről, majd két hét múlva kiderül, hogy külön tartalékból cicomázza a palotáját."
Macskaszem
Szakértő szerint háromszoros áron vették, gondolom abból a célból, hogy az eladót megdobják egy kisebb vagyonnal.
sentinel216
@Eladott Ország: ma,17:39 ******* Ott a pont !!!
jancsipapa
A kórházakba meg a betegeknek kell elemet vinni a vérnyomásmérőbe .Mert arra nem jut .
Cefi
@jancsipapa: Már akinek van még vérnyomása. :-(
bakegya
Ugyan kérem,a hangulatjavítás nemzetbiztonsági kérdés!D
verőce21
"Idehaza nyilvános árverésen közel 230 kép kelt el 30 millió forint felett, ezek között egyetlen Ligeti, Spányi, Bogdány sem volt..." - nem volt bizony.
És valószínűleg nem is lesz, amíg a Miniszterelnökség újra vásárolni nem kezd. A galéria már porolja le azokat a másod, harmadrangú képeit raktárakban, amit ötszörös, tízszeres áron rásózhat hülyékre.
Egyszer volt Budán kutyavásár! :)
kemeati
@verőce21: Ráhel ringyó férjével milyen képeket vesz gellérthegyi villába?Még ismertebb magyar műveket igaz csak 7 milláért.Azért szép a felsőoktatás pl Corvinus.A századvég alapítója az új rektor,kara van matolcsynak és tanít angolul ribanc ráhel turizmust.Csodálkozunk ha diákok is külföldet választják???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.