Az olasz hatóságok mellett a magyar rendőrség is nyomozást indított a péntek éjjeli veronai busztragédia ügyében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap honlapján közölte, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújában indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda .

Felidézték, hogy a baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, kérésükre azonban munkájukat a helyszínen három magyar rendőr is segíti, akik vasárnap hajnalban érkeztek Veronába.

A baleset lehetséges okai között felvetődött a műszaki hiba is, ezért a magyar nyomozásnak tisztázni kell, hogy az autóbusz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot. Kiemelték, hogy a nyomozás független az olasz eljárástól, a magyar rendőrség megállapításait egy későbbi jogsegély keretében bocsáthatja az olasz hatóságok rendelkezésére.

A magyar nyomozók igazságügyi műszaki szakértők bevonásával tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végeznek, lefoglalják a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbuszvezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1 aktuális csatornán vasárnap délelőtt elmondta, az olasz hatóságok alaptalannak nyilvánították annak a szemtanúnak a beszámolóját, aki korábban azt állította, már a baleset előtt füst szivárgott ki a buszból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy a szerencsétlenül járt buszon 54 utas és 2 magyar állampolgárságú sofőr tartózkodott. Az utasok között 43 fiatalkorú és 11 felnőtt volt. A hivatalos információk alapján 16 halottja van a balesetnek, 6 sérültet kórházban ápolnak, közülük ketten válságos állapotban vannak. A tárcavezető tájékoztatása alapján egyelőre nem tudták azonosítani a halottakat és a válságos állapotban lévő sérülteket.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Miért indokolt a házkutatás, amikor sima lefoglalással is megszerezhetők az iratok, újságírói tévedés, vagy hatósági szuperkedés?
elnyomott
@Mirabilis: Nem teljesen mindegy? Ezeket a buszokat 14 éve nem gyártják, gondolod, sokat fordítottak a bevételükből a karbantartásra? Újra nem futotta, majd a régire költenek?
Idehaza semminek nincs felelőse, mert fideszes, nem fideszes egykutya, kéz kezet mos.
Equus
@elnyomott: tudod, ha nem fordítanak gondot a karbantartásra, akkor egy kinti ellenőrzésen marad a busz, másikat kell küldeni az utasokért, és még egy traktort, ami hazacibálja a rossz buszt. Zsebbe nyúlós a töri...
elnyomott
@Equus: - annyit fordítanak rá, hogy még éppen menjen. Ilyen régi buszokra többet kellene költeni, mint egy újra. Gondolod, megteszik?
elnyomott
@Equus: - ja, és csak akkor zsebbenyúlós a töri, a rajtakapják. Vajon hányszor úszhatták már meg? És nem csak erről az esetről beszélek!
elnyomott
@Mirabilis: - ugyan, a határon túl még nem volt műszaki ok miatt baleset?
karma1
@quadrocopter: 19.11-re: Az egyszeru lefoglalas is ugy megy, hogy a rendorseg kimegy, es ok mondjak meg, hogy mit akarnak elvinni, de ehhez kell nekik a hazkutatasi engedely.Lakotelepen eltem, a szomszed anyja-fia duo fofoglalkozasu alkoholista es kisebb-nagyobb tolvaj volt: amikor a rendorseg jott nyomozni BARMILYEN ugyben, akkor szepen becsongettek hozzam, meg valamelyik masik szomszedhoz, es nekunk is be kellett menni a "hazkutatott" lakasba, amikor a rendorok kutakodtak, hogy nehogy a rendorok olyat tegyenek, ami nem megengedheto, vagy eppen testi eroszakot alkalmaznak. Most az egyszer igenis megertem a hazkutatast, mert ne a kft tulajdonosa mondja meg, hogy milyen iratokat ad oda, hanem a rendor mondja meg, hogy mire kivancsi, es azt gondolkodas nelkul LEFOGLALJA, nem pedig csak BEKERI.
Bar a kft tulaja egyuttmukodonek latszik, de valahogy a helyzet komolysagahoz es sulyossagahoz kepest nem volt a topon intezkedesileg. Sajnos, mar odaig sullyedtunk a bizalmatlansagban , hogy nem hisszuk el a nyomozas tisztasagat sem. En sem hiszem el, mert ha egy kis kapcsolata is van a fideszhez, akkor tobb mint valoszinu hogy nem lesz "fair" vizsgalat, csak egy "a mi kutyank kolke" akcio...
quadrocopter
@karma1: Nem egészen, ugyanis a lefoglalás is ugyanolyan nyomozási cselekmény, mint a házkutatás, ráadásul nyugodtan lehet előre jelezni, hogy milyen iratokra van szükség és azokat készítsék elő, mert egyébként is szakértő fogja átnézni az iratokat, hisz a rendőrök nem értenek hozzá!
Tehát ha a szakértő kijelöli, hogy még milyen iratok nincsenek a többi között, akkor érdemes házkutatás keretében szétszórni a Kft.-t.
Uganakkor az is bevett gyakorlat, hogy bár házkutatási határozattal mennek a helyszínre, de mégis megkérik a tulajt, hogy szépen adjon elő mindent szükséges iratot, mert különben úgy fog kinézni az összes helyiség, mint amikor az épület félkész állapotban volt!
Equus
@karma1: olyasmiben akarsz szakértő lenni, amiben... hm... kevés jártasságod van. A szándékos bűncselekményt összekeverni egy nem szándékossal... legalábbis nem szerencsés.

Hogy miyen doksikat kell vezetni egy személyszállító járműről arra pontos előírások vannak. Ezeknek a beszerzéséhez csak akkor lenne szükség házkutatásra, ha alapos okkal vélelmezhető lenne, h a vélt felelősök azokat eltüntetnék, hamisítanák.
Ez az egész cirkusz csak hatalmi erőfitogtatás. Már megint túllihegik a dolgot. Kész szerencse, h nem jutott eszébe vmi agyamanetnek az összes busz újbóli műszaki vizsgáztatása még a baleset tényleges okának ismerete előtt.
Mert mi van, ha rosszul lett a gépkocsivezető?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.