Orbán Viktor az MNB Lámfalussy Konferenciáján tartott beszédében elmondta, hogy az évtizedek óta fennálló, egy hatalmi központú világnak vége, Kína előretörésével egy több erőközpontú berendezkedésre kell felkészülni. Ez azonban nem veszélyt jelent, hanem inkább lehetőséget, így nem kell félni tőle. A paradigmaváltás elkerülhetetlen velejárója, hogy újra előtérbe kerülnek a nemzetállamok, az EU-s centralizációs törekvéseket pedig át kell gondolni. Csak az új gondolkodásmód az, ami segíthet túllendülni az Európai Uniónak az őt jelenleg sújtó négy válságnak. – összegezte a miniszterelnök beszédét a portfolio.hu.

Orbán szerint Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke, beiktató beszédében, a legmagasabb világi helyről adott engedélyt, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.

Orbán szerint több modell lesz a világban, ezért nyílik ki a tér a kétoldali megállapodások előtt, mert azokat könnyebb összehangolni, mint a nagy nemzetközi megállapodásokat. A több pólusú világrend miatt nincs olyan mindenkire ráhúzható gazdaságpolitika, ami mindenkit sikeressé tehet. A miniszterelnök szerint ma az tartja fenn a növekedést a világban, hogy léteznek különböző modellek.

Orbán: Trump, a legmagasabb világi helyről adott engedélyt, hogy magunkat tegyük az első helyre

(Fotó: Koszticsák Szilár/MTI)

Európára áttérve a miniszterelnök elmondta, hogy a kontinens olyan állapotban van most, hogy korábbi önmagához képest alig lehet ráismerni. Növekedési válságban szenved, fuldokol az adósságban, demográfiai válság is sújtja, részben a menekültválsággal összefüggésben közbiztonsági válsághelyzet állt elő, továbbá adott egy külpolitikai válság is. Orbán szerint őszintén ki kellene mondani, hogy mi európaiak nem tudjuk megvédeni magunkat külső segítség nélkül, pedig erre nagy szükség van, ha meghatározó szereplők kívánunk maradni a világszínpadon. A közös európai védelmi szövetség kialakítása épp ezért kulcsfontosságú.

Európa akkor volt erős, amikor több erőközpont volt a kontinensen, Brüsszel viszont most ezzel ellentétes folyamatokat erőltet, centralizálni akar.

Elkerülhetetlenek az új típusú együttműködések, többek között az USA-val is, a TTIP helyett másra van szükség. Továbbá kössünk megállapodásokat Kínával, illetve élénkítsük orosz kapcsolatainkat.

112 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
@Pergető: Lehet, hogy te tudsz azonosulni ezzel a véleménnyel. Azonban megnézném Orbán képét, ha nem jön több eu-s támogatás, mert a németek és mindenki más önmagát rakja első helyre. Mi az utolsók vagyunk, nekünk csak az fog jutni ilyen mentalitással, amit mi magunk termelünk.
Orbán akkor is megél az adónkból, de mi éhen döglünk.
Ennyit az átgondolatlan véleményekről!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
@huKKK: Mi a történelem folyamán mindig a vesztesek oldalára szoktunk állni.
"Kína magával ránthatja az egész világgazdaságot
Hét év alatt jobban eladósodtak, mint Amerika a 2008-as válság előtt, egyes befektetők szerint jobb bele sem gondolni a helyzetbe. Akik viszont belegondolnak, egyre borúlátóbbak."
index.hu/gazdasag/2017/01/27/felelmetesen_menekul_a_penz_kinabol/
huKKK
@elnyomott: Köszönöm az információt.
Ludmilla
ennek az összejövetelnek az elnevezését elmagyarázná valaki? Pergetőbringás?
kukac50
Ha a legmagasabb helyről kaptunk volna engedélyt Te már nem élnél!
Nessy
Hát, én is az első helyre pozicionáltam magamat itthon, mire az ifjúság lelkesen helyeselt, hogy elsőként mehetek mosogatni ebéd után. :-))
eugen4402
Tudja Orbán úr, a Csomolungmán olyan ritka a levegő, hogy az oxigénhiány miatt az emberek össze-vissza beszélnek... Nem kell komolyan venni..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.