Budapest mellett Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban és Nyíregyházán rendeltek el a helyi önkormányzatok a szmog miatt riasztási fokozatot az elmúlt napokban. 

Szmogriadó: Szegeden ingyenes lett a tömegközlekedés, Budapesten nem – a fővárosi közgyűlésnek kellene dönteni

Fotó: Időkép

Budapesten a közlekedést is korlátozták, azokkal az autókkal, amelyeknek a forgalmijában a környezetvédelmi besorolás 0, 1, 2, 3, 4 (vagy pedig semmilyen osztályozás nincs feltüntetve), azokkal tilos közlekedni. Aki a rendelkezés ellenére használja az autóját, és megfogják a rendőrök, 150 ezer forintos büntetésre is számíthat.

A többi településen az önkormányzatok ilyen tiltó rendelkezéssel nem éltek, de mindenhol felkérték a lakosságot, hogy a gépjárművek helyett inkább a tömegközlekedést válasszák.

Szegeden Botka László szocialista polgármester keddtől péntekig – illetve amíg a helyzet úgy kívánja – ingyenessé tette a tömegközlekedés használatát. Az 5 tonnánál nehezebb járműveket kitiltották a dél-alföldi városból – olvasható a delmagyar.hu cikkében.

A fővárosban nem ingyenes

Budapesten a BKK járatainak használata szmogriadó riasztási fokozata alatt sem ingyenes. Tarlós István főpolgármester Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ugyan a riasztási fokozatot ő rendeli el, de az ingyenességről már a fővárosi közgyűlésnek kell döntenie. Tarlós megjegyezte azt is, hogy ilyenkor nem lehet ingyenesen utazni a MÁV és a Volán járatain sem.

Azt nem tudni, hogy a fővárosi közgyűlést tervezték, tervezik e ez ügyben összehívni. Kérdéseinket eljuttattuk a Főpolgármesteri Hivatalhoz, amint választ kapunk, közöljük.

Az ugyanakkor a fővárosi közgyűlés SZMSZ-éből kiderül, hogy bármilyen előterjesztést legalább hét nappal a tervezett ülés előtt le kell adni, vagyis legalább egy hét kell még a rendkívüli közgyűlés összehívásához is.

Csütörtökig marad a szmog

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön várható a szél megélénkülése az Észak-Alföldön, de országosan a szélmozgás mérsékelt marad. Az elkövetkező napokban továbbra is ködös reggelekre, ónos szitálásra lehet számítani, vagyis jó eséllyel marad a szmog.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Átálltunk a Rezsi Szilárdos gázról a szilárd tüzelésre, energetikai és fűtés korszerűsítésre a lenyúlt UNIÓS támogatás nélkül nem futja. Hát a nyomorultakon ki segít, akik a velük született klausztrofóbiájuk miatt egyszerűen nem bírják elviselni, hogy tető legyen a fejük felett, vagy akik saját mocskukban fagynak meg a kihűlt lakásukban. Nem, ők soha nem éhesek, és kifejezetten szeretik a hideget. Ők azért nem fűtenek, mert nem fáznak. Nem azért szedegetnek gallyakat az uraság erdejében a boldog új esztendő első napjaiban, mert egy hete nem tudtak begyújtani a vigasztalan kunyhójukban, hanem mert ezzel akarják idegesíteni a mezőőrt, a rendőröket és mert ragaszkodnak hozzá, hogy a lopás megszégyenítő bélyegét rájuk lehessen sütni. Egész települések és a nyomor szakadékába elsüllyedni készülő régiók lakói – akik mégis hobbiból fűtésre adják a fejüket – azért tömik tele a kályhájukat néhány szerencsétlen kalória kinyerése miatt ruhával, PET­ palackkal, vizes fával, lakkozott parkettával ,mázolt ajtóval, ablakkal vagy döglött állatokkal, mert örömüket lelik abban, hogy saját magukat és környezetüket halálra mérgezzék. Pontosan tudom, milyen, amikor az ember már nem tudja, milyen módon készítse el a krumplit, hogy az valami más ételnek tűnjön és tudom, milyen azt mondani a gyereknek, aki egy szelet csokira vágyik, hogy nem telik rá. Tudom milyen összerándulni a csengő hangjára, félni a postástól. Tudom, milyen, amikor az anya nem szereti a banánt, a májkrémet, a margarint, csak az üres kenyeret és már csak a szmogriadó hiányzik."
1magyar
Egyetlen pm-ként Botka látja be, hogy valahová terelni az embereket csak a pénzzel lehet, így,hogy ingyenessé teszi.
Okos!
Rumcájsz 2
@Eladott Ország: Nagy igazság az írás!
havasigyopár
Megmondom miért kellene a fővárosban is ingyenessé tenni a tömegközlekedést. Aki gépkocsit tart fenN, fizeti a köt. bizt.-ra rárakott 30% adót, fizeti a súlyadót 365 napra. Ha megtiltják, hogy nem közlekedhet, nem kapja vissza a különbözetet.Lehet számolni. A főpolgármester, ha lenne egy kis gógyija, nem azzal védekezne, hogy a bérlettel utazók hátrányára történne az ingyenesség.
Remélem meghallják a primitív, nagyfejű bunkók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.