A döntős csapatok, köztük a magyar csapat piaci bevásárlásával indult hétfőn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is követhetnek az érdeklődők.
A hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz.
A csapatok egy lista alapján válogathattak a zöldségek széles választékából. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, échalotte, sárgarépa és csicsóka került.
A kezdéstől számított öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.
A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek.
Széll Tamás és csapata többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió.
A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert.
A döntőn kedden 9.50-kor kezdődik a magyar csapat főzése, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt. Az interneten is követhetjük az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.
(MTI)
Új hozzászólás