Az egészségügyi világszervezet szerint 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés már több mint ötödét mentális zavarok okozták. Magyarországon a megfelelő ellátáshoz kapacitásokat kellene bővíteni, megfelelő jogi környezetet teremteni és az igényekhez szabni a finanszírozást – hangsúlyozták a Magyar Pszichiátriai Társaság XXI. vándorgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatón a szakértők.

A mentális zavarok rohamos terjedése olyan, mint egy gazdasági időzített bomba, az egészségügyi világszervezet (WHO) felmérése szerint 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2 százalékáért világszerte a pszichiátriai betegségek a felelősek. Magyarországon 1990-2013 között több mint 50 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált. Csak a depresszió az európai GDP 1 százalékát emészti fel, a költségek 88 százaléka a mentális zavar miatti termelékenységcsökkenésből adódó gazdasági veszteség, nem pedig egészségügyi kiadás – sorolta a pszichiátriai betegségek gazdasági vonzatának adatait a keddi sajtótájékoztatón Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke.

Magyarországon becslések szerint jelenleg 650 pszichiáter dolgozik – pontos nyilvántartás nincs erről –, de legalább kétszer ennyire lenne szükség – állították egybehangzóan a szakértők.

A mentális betegségek világszerte óriási terhet jelentenek, az ellátásban pedig jelentős a kapacitáshiány. Az USA-ban dolgozó orvosok 54 százaléka kiégés szindrómával küzd, s a kutatások szerint maga az orvosi pálya is mindentől függetlenül a depresszió egyik erős rizikófaktora.

(forrás: napi.hu)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Azt kérdezem a kormánytól, a Fidesztől és a KDNP-­től, hogy nem sül le a pofájukról a bőr,
miközben hallgatják a kormányrádióban a kormányimádságot? Vagy a templomban, miközben a keresztényi gyökerektől áthatva hányják a keresztet? Nem szégyelli magát az a politikus (jaj, dehogy politikus az ilyen), aki szemrebbenés nélkül veszi fel a nyugdíja mellé a tiszteletdíját, költségtérítést, lakhatási támogatást és közben a keresztényi erkölcsről fröcsög?
Van pénz milliárdokért átkeresztelni az utcákat, tereket, bilikékre festeni a buszokat, randa
szobrokat állítani, stadionokat építeni, díszburkolatokat és ledes lámpákat telepíteni minden
létező helyre, de arra nincs pénz, hogy aki végigdolgozta az életét és valamilyen oknál fogva
nincs, vagy nagyon távol van a hozzátartozója, az méltósággal élhesse le utolsó éveit?
Ezzel a most bevezetett szemétséggel szinte párhuzamosan törölte el a kormány a felnőtt
hozzátartozóját ápoló családtagnak eddig adható 29 500 forintos ápolási díjat. Illetve nem
törölte el, mert semmiért nem szereti elvinni a balhét, hanem az önkormányzatokhoz tolta:
fizessenek ők, ha akarnak. És persze, ha tudnak. A rászorulók, betegek, rokkantak, idősek kiirtása után mi a terv? Ki kerül sorra? Egyáltalán: mi a cél? Nem lehetséges, hogy a nemzeti dalművész melletti kiállás helyett azokért a honfitársainkért kellene kiállni, akik önmagukért ezt nem tudják megtenni? Miközben a pártok egymással csatáznak (természetesen nem a kormánynak üzengető kormányra gondolok), senkit nem érdeklő sajtónyilatkozatokkal múlatják az időt és a politikusok (mindegyik) biztonságban élnek a közpénzből, addig emberek halnak meg. Olyan emberek, akik megfelelő segítséggel, odafigyeléssel, törődéssel élhetnének."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
"Fidesz és a KDNP is kőkeményen nekiment a kormánynak és felszólította. Miután magamhoz tértem a rémületből, árkot ástam a ház köré, felállítottam az őrtornyokat és
bevettem a nyugtatót, már kezdek jobban lenni. De azért ez kemény, amikor a Fidesz-­KDNP
felszólít, főleg a kormányt. Az önleszopásnak olyan hihetetlen szintje ez, amit a Moszkvai
Nagycirkusz – Putyin izmos felsőtestén elhelyezkedő bal mellbimbója tiszteletére tartott –
díszelőadásán is lelkesen tapsolna a nagyérdemű. Kell ehhez gerinc, éspedig végtelenül
hajlékony. Mert gondoljunk csak bele a szituációba! Vagy inkább ne, ebéd előtt semmiképpen. Ámde. Miután a kormány szép csendesen ledarálta a rokkantakat az eddig nekik járó ellátással együtt – ezen a ponton elfelejtette felszólítani a Fidesz-­KDNP, de csak az nem hibázik, aki nem szólít fel – most az idősekre került a sor. Valamelyik nagyon hozzáértő és végtelenül empatikus szakember átdolgozta az eddig is döcögve működő időskori ellátást, mert ne élősködjön már a sok kilencvenéves a közcsöcsön, amikor a rájuk elszórt pénzből lehetne hotdogos bódét építeni a felcsúti stadionba, vagy esetleg az ország parasztja bevezetheti a gázt az uniós pénzből luxusminőségű disznóólba. Az van tehát, hogy mostantól nem jár ám csak úgy a házi segítségnyújtás, vagy az idősotthonba való elhelyezés.
Mivel végigjártam ezt a kálváriát, bátran kijelenthetem: eddig is rohadtul nehéz és drága dolog
volt bármelyikhez hozzájutni. A házi segítségnyújtás lényege az, hogy az egyedülálló (akár mert nincs rokonság, akár, mert távol élnek egymástól) idős, már önmagát nehezen ellátó embert naponta meglátogatja valaki és segít a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, takarításban, mosásban, tisztálkodásban, megméri a vérnyomást, vércukor­szintet, közben vált pár szót az idős emberrel, akivel más talán már nem. A lakása fogságában élő öregek számára ez fontos. Volt."
Pergető
@Nessy: Akkor amit írtam az elmekórtani esetekről, nem rád vonatkozik! Ugye milyen egyszerű ez?
eszegfu
@Pergető: 10:08 Meggyőztél! Nálam megvan a "barmok" névsora!:))
magyarbakancs
Mindig azt harsogták,hogy szocializmusban sokkal több volt a depressziós mert a társadalomra rátelepedett a diktatúra.
Most meg 50 %- kal emelkedett a depressziósok száma 27 év alatt.
Igaz egy tendencia bontakozik ki nem tudja meg oldani a személyes problémáját rohan az orvoshoz ,gyógyszert fel írják és ezzel meg oldódik minden.
Hepi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.