A Főpolgármesteri Hivatal pénteken hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását.

A fővárosi szmogriadó riasztási fokozatát visszavonták, de a bizonytalan meteorológiai helyzet miatt tájékoztatási fokozatot rendeltek el.

A levegőminőség nagy mértékű javulásának hatására, a negyedik napja tartó jelentős és állandósult forgalomcsökkenés mellett teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért megszüntette a gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedéseket.

A meteorológiai előrejelzés bizonytalanságára tekintettel, az újabb romlás megelőzése érdekében indokoltnak tartja ugyanakkor a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelését.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken napközben a levegőminőség javulása várható, de összeségében a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja. Szombattól a levegőminőség előrejelzése bizonytalan.

A csütörtöki mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a most működő 10 mérőpont egyikénél sem érte el a riasztási küszöbértéket, a Csepel-Királyerdőben működő mérőpontnál épp meghaladta a tájékoztatási szintet.

Három helyen a levegő állapotával már nem volt probléma: Budatétényen, a Teleki téren és a XVIII. kerületi Gilice téren az egészségügyi határérték alatti állapot jött létre.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése, a további javulás érdekében Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést. Mellőzzék a gépjárművek indokolatlan alapjárati üzemeltetését, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint a szolgáltató és termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Bizony a helyzet változatlan mivel a por szennyezést speciális időjárási helyzet mellett (-10;-20 fok) elsősorban a lakossági fűtés okozza a levegő minőségének romlását, nem a gépjármű CO. Ezért elsősorban az épületek energetikai korszerűsítésén kellene agyalnia a kormányzatnak. Nagyobb energia megtakarítás kisebb fűtési igény. Csak ehhez állami segítség is kellene, nem az autósokat vegzálni és nem kellene ellopni az UNIOS támogatásokat. De Lázár majd elmagyarázza, hogy az nem is úgy volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.