Hosszú interjút adott a Népszavának Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenlegi politikai helyzetben 2017 tavasza az utolsó lehetőség arra, hogy egységes, kormányzóképes, demokratikus alternatívát tudjanak állítani az Orbán-rendszerrel szemben.

Szerinte a magyar politikai élettől idegen az egyes pártok által szorgalmazott előválasztás. Az elmúlt két évben szinte csak arról beszélnek az ellenzéki politikusok, hogy milyen szabályok alapján és kik között tartsanak előválasztást, és ezt a választók már nagyon unják.

Ez a valódi semmittevés, ez az, amikor a politikusok tényleg csak magukkal vannak elfoglalva.

Azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a 106 egyéni körzetben előválasztással válasszák ki a jelölteket, mivel szerinte „enyhén szólva nem vagyunk harcias és versenyképes helyzetben a demokratikus oldalon”.

Az külön érdekesség, hogy minél kisebb egy demokratikus párt, annál harciasabban követeli az előválasztást

– mondja Botka, aki szerint úgy néz ki, mintha a kollégák nem lennének tisztában a saját helyzetükkel. Azt viszont fontosnak tartja, hogy a jelölt kiválasztásnál előzetesen kikérjék a választók véleményét.

Bárcsak mindenütt lenne négy-öt olyan jelölt, akik között valóban lehetne választani

– mondja a polgármester, aki szerint lehet folytatni ezt a vitát, de akkor ki fog derülni, ki akar igazából kormányváltást és ki „csak frakciót, meg néhány 10 milliós állami támogatást évente, két-három biztos képviselői hellyel”.

Aki kerékkötője ennek az új típusú politikának, az nehezen fogja tudni elmagyarázni tevékenységét

– fogalmaz élesen Botka, aki szerint az általa támasztott feltételek nem személyes szempontok, hanem minimális feltételei annak, hogy egyáltalán esély legyen 2018-ban a kormányváltásra. Ugyanis a baloldali pártok támogatottságát összeadva is hiányzik egymillió szavazó a Fidesz legyőzéséhez:

Egymillió olyan választópolgárt kell meggyőznünk, aki le akarja váltani a Fideszt, de a méltányosnál rosszabb emlékképe van a 2010 előtti világról.

Botka szerint nincs tolongás a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelölti pozíciójára, és úgy érzi, most ő az, akitől legtöbben elvárják, hogy felkavarja az állóvizet, és az asztalra csapjon, hogy hölgyeim és uraim, térjetek már észre.

Ha ez így megy tovább, itt még a 14-esnél is rosszabb eredmény lesz, nemhogy kormányváltás.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Nem a nyilvánosság előtt kellene állandóan okoskodniuk, ha kell, ha nem, osztani az észt, hanem a háttérben már régen kőkeményen ki kellett volna jelölni az utat ! A nélkül, hogy saját konkrét tervük nincsen, egyáltalán hogy van képük az embereket győzködni? Kizárólag arra játszani, hogy a sok reményt vesztett ember majd rájuk szavaz?! Nem fog! Előre borítékolható, hogy még többen fognak távol maradni a szavazástól, s emiatt nem tartom kizártnak azt sem, hogy a Fidesznek újra össze fog jönni a 2/3-a.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Erről írok már elég régóta!
Megint csak a helyezkedés megy a húsos fazék körül!
Az Istenadta nép bújával-bajával meg ki törődik? (Megoldás: LMP!)
Ezek meg csak azzal foglalkoznak, hogy ki legyen a legnagyobb ellenzéki "ezen" az oldalon és hogy hogyan lehet a kis pártokat és az új kezdeményezéseket eltiporni?!?!
Nagy Mária
Valószínűleg igaza lesz Botkának!
Pedig egyszerű, rigmusok, ájtatoskodás nélkül menjetek már el a legkisebb, legszegényebb emberek közzé. Beszélgessetek velük, adjátok saját emberi mivoltotokat, s megvan a hiányzó szavazat.
Sziszifusz
@Béla333: 14:02
Miért pont az LMP ? Neked ez a párt szimpatikus, másnak pedig más párt, a harmadiknak pedig egy harmadik. Így teljes a káosz.
Ameddig ez így megy addig esélytelen a Fidesz leváltása.
Ebben a lehetetlen helyzetben, egy pártok feletti összefogás vezethetne eredményre, amelynek a vezetője egy pártoktól független, elismert szakember lehetne. Itt-ott már csillan a remény.
Nagy Mária
@Sziszifusz: Hol csillan, mert én még vakon vagyok?
Katalina62
@Béla333: ”(Megoldás: LMP!)” Mérget azért nem vennék erre sem!
Apatszerek
@Nagy Mária: Botkának 2010- ben lett volna igaza, ha akkor jelentkezik MSZP miniszter elnőki címre de így már hitelét elvesztette, ,,menjetek már el a legkisebb, legszegényebb emberek közzé. Beszélgessetek velük, adjátok saját emberi mivoltotokat" Ez az ami hiányzik, ezeknek csak Budapest létezik, igaz vidéken, ezekkel a lejárt szavatosságú személyekkel már szóba sem állnak. ,,Ki fog derülni, ki akar igazából kormányváltást és ki „csak frakciót, meg néhány 10 milliós állami támogatást évente, két-három biztos képviselői hellyel”. Erre megy ki a választási kabaré, Hogy lehet e még nevetni, vagy a siralom völgyében elvész az MSZP.
Nagy Mária
@Sziszifusz: Nekem tetszett a TV-s riport vele. De túl kevés az idő őt felépíteni és ismertté tenni.
"Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója:
– Egyelőre nem vehető komolyan Lattmann Tamás mint miniszterelnök-jelölt. Ennek több oka is van. Egyrészt saját maga is nyilatkozta, hogy afféle felhívásként értelmezhető a nyilatkozata, másrészt pedig nincs mögötte olyan szervezet, amilyenre egy ilyen feladathoz szüksége lenne. Harmadrészt azt is ki kell emelni, hogy a sajtóban időnként szerepel ugyan mint szakértő, mint nemzetközi jogász, és civil kezdeményezéseknek is az élére állt, de a választópolgárok körében az ismertsége rendkívül alacsony. Vagyis a média számára érdekes lehet a bejelentkezése, de abban a közegben, ahol igazán számít, az ellenzéki szavazók körében nem valószínű, hogy ez a hír túl komoly visszhangot kelt. Ha Lattmann Tamás mégis komolyan gondolja, hogy el akar indulni, nagy feladat előtt áll, hiszen fel kell építenie magát politikusként. (K. M.)
Nagy Mária
@Horizont: Igen, és mindig túl későn kapunk észbe!
Eladott Ország
kettosmerce.blog.hu/2016/11/13/gondola...
SZOCIÁLIS PROGRAM NÉLKÜL NEM LEHET LEVÁLTANI ORBÁNT!
Nem csak a legszegényebbekről van már itt szó, a középosztály mind nagyobb része kerül bajba és szakad le visszafordíthatatlan módon.
A 89-es rendszerváltás után valamennyi kormány olyan előnyként tekintett az alacsony hazai bérszínvonalra, amely ide tudja vonzani a külföldi tőkét. Azt azonban senki sem mérte fel, hogy a magyar munkásosztály így lassan felemésztette önmagát és olyan társadalmi válsághelyzet alakult ki, amely alapjaiban rengeti meg ezt az országot.
Béla333
@Sziszifusz: 14.39
Hogy szerintem miért az LMP az, aki az emberek bújával-bajával törődik?
Hát nézd meg mi folyik most is és mi folyt a 2014-es választások előtt is "összefogás" jelszó alatt?
Hónapokig semmi másra nincs idejük a pártoknak, csak a saját bújukkal-bajukkal foglalkozni. Aztán meg jön a Fidesz (most mondjuk a 4-es Metró disznóságainak a bizonyítékaival) és a saját korrupcióját elleplezendő bemutatja, hogy a másik oldal politikusai is korruptak! És valóban azok is!
Az LMP most is kint van: gyűjtik az aláírásokat az olimpiai népszavazásról.
Heti rendszerességgel tár elénk Hadházy egy "Tocsiknyi" korrupciós ügyet, aközben meg a honlapjukon ott van hogy milyen korrupció mentes, élhető országot szeretnének!
A többi? A fasorban sincsenek!
Ez az igazság!
Sziszifusz
@Béla333: 15:32
Gondolj vissza az LMP eddigi történetére, osztódására, személyi változásaira. Ez arra utal, hogy nem túl egységes szerveződés. Ez nem jó ómen.
Igen, gyűjtik az aláírásokat csak éppen a Momentum Mozgalom kezdeményezését követően, ahhoz csatlakozva. Nem saját indíttatásból.
Cicamama55
Nem a nyilvánosság előtt kellene állandóan okoskodniuk, ha kell, ha nem, osztani az észt, hanem a háttérben már régen kőkeményen ki kellett volna jelölni az utat ! A nélkül, hogy saját konkrét tervük nincsen, egyáltalán hogy van képük az embereket győzködni? Kizárólag arra játszani, hogy a sok reményt vesztett ember majd rájuk szavaz?! Nem fog! Előre borítékolható, hogy még többen fognak távol maradni a szavazástól, s emiatt nem tartom kizártnak azt sem, hogy a Fidesznek újra össze fog jönni a 2/3-a.
coni
Mindenki tisztában van azzal, hogy az MSZP is csak kényelmes, ellenzéki babérokra tőr. Így nyílván nem érdeke egy előválasztás, mert még kiderülne, hogy igen kicsi a támogatottsága és összébb kellene húznia magát az ellenzéki padsorban.
Botka is tudja, hogy 2014 volt az utolsó lehetőség a kormányváltásra amit a bamba, önkritika nélküli Mesterházy ügyesen megakadályozott...Nyilván nem saját ötlete volt.
papa.49
Ezzel az ,,ellenzékkel,, már elment a 2018 hajó, NINCS ÉRTELMES, TÁMOGATHATÓ FORMÁCIÓ, mindegyik csak a saját szerepére gondol, pedig csak ÖSSZEFOGÁSSAL LEHET LEGYŐZNI A FÜTYISZT, de az ellenzék mintha megelégedne a langymeleg takonnyal ami neki jut a parlamentben!!!
Suska van dögivel, felelősség semmi, csupán néha kell kicsit óberkodni a fütyisszel, és a hagyományos felosztásban jön a pénz!!!
Szókrakész
Botka már látja a jövőt.
Gyurcsány végzi a dolgát rendesen.
Egy szecskázógép nem tudná így felaprítani a baloldalt.
Nagy Mária
@papa.49: Lehet, hogy még lázas vagyok. Ez volt az első alkalom, hogy Vona évértékelője olyan frappáns volt, gesztus és pátosz mentes, a történelmi példák pont odatalálók, az összefogás magyar ember és magyar ember között. Kövezzetek meg, de tetszett.
papa.49
@Nagy Mária: Tudod nekem nagy hibám, hogy már nem hiszek a ,,szirének szavának,, az aki egy csapatban kezdett a hazugoviccsal az én számomra nem hiteles, lehet hogy nincs igazam de én akkor is így gondolom. Ők most megpróbálnak bejutni a ,,húsosfazék,, közelébe, ebben ugyanazok mint az lmp..Könnyű úgy erkölcsösnek lenni, hogy nem volt még a zsebében a kincseskamra kulcsa, és mi a biztosíték hogyha hozzájut jobb lesz mint előtte bárki, semmi!!!
Eriksson
@papa.49: Nincs összefogás, nem is lesz, ráadásul nincs is értelme. Ez mind csak szemfényvesztés.
Bakegya szokta mondani, hogy Orbán egy cölöpteknős, és milyen igaza van! Akik feltették oda, azért tették, mert megfelelő ügyintézőnek találták. S ha majd ez a bizalom megrendül, akkor ugyanazok le is veszik. Nem kell hozzá a füttyögős Juhász, vagy feljelentgetős Gyurcsány segítsége.
Béla333
Csakhogy azt felejtik el egyesek, hogy lehet hogy valamelyik alakulat nem azért nem lop, mert még nem volt hatalmon, hanem lehet hogy azért, mert önmagukat és a többi kleptokratát olyan törvényekkel, szabályokkal veszi körül, ami meggátolja, hogy lophassanak. Még ha valamelyik akarna is!
Ilyen pl. az, hogy a közbeszerzéseken ne vehessen részt olyan cég, amelyiknek offshore háttere van, vagy amelyiknek olyan alvállalkozója van, amelyik offshore hátterű.
Ezen kívül a teljes közpénzből történő beruházás levelezése, szerződése, története fel kerülne a netre, hogy bárki tudja ellenőrizni.
Aki meg még ilyen feltételek mellett is képes lenne lopni, annak a kivizsgálására lehetne egy román mintára működő korrupcióellenes ügyészséget felállítani.
Így nem csak mesélni kell/lehet a korrupció visszaszorításáról, hanem végre TENNI is lehetne/kellene ez ellen valamit!
Apatszerek
Tényleg azt hiszitek, hogy az MSZP vezetését saját magukon kívül érdekli más nyűge, babérokra törve csak a vezetőbeosztások szalámizó érdekosztásával foglalkozik, bambaság, kritikanélküliség, saját megújulására képtelenség, helyzetfelismerésüket teljesen elvesztették, ,,Az, hogy saját konkrét tervük nincsen, egyáltalán hogy van képük az embereket győzködni? Kizárólag arra játszani, hogy a sok reményt vesztett ember majd rájuk szavaz"?! @Cicamama55: Jó meglátás!
Nagy Mária
@papa.49: Nem lettem jobbikos! Csak meglepődtem a szépen, logikusan felépített beszédén, amit most kellő szerénységgel mondott el.
Nagyon tetszett, hogy a reformkor különböző mentalitású, habitusú vezéralakjaira hivatkozott, akik a nemzet érdekében félre tudták tenni különböző nézeteiket, s össze tudtak fogni a haza javára, s így kellene tenni most mind a bal, mind a jobb oldalnak. ( Lehet, hogy ez a baloldalhoz való dörgölődés volt.)
Akármi is volt ez a beszéd, az összefogást, mint szimplán magyar emberektől én is elvárnám.
justhpeter
Lehet, hogy Botka rájött, hogy a saját pártjában senki nem akar nyerő lenni csak az ellenzék vezető ereje. Ennél fogva az is lehet, hogy érzi a vesztét.
Eriksson
@justhpeter: Könnyen lehet, hogy jövőre Szeged fideszes város lesz, Miskolcot meg odaadják az MSZP-nek.
papa.49
@Nagy Mária: Gondoltam, nem álltál be egyből a táborba, de más a beszéd, és más amit csinálnak, papolnak sok mindenről de a gárdájukat se tudták, akarták még feloszlatni, miközben nyilvánvalóan törvényellenes a működése!!!Ez is pl. egy ok amiért én nem hiszem egyetlen szavát se a Zazrivec Gábornak!!!
JAJMÁR
Botka jól látja - de legalább is úgy, ahogy én - ez az utolsó, a legeslegutolsó és egyetlen esély!
De fájdalom, se a pártok, se az emberek többsége nem tud elszakadni a neki fontos rögeszméitől meg a múlttól. Pozicióharc a politikusokat, az embereket pedig a nemlétező tisztaságú vezérvárás gyengíti.

Itt egy lehetséges vezér vegyétek észre!
quadrocopter
Botka jól érzékeli a gondokat, miközben Orbánék piti segélycsomagokat dobálnak szét a szokásos hazug mesék kíséretében, addig megy a teszetosza vakarózás!

Az ellenzék miért nem állít össze és terjeszt, egy, a rezsim hazugságait és szemfényvesztéseit tartalmazó gyűjteményt, hisz a neten ehhez minden megtalálható, ezzel ellensúlyozva a milliárdokért nyomtatott gengszterpropagandát?
Úgy tűnik, egyedül a Jobbik képes ezúton is reagálni!
wagabund
bla..bla..bla..csak ez megy...botka alkalmatlan erre a feladatra.
Csizmás Kond
Azt senki sem várhatja el, hogy egy párt jelöltje vagy akár önjelölt semmi ellenkezés nélkül mindenki megválassza.
Ez hibás elképzelés bárki részéről...és ugymond nem is demokratikus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.