A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban Magyarországon 20 százalékkal magasabb a halálozási arány, mint más hónapokban – olvasható a Bors cikkében. Szerencsére a januárnak pár napon belül vége, öles léptekkel halad az idő a tavasz felé, és nemsokára jönnek a farsangi mulatságok is.

A cikk szerint tavaly júliusban 9726-an hunytak el, míg tavaly januárban ez a szám 11 770 fő volt. 2015 januárjában a mortalitási szám 13180 fő volt, az elmúlt öt évben mindig január volt a kiugró hónap. 

A leggyakoribb halálozási ok a Bors szerint a hideg miatt kialakuló légzési és keringési zavarok, tüdőgyulladás, agyvérzés, de az orvosok a lelki okokat is ide sorolják. Az év első hónapjában 62 százalékkal többen kötnek haláleseti biztosítást, mint más hónapokban – derül ki a cikkből.

Egy brit pszichológus, Cliff Arnal szerint januárban azért is csüggedtek az emberek, mert a karácsonyi felfokozott hangulatból újra vissza kell csöppenniük a rideg hétköznapokba, ráadásul az időjárás sem a legjobb arcát mutatja. Éppen emiatt január 3. hetének hétfője a legdepressziósabb nap számításai szerint. A pszichológusnak egy megoldási javaslata van: örülni kell a kis dolgoknak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.