Megérkeztek a sítáborokkal kapcsolatban feltett kérdésekre a válaszok az érintett iskoláktól a Klebelsberg Központhoz – mondta Solti Péter, az iskolafenntartó elnöke.

Az adatkérő levelet az olaszországi Verona közelében történt buszbaleset után küldte ki a Klebelsberg Központ: az iskolai sítáborok szervezésének körülményeiről, hátteréről kért információkat a köznevelési intézményektől.

A beérkezett információkat még vizsgálják, de annyi kijelenthető, hogy az általuk fenntartott iskolák 14-15 százaléka szervez sítáborokat, amelyeken mintegy 8500 diák vesz részt, őket körülbelül 1000 oktató, vagy segítő kíséri.

A központ vezetője szerint nagyon vegyes képet mutat a sítáborok szervezése, hiszen előfordul, hogy az iskolák utazási irodákhoz fordulnak, vagy tornatanárok végzik azt (miként a veronai buszbalesetben érintett intézmény, a Szinyei Merse Pál Gimnázium esetében is történt), de arra is van példa, hogy az oktatási intézmények közösen bonyolítják a szervezést.

A Klebelsberg Központ adatkérő levelére szerda délutánig várta az iskolák válaszát a sítáborok szervezésének körülményeiről.

A kért adatok alapján felmérik: szükséges-e fenntartói intézkedéseket hozni az iskolák munkájának segítésére, valamint szeretnének meggyőződni arról, hogy mindenhol a legnagyobb rendben zajlik a szervezőmunka.

Verona közelében január 20-án szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok utaztak, valamint egyikük családja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a balesettel összefüggésben múlt vasárnap azt mondta: meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát. Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani – tette hozzá.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ne akarjon mar ebbe is beleugatni a klik, mert ehhez aztan semmi koze. Nem az o penzebol mennek, es mar ez evejk ota mukodo szokas az iskolakban, es csak most tortent baleset. Mint a neveben is benne van, ez egy tragikus BALeset volt, nem pedig rossz, vagy figyelmetlen szervezesnek volt koszonheto.
Akkor pofazzon bele, ha istenkent ki tudja jelenteni, hogyha o, a klik szervezi a jovoben ezt is - bar ismetlem, mi a lof@sz koze van hozza??? -, akkor ilyen baleset NEM fordulhat elo? Mert akkor valoban a klikkel kell szerveztetni ezt is... (Miert, talaltak az ugyben egy kis ellophato penzt? Nincs munkaja a gyerekagyas turisztika-zseni asszonynak? Kell a mellekes?)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Ne akarjon mar ebbe is beleugatni a klik, mert ehhez aztan semmi koze. Nem az o penzebol mennek, es mar ez evejk ota mukodo szokas az iskolakban, es csak most tortent baleset. Mint a neveben is benne van, ez egy tragikus BALeset volt, nem pedig rossz, vagy figyelmetlen szervezesnek volt koszonheto.
Akkor pofazzon bele, ha istenkent ki tudja jelenteni, hogyha o, a klik szervezi a jovoben ezt is - bar ismetlem, mi a lof@sz koze van hozza??? -, akkor ilyen baleset NEM fordulhat elo? Mert akkor valoban a klikkel kell szerveztetni ezt is... (Miert, talaltak az ugyben egy kis ellophato penzt? Nincs munkaja a gyerekagyas turisztika-zseni asszonynak? Kell a mellekes?)
Ó-buda
a kormány az emberei ado bevallását ellenörizze a Navon keresztül!! Fontosabb lenne!
Ó-buda
@karma1: totál igazad van!! Mi a fasz közük van hozzá!
quadrocopter
Bokszolja Balog (S)EMMI a fingot! Mi a lószart akar ellenőrizni, amikor a veronai esetben nem az út szervezésével volt gond, hanem valami mással?
Állandó belepofázási kényszer van rajtuk, mert nagyon unatkoznak!
karma1
@Ó-buda: Ez a busztragedia egy teljesen egyedi eset volt, azt hiszem, mar sosem fog kiderulni, hogy gephiba vagy emberi mulasztas okozta-e ezt a kiveteles balesetet. Ez megtortenhetett volna egy atlagos tavolsagi busszal is, vagy egy kifejezetten siturakat szervezo utazasi iroda klienseivel is, mert ez egy veszelyes uzem.
Meg a buszrendeles korul sem talaltak kivetnivalot, a busztarsasag vezetoje is minden segitseget megadott a vizsgalathoz.

Ne akarjon mar az allam ennyire betelepedni az emberek legbensobb maganugyeibe, mert ennek semmi ertelme, viszont kurva szar erzes lehet annak, akinek - mint szulonek - mar nem lesz szabad valasztasa, hogy hova kuldi a sajat gyereket, mert mar ebbe is a hatalom akar beletenyerelni.
orban es a krealmanyai mind-mind "controlfreak"-ek - ez egy szuper talalo kifejezes arra, amikor egy onbizalomhianyos , a legtobb esetben skizofren pszicho- es szociopata mindenrol tudni akar, ami a kornyezeteben tortenik. Nekem volt itt egy baratnom, akinek a ferje szenvedett ebben a betegsegben, pokolla teve mentalisan es fizikailag is ennek a baratnomnek az eletet.
Ijeszto, de sajnos letezo betegseg ez, es siman raeroltetheto normalis emberekre is, ha valaki hatalomban ulve rendelkezik ezzel az erovel.(Tehat orbannak senki nem mondhat nemet, ha egyszer o kiadja valakinek, - itt a kliknek - , hogy ezeket a dolgokat matol vizsgalja folul, mert neki, orbannak nem tetszik valaki, akkor a beosztottaknak MUSZAJ ezt megtenni akkor is, ha a sajat velemenyuk teljesen mas.
nevemnick
Ez a farizeus már abba is bele fog szólni, hogy ki hányszor ismételje meg a nászéjszakát.
Menjen a bús 3.14csába az egész suttyó banda.
Edmond Dantes
Szerintem a kormány most ne játsza el a fontoskodó és gondoskodó állam szerepét ostoba adatlapok kitöltésével.Azt kellene esetleg előírni,hogy diákokat szállító iskola buszok éjjel ne közlekedhessenek,ugyanakkor anyagilag támogassa az indokolt és igazolt útközbeni szállás költségét.Legfeljebb Tiborcz néhány millióval kevesebbet tudna lenyúlni .Sokat jártam a Velence-Verona-Milan autósztrádán,háromsávos,biztonságos,de monoton és unalmas még nappal is.Nappal ugyanakkor a sofőr sokkal több információt észlel,esetleg még a szlovén kamionos jelzéseit is észrevehette volna,nem beszélve az állítólagos fekete füstről.Tehát kevesebb fontoskodó adatgyűjtés, bohóckodás,több ésszerű segítség,ha kell,anyagilag is,aztán hagyják békében az iskolákat.Ez tragédia volt,nem pedig az iskola tevékenységével összefüggő következmény.
F_Viktor
Javasolnam a maffia-kormanynak, hogy keritse korbe hatarzarakkal az orszagot, majd a ketrecen bent maradtaktol vonja meg a kulfoldi utazashoz valo jogat, akkor tuti nem lesz a veronaihoz hasonlo baleset kulfoldon!
papa.49
@F_Viktor: Ne adjál tippeket mert még bevezetik, rád hivatkozva)))))))))))))
wagabund
a családban akad turizmus szakos.. tehát? majd ő jól megszervezi a sítáborokat is..
ki van ez találva kéremszépen.
keresztapa
Hátrányos helyzetű gyerekek mentek síelni, na ugye, a flanc a kékesen is flanc,. Mi köze ennek az oktatáshoz? Síelés mióta van osztályozva? Ez oktatáson kívüli tevékenység? Vagy módos szülők találmánya celeb gyerekeknek! Persze a Tanítás módszertanát nem szervezik a tanárok, tanítók, hogy tanulni tudjanak a gyerekek, ne magolni, aminek tartalmáról fogalmuk sincs, hogy mit jelent az amit olvasnak mert értelmezni képtelenek! Szülők tanítsák otthon, a gyereket, mer a tanítók , tanárok csak házi feladatokat tudnak feladni, amit magolni kell otthon.
Megmagyarázni az olvasott anyag tartalmát, mi mit jelent, a kifejezéseknél az már nem nyerő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.