Továbbra is szmogban áll az ország jó része, Budapesten vasárnap este négy mérőpontnál a riasztási küszöbértéknél is magasabb volt a szállópor koncentrációja. 

Továbbra is szmogos az ország

Fotó: idokep.hu

A fővárosban a főpolgármesteri hivatal közleménye szerint továbbra is érvényben marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata, Budapesten rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége. 

A jelentős romlást nyolc mérőpont környezetében mérték. Ezek felénél – Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében – a riasztási küszöbértéket is túllépte a levegő szállópor-tartalma, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.

A közlemény szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat az utóbbi napokban kis valószínűséggel, de előre jelezte, hogy ha Budapest felett felszakadozna a felhőzet, akkor rövid idő alatt ismét jelentősen romolhat a levegő minősége. A legfrissebb előrejelzés szerint a vasárnap este, hétfőre virradó éjszaka feldúsult szállópor-koncentráció hétfő napközben várhatóan csökkenni fog, de hétfő este ismét romlás várható. Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobb részt hó formában. Bár komolyabb szél nem várható, ez javulást ígér.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a közösségi közlekedést, mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.

Az ország északi területén is magas a szállópor-tartalma a levegőnek, az Időkép térképe szerint Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Debrecen és Putnok térségében nem jó a helyzet. 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképén Salgótarján, Kazincbarcika, Putnok és Sajószentpéter levegőminősége a veszélyes fokozatot érte el. 

(MTI, Propeller-összeállítás)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Bizony a helyzet változatlan mivel a por szennyezést speciális időjárási helyzet mellett (-10;-20 fok) elsősorban a lakossági fűtés okozza a levegő minőségének romlását, nem a gépjármű CO. Például Bódvaszilason a Budapestihez hasonló értéket mértek. „Az első lépésben szigetelni kellene az épületeket, ha ez megvan, a hőigény is kisebb lesz” .Ezért elsősorban az épületek energetikai korszerűsítésén kellene agyalnia a kormányzatnak. Csak ehhez állami segítség is kellene, nem az autósokat vegzálni és nem kellene ellopni az UNIOS támogatásokat. De Lázár majd elmagyarázza, hogy az nem is úgy volt.
Eladott Ország
Érdekes a térképre tekintve, a szennyezettség mértéke ott a legnagyobb (legsötétebb tónusú), az ország ÉK-i részén ahol alig van ipar, (nehézipart, LKM szándékosan szétverték). A legelmaradottabb régió, gáz helyett mindenfélével tüzelnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.