Akár 90 százalékos készlethiányt is okozhat a boltokban a madárinfluenza, a szárnyasok közül a liba és a kacsa tűnhet el a polcokról – olvasható a Világgazdaság cikkében.

90 százalékos készlethiányt is okozhat a madárinfluenza a boltokban

Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Sparban a kacsa és a libatermékeket a madárinfluenza miatt csak korlátozottan képesek beszerezni, a beszállító partnerek a heti háromszori szállítás helyett csak heti egyszer tudnak árut hozni az üzletláncnak, ami így az igényeik 10-20 százalékos kiszolgálását jelenti – mondta el a lapnak a Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk. 

Hozzátette, a beszállítók szerint a fennmaradó kacsa és libaállomány néhány héten belül elfogy, újabb telepítésben pedig addig nem lehet gondolkodni, amíg tart a madárinfluenza. A helyzettel ugyanígy áll a Tesco és az Auchan is, utóbbinál a beszállítási nehézségek miatt áremelés is előfordulhat, amelynek mértékét még nem ismerik.

Egy húsipari cég vezetője szerint húsvétkor is készlethiány alakulhat ki kacsából és libából, az áruhiányt már most is érezni: az eddigi hétfő-szerda-pénteki kacs és libaszállításokhoz képest ők most hetente kapnak vagy kacsát, vagy libát, egyszerre a kettő nem jön.

A Világgazdaság cikke szerint vonzó lehetne idén a szárnyashús, mivel januártól az áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentették, bár a sertéshús tavalyi áfacsökkentéséhez hasonló folyamat a szárnyasoknál is előfordulhat, hogy a kereskedelmi láncok az áfacsökkentést az árnövekedéssel korrigálják.

Egyelőre még jól futnak a szárnyashúsok, főleg a csirkére és a pulykahúsra nagy a kereslet, de a sertéshús ára hiába van a 2015. év végi szint (az áfacsökkentés előtti) alatt, a forgalom ott kissé visszaesett – olvasható a cikkben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Úgy elhajtottak,mint a pinty. Minden mennyiségben tudnék szállítani, igaz nem magyar termelőtől. Na bumm, és akkor mi van? nem rinyálni kell kérem. Szerintem várnak (mindenki) egy kis állami apanázsra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.