Ha a jelenlegi mértékben folytatódik a katolikus papság utánpótlása, akkor a Győri Egyházmegyében néhány éven belül a felére csökkenthetik a plébániák számát – olvasható a 24.hu cikkében.

Az egyházmegyében ugyanis a papság több mint fele már elmúlt 73 éves, azonban az utánpótlásuk évente egy fő új papot jelent. Emiatt Veres András győri püspök (a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke) február elsejével elindítja az Apor Vilmos imaszövetséget, melynek célja a fiatalok papi hivatás felé terelése lenne. 

A püspök egy másik intézkedéséből kitűnik, hogy a jelenlegi papság sem tudja már az összes plébániát ellátni az egyházmegyében, "néhány éven belül a mostani közel százról nagyjából felére csökkentenék a plébániák számát. A papság maga döntheti el, hogy melyik plébánia marad, melyik szűnik meg."

Az ország keleti felén már egy ideje egy pap alá 6-7 plébánia is tartozhat, a cikk szerint a nyugati országrészben is eljöhet ez az intézkedés hamarosan.

A plébánia nélkül maradt településeken a tapasztalatok szerint a hívek száma is csökken, és előbb-utóbb komoly fenntartási gondok jelentkeznek a templom épületével kapcsolatban is

- olvasható a cikkben.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Persze mert elküldték nyugállományba azokat a tettrekész egyházi vezetőket, akik személyesen is gondoskodtak az utánpótlásról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Persze mert elküldték nyugállományba azokat a tettrekész egyházi vezetőket, akik személyesen is gondoskodtak az utánpótlásról.
justhpeter
Vajon milyen tanulságot vonnak le ezek a nem árpádházi egyházi vezetők ?
Cefi
2018-ban újra lesz elég pap, mikor feloszlik a kdnp.
Zeta
Na , Viktor lehet papot toborozni Győrbe , az Audiból. Esetleg Ukrafnából.
Cefi
@nezelodo: Gonosz vagy. Kiskorú fiucskák nem szülnek.
verőce21
Rosszabbul állnak magas korú papokból "a Győri Egyházmegyében”, mint a gyermekorvosokból. :)
nezelodo
@Zeta: Vagy jöhetnek a közmunkás papok, ha már az a képviselő, aki folyton azt firtatja, Hol a lik, azt találta mondani, hogy a közmunka szívja el a versenyszféra elől a munkaerőt. Eszerint nemcsak az audiban dolgozók mennek közmunkásnak, hanem a papok is, főleg ha videó üzenetben kérdezni mernek a miniszterelnöktől, akkor mindjárt ott találják magukat az árokparton. Onnantól aztán már tök mindegy ki az a Habony.
36
Ezen nem lepődöm meg. Nálunk is 8 faluba jár a plébános, évek óta(ez a veszprémi egyházmegye). Szombat este elindul misézni és vasárnap délután fejezi be a "körutat". "Mise gyárnak" hívja, sokszor amit csinál és ez mindent elmond a helyzetről.
Szomorú, hogy ebben az országban, már lassan az sincs aki orvosként a világra segítse a gyereket, de az is hiányzik aki végül, mint pap, a halottat eltemesse...
Cefi
@nezelodo: Bocsi. Félreérthető voltam, mert lemaradt a végéről a :-)). Poénnak szántam, elnézést ha megbántottalak.
nezelodo
@Cefi: Nem bántottál, értettem a poént, azért dicsértelek meg az éleslátásodért.
Cicamama55
Most gonosz leszek. Ez a kormány a reformátusok szekerét tolja ezerrel. S miért?! Ott nem kell papnak gyónni a bűnöket," CSAK" a Jóistennek tartoznak elszámolással, az meg mindenhol, mindig ott van. Lehet összevissza lopni, hazudni...Nincs szükség gyóntató papokra, félremennek, ég felé fordítják telt orcájukat és bocsánatot kérnek...Aztán pedig folytatják /!/ a hazug földi életüket. Lehet, azért nem szabad mindenfelé közlekedni a Parlamentben, mert van egy térdeplő fal?! Ja! Ezért nincs szükség annyi lelkiatyára sem...
karma1
@Cicamama55: Nem vagy gonosz, mert igazad van: egyebkent is minden kormany megtalalja a maganak tetszo vallast, - ez eddig valoban a katolikus vallas volt. Azzal jol sakkban lehetett tartani a nepeket, de amiota internet letezik, mar kevesbbe figyelnek a "vasarnapi, szosekrol hirmondo" papra...
En reformatus vagyok, de peldaul nagyon szivesen szembekopnem a felesegvero tokes laszlot, akinek orban pirosra nyalja a segget, EU-ba kuldozgeti, meg ugy egyaltalan: futtatja...
desiro
majdnem meg sirattam a csuhásokat, meg érdemlik a sorsukat a nép butító magatartásuk miatt.
Zeta
@nezelodo: ez az egyházi vezetők szégyene, de mindig tudtak alkalmazkodni. Saját érdekeikhez.
vladimir putin
holnaputan ebben az ugyben is segitek, az biztos kurvaisten!
darvinkettő
Valamikor a hetvenes években írni kellett egy fogalmazást,hogyan képzeljük el az ezredfordulót.Nagyon naivan azt írtam,hogy 2000-re megszűnnek a háborúk és az egyházak,az így felszabadult pénzt a betegségek megelőzésére fogják szánni.
Jó' van na!Azóta okosodtam.
36
@Cicamama55: Nagyon jót írtál. Én is pont ezen agyalok egy ideje. Reformátusok, így meg úgy. Mindíg erről hallunk. És, igen. A katolicizmus, túl "bonyolult" a kormánynak. A reformátusokat nem akarom bántani, mert szavatartó ismerőseim reformátusok. De a hatalom, nagyon rátelepedett az egyházukra.

Egyébként, gondolom Orbánék röhögnek magukban, amikor a katolikusok veszteségeiről hallanak. Mert, így olcsóbb az államnak.
nezelodo
@Zeta: Bizony alkalmazkodtak még a Vatikánban is, amikor a nácikat kellett menteni, ha kellett, még a saját szimatot kapott papjaikat sem kímélték ha szájukra vették a megsemmisítő táborokról kiszivárgott adatokat. Aztán békepapok lettek a szocializmusban. A demokrácia hajnalán rendszerváltás után, pedig aki a békepapi rendszert firtatta, úgy felszívódott, mint az Orbántól a Habony felől érdeklődő fiatal plébi.
Egy egyházfi barátom arról panaszkodott a nyolcvanas években, hogy rászállt egy a ma nagyon titkolt listákon lévő fazon. Megunta, és segítséget kért a püspökétől. Láss csodát, mintha elvágták volna úgy megszűnt a zaklatás, és nem értette, hogy sikerült a főnökének elintézni! Még talán akkor sem értette, amikor kiszivárgott az egyházi vezetőkről készült ügynöklista, és előkelő helyen szerepelt rajta a védőszentje.
eugen4402
Persze, a sok libsi-bolsi farizeus kölyök inkább Nyugatra vándorol, ahelyett, hogy jelentkezne papipari tanulónak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.