A Direkt36 független oknyomozó portál birtokába került hangfelvétel szerint a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt feltűnt egy nagy értékű projektben, hogy az arról szóló pályázatot egyáltalán kiírták volna. A hangfelvételt itt lehet meghallgatni.

Az akkor Tiborcz István által tulajdonolt Elios Innovatív 2014 májusában nyerte el a szekszárdi közvilágítás korszerűsítésére kiírt 700 milliós megbízást. Az erről szóló közbeszerzést alig két hónappal korábban írták ki, tehát a cég is csak akkor értesülhetett a lehetőségről. A hangfelvétel szerint azonban már 2012 nyarán, másfél évvel a szerződéskötés előtt egyeztetett a beruházásról egyik tisztviselőjük a szekszárdi városvezetéssel.

Hangfelvételen, ahogy Orbán vejének cége már akkor tárgyal egy projektről, mikor még  ki sem írták a pályázatot

Az Elios több nagy értékű, különböző települések közvilágításának korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatot nyert meg 2014-től. Sikereinek hátteréről már korábban kiderítették, hogy sok városban eleve nekik kedveztek a feltételek. A hangfelvétel készítése idején azonban még az az uniós pályázat sem jelent meg, amelyből Szekszárd később forráshoz jutott a közvilágítási projekt finanszírozására. Ez arra utal, hogy a cégnek előbb voltak információi az egész uniós programról, mint az abból pénzt kapó városnak.

A 2012 augusztusában készült felvételt – amelyen elhangzik Tiborcz István neve is – a szekszárdi Fidesz-frakció ülésén készítette a csoport egyik akkori tagja, Hadházy Ákos, aki később az LMP színeiben kezdett politizálni, és jelenleg a párt parlamenti képviselője. A hangfelvétel főszereplői azt mondták a Direkt36-nak, hogy nem emlékeznek az évekkel ezelőtti frakcióülésre, és arra sem, hogy az önkormányzat milyen ajánlatot kapott.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Most erre mit lehet írni.?
Azt ,hogy Orbán rezsim saját tulajdonának tekinti az országot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
huKKK
Agombócotismegette, fölsekötik, dohánytiskap ...
Csizmás Kond
Annyit azért tudni illik a közbeszerzésekről, hogy mielőtt azok kiírásra kerülnének sokkal előtte megkezdődnek a tárgyalások azok megvalósítási lehetőségeiről...szóval bárki értesülhet róla.
Desischado
@Szeparepa2: De már olyan régen várok!
relleporp
@Csizmás Kond: igen, csak itt nem erről van. Egyrészt még pályázat sem volt sehol, amikor is kitalálták, hogy lámpa korszerűsítések lesznek 100 százalékos támogatással (!) amire aki meghatározott (fidesz és) önkormányzatok nyerhetnek, amihez veszünk egy céget, aki ezeket a munkákat megnyeri, nagyon magas aron. Hogyha összehasonlítod a tiborcz cége által végzett lámpa korszerűsítési munkákat hasonló munkákkal akkor látni fogod, hogy 1 lámpatest korszerűsítése két - két és félszer annyiba került, és olyan feltételeket szabtak, ahol más versenytárs labdába se tudott rúgni. Tehát ez már előre ki volt találva, és nem a közbeszerzést megelőző tisztesseges piackutatáról.
Csizmás Kond
@relleporp: azt esetleg csak sejthették, hogy ők fognak nyerni, mert mivel tudtak a korszerűsítő tervről ők felkészültek a pályáztatásra...ilyen egyszerű dolgoktól függ sokminden.
qxy
Nem tudom a főügyész úr ha ezekről tud, mert tud, akkor ezek szerint ő is benne van nem ? Vagyis bűnös nem?? Merje azt mondani hogy nincs benne.
Igazat a Magyarnak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.