Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a szülőket a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy megismételt elsőfokú eljárásában szerdán a Fővárosi Törvényszék.

A törvényszék K. Rudolfot és K. Rudolfnét három rendbeli, társtettesként, folytatólagosan, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozó sérelmére elkövetett szexuális erőszak és kiskorú veszélyeztetése bűntettében mondta ki bűnösnek.

A szülők évekig verték, erőszakolták, patkánnyal etették a gyerekeiket.

A fegyházbüntetés kiszabása mellett a bíróság megszüntette a vádlottak három gyermekük feletti szülői felügyeleti jogát, ezen felül meg kell fizetniük 2,7 millió forint bűnügyi költséget is.

Az ítélethirdetést követően mindkét vádlottat előzetes letartóztatásba helyezték. Az ítélet és a kényszerintézkedés elrendeléséről szóló végzés nem jogerős.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védőik felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést – olvasható a törvényszék közleményében.

A Budapest Környéki Törvényszék 2015 februárjában bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetésében a szigetszentmiklósi házaspárt. Az apát és az anyát akkor két-két év börtönre ítélték, és mivel az előzetes letartóztatásban töltött időt a bíróság beszámította, a büntetést letöltöttnek tekintette. A szemérem elleni erőszak és az erőszakos közösülés bűntette alól azonban bizonyítottság hiányában felmentették a szülőket.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlottak súlyosan megszegték szülői kötelezettségüket, a gyerekeket valóban súlyosan bántalmazták, az elhanyagolás pedig veszélyeztette a fejlődésüket.

Tavaly márciusban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során. Hangsúlyozták továbbá, hogy számos olyan objektív adat állt az elsőfokú bíróság rendelkezésére, amely a vádlottak felmentése ellen szólt.

Az ítélőtábla új eljárás lefolytatását írta elő, annak lefolytatására a Fővárosi Törvényszéket jelölte ki, mert megítélése szerint a Budapest Környéki Törvényszék és az ügyészség közötti ellentétek veszélyeztették volna az ügy tárgyilagos elbírálását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.