Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari lehetőségei, valamint munkaerő-tartalékai révén a dél-alföldi régiók jelentik Magyarország gazdaságának tartalékait – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Békéscsabán.

Lázár János a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett gazdasági évnyitó fórumon elmondta: Békés megye egésze, valamint Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részei gazdaságilag feltáratlanok, megközelíthetetlenek, ezáltal elmaradottabb, hátrányos helyzetben lévő területnek számítanak.

Lázár szerint a Dél-Alföldön vannak az ország gazdasági tartalékai

Ezek a területek ugyanakkor mezőgazdasági és élelmiszeripari lehetőségek, amelyek munkaerő-tartalékuk révén versenyképességi tartalékot is jelentenek Magyarország számára.

Világossá vált, hogy Magyarország nem mondhat le az élelmiszeriparról, amely tartalékot jelent a gazdaság számára. A 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban a magyar mezőgazdaság 3400 milliárd forintnyi forráshoz jutott, ám hatékonysága, gazdasági eredményessége nem javult. Az uniós források ugyanis nem fejlesztést eredményeztek, hanem jövedelemkompenzációt biztosítottak a szektor számára.

A régió infrastruktúra-fejlesztésére kitérve felidézte: "több mint tízévnyi küzdelem után" sikerült elérni, hogy megépüljön az M44-es gyorsforgalmi út. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szegeden ígéretet tett a 47-es út Szeged – Debrecen – Miskolc közti négysávúsítására, ez javítani fogja Békés megye lehetőségeit is. A munkából még körülbelül 240 kilométer hiányzik, ami mintegy 400 milliárd forintba kerül. Ezt várhatóan hazai forrásból kell biztosítani.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Csak úgy csendben megjegyzem, hogy az élelmiszeripar fellegvára volt régen az Alföld. Konzervgyárak, cukorgyár, savanyító üzemek, liba és baromfivágók, paprika feldolgozók stb. működtek! Az erre élő emberek termelték meg a cukorrépát, napraforgót, repcét, dohányt, a nyersanyagot, melyek a feldolgozó üzemekbe kerültek. A tanyán élő emberek a vágóhidakkal,húsfeldolgozókkal álltak szerződésben, tervszerűen folyt a liba-kacsa, sertés tenyésztés, nevelés és feldolgozás! Itt ami jól működött, mindent tönkre vágtak, most pedig úgy adják elő ugyanazokat a dolgokat, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt...Ezrek dolgoztak ezekben az üzemekben, melyek bezárása nagyban hozzájárult az alföldi- vidéki emberek leszegényítéséhez! Többek között ezek a szorgalmas emberek is keményen dolgoztak azért, hogy a másokkal együtt a mostani kormánytagjaink ingyenesen tanulhassanak, a nagyvárosi embereknek is legyen mit enniük! S mi lett a köszönet érte? Ellehetetlenítették mára már az életüket! Ja, s ezeknek az embereknek a többsége régen is meggyőződéses keresztény volt, akiknek Balog úr magyaráz a vallásról...Igen, ilyenné lett a mi világunk!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Orr-bán szerint a munkaerő tartalékai pedig a kisebbség hadai 2011-ben,de hogy lecsökkent a
hosszú csatározások alatt a számuk,ha most Kelet-Ukrajnából toboroznak munkaerőt.
A Dél-Alföldi gazdasági tartalék mintha az előző tükre lenne,csekély a népesség ami gazdasági erőt képviselne,kivéve,ha az ország maradéka felhalmozva ott lenne.
Eladott Ország
kkbk.blog.hu/2010/10/14/magyar_mezogazdasag_a_rendszervaltas_utan_szubjektiv_elemzes
- a földalapú támogatást nálunk nem a termelő kapja, áh csacsiság... az a föld tulajdonosáé, aki bérbe adja a földet. Azaz esetünkben a pesti milliomosoké, a MSZP-s, Fidesz-es milliárdosoké, akik sose fogtak még egy gerebjét sem a kezükben, azaz a termelő sok esetben a bérelt földért nem kap semmit. Az mind a bérbeadóé... Örüljön a paraszt, hogy dolgozhat a földön, nem kell neki még támogatás…
-Nincs már nagy magyar konzervgyár, nincs már magyar cukortermelés, a húsipar fele nem magyar. Te otthon vagy, de hamarosan kivásárolják alólad még az otthonodat is. Szokj hozzá és menj el mosogatófiúnak Angliába.
-A magyar gazdaságot tönkre kell tenni, igen. És meg is történt, még az Orbán-kormány ideje alatt. Az Orbán-kormány szétzúzta az összes TSZ-t, ami még működött. Nem adtak nekik állami támogatást, és szinte az összes megbukott pár év alatt. A bankoké lett a TSZ, no igen. Azok meg elkótyavetyélték árveréseken (csődeljárás).
Az útépítésből, melyet aranyáron fognak kivitelezni, lesz majd tartalék a fideszes haveroknak oligarcháknak, vazallusoknak. Mert Magyarország erősödik. A kérdes csak az, hogy ki?
quadrocopter
Ez lézeri kijelentés semmi mást nem takar, mint azt, hogy a békési birkák várhatják a Nagy Lét, mert "gazdasági tartalék" a megye, de szerintem "stratégiai partner" is!
papa.49
@quadrocopter: Várni lehet, egy egészen más dolog, hogy ki fog kapni))))))))))))))
quadrocopter
@papa.49: Figyeld csak meg, hogy micsoda gazdasági beruházások indulnak majd Békésben -papíron!
papa.49
@quadrocopter: Fogom látni mert heti rendszerességgel járok arra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.