A nő azt állította, vajúdás közben a szülésznő rászólt, hogy ne kiabáljon, különben felpofozza, és az arcába nyomja a párnát. Az eset után az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, ahol a vizsgálat után igazat adtak neki – írja az Index.

Elmondása szerint szülés közben a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát. A szülés után erre a kismama bocsánatot kért, ám az őt ellátó orvos nem reagált a bocsánatkérésre, helyette közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”.

Ehhez még azt is hozzátette, hogy

ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök.

A kismama az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mert szerinte azzal, hogy szülés közben a roma származására utaló, az emberi méltóságát sértő megjegyzéseket tettek rá, a kórházban megsértették az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósították a zaklatás tényállását.

A kórház orvos igazgatója nyilatkozatban reagált a hatóságnak, egy belső vizsgálatra hivatkozva tagadta, hogy munkatársai zaklatták volna a vajúdó nőt. A sérelmezett kijelentések az igazgató szerint nem hangzottak el. Hozzátette, a kismama nem tett panaszt a kórházban, és furcsállta, hogy miért két hónappal később fordult az EBH-hoz.

És bár az ügyben a panaszos egyedül állt szemben az öt tanúval, az eljárás végén végül neki adtak igazat, amiben szerepet játszott, hogy mindvégig következetesen, pontosan ugyanúgy idézte fel a történteket, egyértelműen felismerte a szülésekor jelen lévő szakembereket és azonosítani tudta, melyikük mit mondott.

Az EBH a napokban közzétett határozatának értelmében a kórháznak félmillió forintos büntetést kell fizetnie, mert megsértették a betegük emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

offside
@qxy: Olyan, hogy roma a magyar nyelvben nincs! Cigány van.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kiscsillag66
Nem értem, a XXI. században még mindig itt tartunk???
qxy
Na én falhoz is nyomnám azt a szülészt. Nem beszélhet így az emberrel a roma is ember. a fehér is meg a sárga is.
tudom sokan nem szeretik a romákat, én sem, de sok dolgot fel lehet sorolni ellenük is de mellettük is ugyan úgy a nem roma embernél is.
justhpeter
@kiscsillag66: Ha a szülőszobán is az az elsődleges szempont, hogy ki roma ki nem, akkor ne beszéljünk XXI. századról.
offside
@qxy: Olyan, hogy roma a magyar nyelvben nincs! Cigány van.
karma1
@qxy: Valoban nagyon bunko volt a szuleszno es az orvos is... Ilyet nem mondhat senkinek,... Azzal egyutt a holgy elegge felvilagosult volt, mert tudta, hogy hova kell fordulnia jogorvoslatert... Ha velem tette volna ugyanezt ez a ket ember (?), akkor en bizony megszegyenultem volna, de nem tudtam volna, hova forduljak...
(Azzal egyutt a szuloszoban igencsak sok minden elhangzik vajudas kozben... Mikor en szultem, csak egy fuggonnyel voltak elvalasztva a szuloagyak, es persze mindent hallotunk. Kettovel arrebb egy cigany fiatalasszony szult, es rettenetesen felt a tutol, ugyhogy leugrott az agyrol, mikor a nover be akarta adni neki a tagitot, es kozben azt kiabalta, hogy rohadjon le a ferje f...a, hogy neki ekkora fajdalmat okozott. A szuleszno piszok jo fej volt, inkabb humorosra vette a figurat, es mondta a kismamanak, hogy "jaj, angyalom, amikor a kedves ferje f...a magacskaban volt, akkor biztosan ketten orultek az esemenynek, mert magacska is ott volt, ugye jol tudom?" Erre persze mindenki elkezdett rohogni, es semmi problema nem lett belole kesobb, szerencsere a csajszinak is volt humora, es persze a doki nem fenyegette meg azzal, hogy nem kap gyest...:o)))))
bencemacska
Van, aki jól tud hazudni, van akit állandóan rajtakapnak.
Nem értem, ilyen ügyben miért nem a bíróság dönt?
qxy
@offside: jovanna.
vendéglőbe.
.- cigány zene van?
.-Igen uram.
.- és cigány pecsenye?
.-uram, vagy egyik , vagy másik választania kell.
X-ray
Én már hallottam roma nőt ordítani a szülőszobán...
bakegya
A cigányoknál népszokás nem csakkk a kiabálás !Ettől eltérések persze még vígan lehetnek.
ÜVÖLTENI VISZONT FÁJDALOMBÓL MINDEN EMBERNEK-nem ártana-mert az mint egy levezető relax is működhet.Első szülő nők hisztisebbek,a nagy számokra ez is igaz.
Szülés közben viszont alul kell nyomni és nem felül.A genitálék megfeszítése nem lehet cél-ott és akkor a nyomásra kell az energia-az oxigénmaszk ilyen kiabálósokon szelíden szokott segíteni.
karma1
@Horizont: LAsd a fenti tortenetemet, ott sem volt durva senki sem, pedig volt hiszti eleg... Orvos meg akkor is alig, eppen ebedido volt...:o)))) Engem is inkabb az bosszantott, hogy mar piszok ehes voltam,...:o))))
Mézike
@karma1: Hogy tudtál kajára gondolni vajúdás közben
karma1
@Mézike: Ha 3 napig egyfolytaban vajudsz, es a dokid eppen szabin van, Teged meg arra keszitenek fol, hogy esetleg csaszarozni kell, mert mar ket hete tulhordtad a babat, akkor asszem minden kinod mellett szomjas es ehes is lennel...:o))) Legalabbis en ezt a reszet turtem a legszarabbul...:o)))) (Vasarnap ejjel 1-tol szerda del, 3/4 12-ig szultem... De megerte, :o)))
cs.n.
Ha Apu csúsztatott volna egy-két zsebbe egy-két pénzes borítékot, mindjárt kedvesebbek lettek volna.
karma1
@Horizont: Ahogy visszaemlekszem, a madam tenyleg mondott olyanokat, hogyha sikitozik, vagy uvoltozik, attol a fajdalom nem mulik, viszont figyeljen oda a lelegzesre,... Akkor meg nem voltak olyan fancy szulesek, tanfolyamok, apuka, nagymama szomszed a szuloszobaban, elegge egyedul volt az ember...En nem sikongattam, azon drukkoltam, hogy el ne felejtsem a gyerek nevet megmondani a dokinak, mert azt nem beszeltuk meg, viszont epp a szulesem elott ment el szabira. De a lovet eltette zsebbe, szepen,...:o)))
Mézike
@karma1: hát nem tom. nekem se volt leányálom egyik szülésem se , de hogy kajára gondolni...majd ha megtanulom a kérdójelet is használni akkor majd fogom.
Csizmás Kond
..és ha kiderül, hogy igazat mondott, akkor megdicsérik ???
Pergető
Legközelebb nem szólnak rá, hanem hagyják megdögleni! Milyen jog az olyan amelyik öt tanú ellen egy büdös luvnyának az állítását fogadja el csak igaznak?
Pergető
Csák nem azzé mongya, mer cigány vagyok?
kiscsillag66
@justhpeter: Ez rettenetes, megyünk vissza az őskorba!
cikicakk55
@Horizont: Én is a te véleményeddel értek egyet. Én 33 évig voltam ápolónő+ szültem két gyereket.A másodikkal sokat voltam kórházba is,mert már 32 éves voltam.Se nővérként,sem betegként nem hallottam,hogy cigány nőt megaláztak volna,legalább is ennyire.Olyan volt,hogy a Nőgyógyászaton behoztak egy vérző kismamát és az orvos a vizsgálat után,de a gyógykaparás előtt elküldte fürdeni. Semmi sérőt nem mondott neki.Viszont 4 nap alatt rengeteg látogatója volt és mikor ment haza már a folyosón is ordítoztak,hogy az orvos le büdöscigányozta, meg olyanokat mondott neki,hogy az összes tetves cigány csak ebbe a kórházba érzi jól magát? Pedig semmi ilyen nem hangzott el. Egyszerűen csak elküldte fürdeni,de még csak fel sem emelte a hangját az orvos.Nem is sértegette semmivel,pedig éppen mondhatta volna neki,hogy ha orvoshoz jön,akkor nem ártana megfürdeni.Tudom,most sokan arra gondolnak,hogy ha hirtelen kezd el vérezni nincs idő fürdeni.Itt nem egy napos tisztaság kiesés volt Mint ápolónő is volt rossz emlékem velük kapcsolatban.hatalmas a rokonság és elég egyetlen panaszos szó a betegtől,mire a rokonság végére ér kész horror történetté válik. Itt nem értem,milyen alapon hittek a kismamának,pedig 5 tanú is állítja,hogy ilyet nem mondott az orvos. Ez az arcra párnaszorítás ráadásul náluk szinte vesszőparipa.Minket is meggyanúsítottak a hozzátartozók,hogy ezt tesszük az anyukájukkal,vagy az apukájukkal. Az is gyanús,hogy 2 hónap múlva jutott el az agyáig,hogy Őt megbántották. nem olyan fajták,akik ha sérelem éri őket 2 hónapig csendben legyenek.Mondom mind ezt úgy,hogy a fiam két legjobb barátja cigány fiú. Az egyiknek csak az anyukája az, a másiknak mind a két szülője.Nagyon rendes mind a két srác és a szüleik előtt is le a kalappal.A hazug ember meg akár fehér, akár barna elítélendő.
bencemacska
@cikicakk55: Én nem voltam egészségügyi dolgozó, de viszonylag sokszor voltam kórházban.
Senkinek sem kívánom, hogy legyen ilyen szobatársa.( A régi 6-8 személyes kórtermekre gondoljunk!)
Rózsika Hatházi
@Mézike: ma 13:42-re. Úgy tudott kajára gondolni, mint én, '80 januárjában. Délelőtt 1/4 12-kor, a szülészorvosom mondta a nővérnek, hogy telefonáljon haza a feleségének, hogy elkezdheti belefőzni a levesbe a cérnametéltet. Én meg megszólaltam: bassza meg itt levesről, cérnametéltről beszélnek, én meg majd éhen halok! Aztán kaptam valami levesfélét, meg valami szószos húst. Balkézzel lapátoltam magamba. Esküszöm k@rva jól esett. Vagy, csak a távolság megszépítette az ízt? :))))
Rózsika Hatházi
@X-ray: ma 11:21-re. Én meg hallottam világos bőrű nőt ordítani szülés közben. Nem én voltam. Sápadtarcú vagyok. :)))))
glorianna
@Rózsika Hatházi: Sápadtarcú szobatársam vajúdás közben kiabált, mint a fába szorult féreg. Kérdeztem, miért pocsékolja az energiáját a hangerőre? Válasz: azt mondta anyám, hogy ilyenkor így szokás. Bejött a dokibácsi - jó 30 évvel volt idősebb a vajúdónál - és elég szabadszájúan szólt rá, hogy "Amikor ...tál, akkor bezzeg nem kiabáltál!" Mire a csajszi: dehogynem, de az jólesett. Persze, mindenkiből kirobban a röhögés...
jancsipapa
@cikicakk55: Sajnos a mai - " magyar"- bírósági gyakorlatban magyar embernek nem lehet igaza egyetlen idegennel szemben sem . Ez a párnaszorítás , a sértő megjegyzések ,stb .BIZTOS !!! ,hogy nem igazak . ( két hónap telt el az ominózus eset óta , volt megbeszélés ,betanítás, felkészítés ,stb ...)Ellenben a viselkedni nem tudó ( akaró ,hajlandó ) , folyamatosan követelőző ,provokáló horda öt munkáját becsülettel végző tanú ellenében is eredményes ...
papa.49
@cikicakk55: Csak csatlakozni tudok a véleményedhez 2014 febr. mikor kórházban voltam volt egy betegtársunk aki cigány volt, délután 2 körül elkezdődött nála a látogatás, 6-8 jöttek be a 4 ágyas kórterembe, ami nekünk négyünknek is kicsi volt...Meg a zsivaj, mintha a lóvásártéren lettünk volna, végül a nővérek oldották meg a dolgot, a komának nem kellett feküdnie kiküldték a társalgóba, harsogott a folyosó...
A kultúra teljes hiánya az látszik a viselkedésükön, és nincsenek tekintettel senkire, viszont mikor elhúztak a ,,rokonyok,, a pacák méla kussban volt másnapig...
bencemacska
@papa.49: Egyeznek a tapasztalataink! Csak az enyémek még a szocializmusból származnak!
papa.49
@bencemacska: Nem változtak, mert igazán NEM IS AKARNAK VÁLTOZNI, sőt akik kikapaszkodtak a nyomorból azokat lenézik a fajtársaik, de hiszen minek változnának 1948 óta minden kormány nyalja a seggüket, segély, lakás, bármi...
Borsodi
Teljesen igaz azért szülnek,hogy a családi pótlékból tudjanak élni.Az Edelényi volt polgár mestert rögtön eltávolították a fideszből,mert igazat mondott az ottani cigány nőkről.Ma már a Magyar emberek vannak kisebbségben,Követelőzni fenyegetőzni,lopni betörni gyilkolni tudnak,de be illeszkedni becsületesen élni legtöbbjük nem is akar.Miskolci példa a cigánynak mindig igaza van a Magyarral szemben.Én az Ózdi kórházban látogattam meg egy ismerősömet ,ahol a pár órája szülő nő már a folyosón cigizett,a füst elvette a szagát. A kórteremben feküdt egy szülésre váró fúl tetves nő.Hát az ilyenek megérdemlik ha a nővér nem kedves.Borsodban annyi a cigány mint égen a csillag és legtöbbjük fenyegetőzik,.ezután a hír után még több vádaskodó lesz.Adjuk alájuk a lovat még jobban,már ki sem mernek menni az emberek az utcára.A politikusaink miniszterünk már le vehetnék a szem kötőjüket,hogy lássák mi van Borsodban. .Mongólia fontosabb?
keresztapa
A valóságot észrevenni kell, nem másnak nevezni, a hangzása miatt!
Pergető
Szégyen, hogy ez megtörténhet! Ilyen deviancia védő bíróságot sehol nem tűrnének el a világon!
qxy
@Mézike: baloldalt,alúról a második gomb, ( felfele nyíl van rajta,) ezt a gombot nyomva tartod, és az M betű mellett,a vessző, pontos vessző gomb, és ??? kész. remélem tudtam segíteni.
vadsanca
@Horizont: Még hogy nem felelnek meg a feltételnek? Ezt inkább hagyjuk!
Equus
a 13 éves kismamának ez volt a második szülése. Az apa kiléte még tisztázatlan, mindenesetre elgondolkodtató, h a bátyja a a szülés előtt 9 hónappal jött ki a börtönből.
micfild
@Pergető: Te idióta bringás. Szültél már???
Tudod hogy mekkora fájdalommal jár??
És nem nem mindenki viseli egyformán a fájdalmat.. A cigánykismamának is fáj . meg a fehérnek is. Csak a fehért nem alázzák meg.
Pergető
@micfild: 1. Szerintem egy szó sem igaz az egész cigánysajnáltató történetből.
2. Miért is épp a cigányoknak kell végig vonyítani a kórházat, míg a többséggel nincs ilyen probléma?
cikicakk55
@micfild: Minden szülés fájdalmas és épp ezért kizárt,hogy rászóltak volna csak azért mert kiabált. Szülészeten a szülésznők,orvosok tisztában vannak vele,hogy a szülés mennyire fájdalmas.Sokkal inkább jellemző az orvosokra és szülésznőkre,hogy azt mondják,ha úgy könnyebb elviselni a fájást,hogy hangos,akkor tegye azt,de a fájások közt pihenjen,akkor ne kiabáljon. Ebben a cikkben az a vérlázító,hogy szerintünk nem igaz.
Hari
@kiscsillag66: Magyarország jelenleg a ( sötét) középkorban él!
Hari
@cikicakk55: tipp: szereljenek fel kamerát meg hangrögzítőt, oszt nincs vita !
cikicakk55
@Hari: Igen,ezt kéne,de szerintem nem fogják megcsinálni,még így sem.Egyrészt,mert szerencsére ilyen dolgok miatt ritkán éri a kórházakat feljelentés, ( bár most lehet,hogy vérszemet kaptak a nem idén barnultak) más rész,ha a kórházaknak lenne pénzük,akkor egész biztos először a létfenntartásukhoz szükséges dolgokat szereznék be.( gyógyszerek,ágyneműk, eszközök a műtétekhez,fecskendők kellő mennyiségben,normális ágyak,fürdőhelyiségek,WC-k folyosók felújítása,stb) ,
Hari
@cikicakk55: ez is igaz, de Miskolc és környéke egy "barnáktól erősen "fertőzött" térség. Tehát valószínűleg nem ez volt az utolsó barna szülés. Ha feltételezzül, hogy "vérszemet" kaptak, annál inkább indokolt amit írtam, mert: egy ilyen rendszer messze nem kerül 500 ezerbe, ami most a büntetés összege, feltéve ha nem gázszerelő, vagy közvilágítás szerelő a kivitelező, továbbá a barnák sem olyan hülyék, hogyha megfigyelés esete forog fenn, saját magukat húzzák be a csőbe, mert az ilyen, meg az olyan hír is gyorsan terjed köztük. Végezetül Miskolc és környéke hirhedten híres a barna gyűlölettől., ami megoldásra nem vezet.
Mézike
@qxy: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,...----------------------------------------------------
Nem . Még egy vigyorra se vagyok képes...
Hari
@kiscsillag66: pedig a tempó szédületes-visszafelé !
cikicakk55
@Hari: Ebben tényleg igazad van.Én nem ismerem Miskolcot,soha nem voltam ott,de hallottam róla,hogy Ózd, Miskolc és környéke erősen lebarnult.Ott süt legtöbbet a nap. Ott tényleg a kamerázás lehet a legfontosabb,mert olyan körülmények közt,mikor a betegek 50% része nem törődik a tisztasággal,ott nem olyan létkérdés a meszelés. Remélem tényleg hamarosan lesz rá pénzük és akkor ezek a gondok megszűnnének. Így is várható lesz,hogy ha vérszemet kaptak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.