Régóta dúl ellenségeskedés a Magyar Gárda utódszervei között, melyeket felerősített az utóbbi időben Vona Gábor új politikája. Január utolsó szombatján, a Jobbik évadnyitó rendezvényén, a Sport 11 rendezvényközpont előtt fél tucat szervezet képviseletében 60 gárdista és mikádó szerelésben megjelent tüntető akarta a Facebook-on megígért teátrális körülmények között visszavenni a Jobbik elnökétől azt a gárdamellényt, amelyben a parlamentbe jutás után megjelent az ülésteremben. Vona előre közölte, hogy nem adja át, és a tüntetők nem is tudtak bejutni a rendezvényre, de petíciójukat beküldték – írja az atv. hu.

A sokféle gárdaszervezet közötti üzengetés már az évértékelő beszéd előtt beindult. Silip Norbert, a Magyar Gárda Mozgalom volt vezérkari tisztje nyílt levelében, a Kárpát Haza Őrei Mozgalom vezetője pedig egy Facebook-posztban szóltak be Vonának. Horka Sándort Káin és Ábel testvérgyilkosságba torkolló kapcsolatára emlékezteti a pártelnök pálfordulása. A Jobbik a még hozzá lojális Új Magyar Gárda főkapitányát küldte válaszul, aki rácsodálkozott a megannyi, magát gárdistának mondó gárdistára. Az atv.hu-nak Silip nyilatkozott, aki szerint:

„A Jobbik mindig azt fogadta el aktuális gárdának, amelyik hagyta magát irányítani. A 2008-as szakadás éppen ezért következett be, és a 2009-es gárdaper után is megbuktatták azokat a vezetőket, akik szintén nem engedték volna a Jobbik protokolláris párthadseregévé silányítani a szervezetet.”

Silip szerint sok jobbikos nem tudja megemészteni Vona értékrendi változását, így az évértékelőn átadott petíciót is többen aláírták volna, de amikor eljött a cselekvés ideje, visszakoztak, mint már oly sokszor.

Úgy látja, hogy a ma még aktív jobbikos szervezetek mindegyikének anyagi, vagy direkt, szervezeti érdeke fűződik a párt felemelkedéséhez.

Szerinte azért kockázatos a Jobbik eredeti csapásirányának elhagyása, mert a nemzeti értékeket vallóknak az „új Vona” elfogadhatatlan, a balrafordulásával megcélzott szavazóréteg számára pedig sosem lesz hiteles.

Azt atv.hu megkereséste Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármestert, akiről a büntetését a faluban töltő Polgár Tamás „Tomcat” azt nyilatkozta, hogy távolodik a párttól. Orosz Mihály megerősítette, hogy ami néppártosodás címén a Jobbikban zajlik, az csalódás számára („unom a látványszínházat”) és nagyban eltér attól az együttműködéstől, amire korábban vállalkozott. A hanukai üdvözletet alapból elhibázottnak tartja, egyrészt mert szerinte ez a zsidó ünnep „a kereszténység tagadására épül”, másrészt „nekünk magyaroknak vannak saját nemzeti és vallási hagyományaink, arra kéne koncentrálni”. Ettől persze, ha még van rá igény, szakértőként szívesen segít az érpataki modell adaptálásában a jobbikos településeknek.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pergető
Vona csak addig sasszézott a politikai színpadon, hogy teljesen kiherélte a Jobbikot!
Ettől kezdve egy MSZP-s támogatottságú párttá vált!
eugen4402
, Sajnálom Vonát, ő már élete végéig "polgárikörös" marad. Elméletben eljátszadozik különböző teóriákkal, egyszóval MER NAGYOT ÁLMODNI. Csak hogy a pártélet a gyakorlatban csak akkor szép nagy álom, ha az államkassza kulcsai a zsebedben lapulnak. Akkor mindent megtehetsz... Ellenzékben legfeljebb sikeres bohóc lehetsz, akit minden este leöntenek egy vödör vízzel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.