Súlyos az orvoshiány a sürgősségi betegellátás területén, az ország sürgősségi osztályain minimum 600 szakképzett orvos kellene, de csak 140 van. Erre még januárban hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara elnöke, az egészségügyi államtitkárság azonban nem értesült a problémáról – olvasható az Index cikkében.

A MOK elnöke, Éger István szerint a hazai kórházak sürgősségi osztályain folyamatosan törvénysértő módon megy a munka a kevés számú szakképzett orvos miatt, az eredmény egy, a kamara által végzett adatgyűjtésből jött.

A MOK számításai szerint az országban 103 kórház végez sürgősségi betegellátást, a törvényes munkarend betartásához havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető kellene, a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) vezetője januártól csak olyan osztályvezető főorvos (illetve a műszakvezető szakorvos) lehet, aki sürgősségi szakorvos, valamint oyológiai és sürgősségi orvostan szakorvos.

A MOK elnöke januárban levelet írt Balog Zoltánnak a felmérés eredményéről, ebben azt is leírta, hogy gyakran előfordul az is, hogy rezidensek dolgoznak az osztályokon szakorvosi és egyéb felügyelet nélkül, nemritkán csak rezidensek visznek egy-egy műszakot.

Az egészségügyi államtitkárság azonban nem tud a felvetett problémáról, még a MOK által készített felmérés pontos módszerét és forrását sem ismerik. Hozzájuk nem érkezett olyan jelzés, mint amit a MOK felvetett. 

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság sem bízik a MOK felmérésének eredményében, de a társaság vezetője azt elismerte, hogy a sürgősségi ellátásban is munkaerőhiány van, mint csaknem az összes többi orvosi területen - olvasható a cikkben.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Nem tudom az államtitkár úrnak milyen jelentéseket adnak, de javasolnám neki, hogy vonuljon be pár napra valamelyik kórházba - természetesen inkognitóban - tapasztalja meg a saját bőrén milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, hogy állunk orvosokkal, ápolókkal, ha már a MOK elnökének a levelében leírt porblémákról nem tud!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Nem tudom az államtitkár úrnak milyen jelentéseket adnak, de javasolnám neki, hogy vonuljon be pár napra valamelyik kórházba - természetesen inkognitóban - tapasztalja meg a saját bőrén milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, hogy állunk orvosokkal, ápolókkal, ha már a MOK elnökének a levelében leírt porblémákról nem tud!!
szaboria1
@ágimami: De ellátogathatna egy két olyan településre is ahol még házi orvos sincs.
ágimami
@szaboria1: Na, ez már csak hab lenne a tortán!!!
Nessy
Esetleg, ha baleset éri, ne VIP betegként kezeljék, hanem mint egy mezei balesetest! Aztán majd ha pár órát el ücsörög egy széken, ( ha akad szabad szék) törött csuklóval, akkor kezdhet gondolkozni. Majd tovább ücsörög a röntgen előtt, a gipszelő előtt. Ja, ha van pár ezer forintja, kaphat könnyített rögzítést, de azt a tb nem támogatja.
Zeta
Ha nem tudnak róla , mit keresnek az államtitkárságon?
Évek óta érezzük , haljuk , mondjuk, bajvan az egészségügyben is! Hol élnek , hogy nem hallják meg a panaszokat. A rendszer nem észleli, hogy az orvosok is menekülnek nyugatra , a megélhezés miatt? Ha ezt nem akarja észre venni, az csak szándékos lehet!
Vagy akkor a propaganda gépezetnek el kellene ierni, hogy hazudnak , Magyarország jobban teljesít?
Aki Én
Egy jó propagandakormánynak nem a problémákkal és azok megoldásával kell foglalkozni, hanem azok láthatatlanná tételével.
A ,,Magyarország erősödik" valószínűleg úgy értendő, hogy aki a következő években életben tud maradni, annak erős az immunrendszere. Tehát pár év múlva egy ,,immunerős" országban élhetünk. A korrupcióra már immunisak vagyunk, tehát mondhatjuk, hogy a propagandakormány jól teszi a dolgát.
Propagandából jeles.
szép új világ
Igenis tud róla, csal letagadja. Bevált fide$$ módszer. Ami kínos vagy kellemetlen, arról nem tudunk és ha nem tudunk róla, akkor nincs! Elmebeteg aki egy szavukat is elhiszi.
human
Én csak az oktatás területéről tudok nyilatkozni. Ott dolgoztam pár évet. Mikor ellátottsági problémám volt és a klik-hez akartam fordulni panaszommal, az igazgató nem tanácsolta ezt, mondván van nekik elég bajuk. Más forrásból is azt hallottam, hogy a kliknél sem mertek felfele panaszkodni, rossz híreket közölni, mert az rossz pont volt és lebaszták őket.
Többek közt ezért nincs reális képe a központnak arról, hogy mi zajlik 150 km-re tőlük. És amiről nincs hivatalos információ az meg nincs szerintük.
human
@human: És a másik, mikor úgy alázzák meg a technikai dolgozót, hogy elküldik venni valamit olyan üzletbe ahol már eleve tartozása van az intézménynek. És az kapja a képébe a finom vagy durvább elutasítást aki az egészről nem tehet. De volt, hogy bejött a szaki, hogy ő elvégezte a munkát, de nem kapta meg a pénzét hetek óta. Az első pár alkalom után már felemelte a hangját szintén azokkal szemben akik nem tehettek az egészről.
Cefi
Az egészségügyi államtitkárság nem tud a súlyos orvoshiányról.

Továbbá az egész magyar egészségügyről.
Cicamama55
Az Isten is erre a feladatra teremtette! :(
lusta
Ezért nehéz ezt az országot kormányozni. Állandóan csak nyavalygás elégedetlenség. Vegyük a mostani példát. Van 140 orvos? Van. Akkor hol itt a baj. Örömtáncot illene lejteni, hogy MÉG van 140 orvos a sürgősségi osztályokon. Telhetetlen népség.
nyanya001
Akkor éppen ideje lenne, ha elhúzna a büdös 3,14csába ez a nemtudomka !
human
@lusta: Akkor már csak valahogy a beteglétszámot kellene hozzájuk igazítani. Ötlet?
Hellcat
Jajj hát ha nem nézek oda akkor nincs is baj mert nem látom.
Desischado
Persze, hogy nem tud, mert ők
VIP kórházakba mennek, ott meg minden van, hogy rogyassza rá az eget valaki!
not me
Tényleg nem tudnak ezek erről - a nyilvánvalóról?
Akkor mit tudnak, ezek a gyökér senkiháziak?
A világ veletek, meg az alternatív MÉLYHAZUGSÁGAITOK miatt fog lepusztulni.

Felfogod, te intenzíven mélymagyar mélyparaszt, hogy mennyit árthat, hogy egyáltalán honnan ered a hazugság?

SÁTÁN a hazugság atyja, baszd meg, te kulturálatlan húgyagyú hulladék!

"Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni.
Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság.
Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja." (János 8,44)

Vágod, geci!?
(amikor legecizlek - mert megérdemled - akkor nem hazudok, akkor az igazságot szólom: Te egy hazug, hatalom, és pénzéhes primitív geci vagy - CSAK)

Hát így, köcsög!
Eladott Ország
"Balog Zoltán miniszter szerint nincs orvoshiány, mert ő irgalommal is tud gyógyítani, sterilizálni. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem szinte bármikor fel tud bosszantani Balog Zoltán miniszter és lelkész úr. Mindig az a benyomásom: halvány fogalma sincs az országban élők problémáiról, ellenben mélységesen hisz abban, hogy elég kenetteljesen mosolyogni és többé­ kevésbé értelmezhetetlen kijelentéseket tenni, az megold mindent. Először is nem lelkészek, hanem szakpolitikusok kellenének. Másodszor nem politikai alapon kiválasztott pártkatonák, hanem hozzáértő kórházigazgatók, kancellárok, tankerületi vezetők és a fene tudja, milyen néven futó ellenőrök. Aztán nem erőből létrehozott, diktatórikus, ám tökéletesen működésképtelen, korrupt rendszerek, hanem a struktúrák teljes átdolgozása kellene, mielőtt a fejünkre dől az egész. Kenetteljes mondatokkal, hazug propagandával, a hatalomhoz hűséges, de dilettáns politikusokkal egy csirketelepet sem lehet működtetni, nemhogy egy egész országot. Semennyi imádság sem fog sterilizálni egyetlen szikét, egyetlen műtőt sem. Célszerű lenne ezt átgondolni, mielőtt a mostaninál is sokkal nagyobb baj lesz. Ugyanis baj már most is van. Nem kevés és nem kicsi. A rendszerek nem az abban dolgozók lelketlenségéről árulkodik, hanem a hatalomhoz dörgölőzők lelketlenségéről. De arról minden kétséget kizáróan. Odáig fogunk fejlődni,, hogy ki lesz írva: "KORHÁZ CSAK NER TAGOKNAK".
evacica
Ez az államtitkár is elmehet oda ahová gondolom! Hogy nem sül le a képéről a bőr. mikor egy ultrahangra több mint 1 hónapot kell várni, mikor a Margit Kórházban nincs elég radiológus és nem tudják az ott kezelteket ellátni, akkor ez a senkiházi kijelenti, hogy semmi probléma nincs! De hogy nincs az ő fejébe van igen nagy, s ezek vezetik ezt a szerencsétlen országot.
havasigyopár
Az egészségügyi államtitkárság nem tud , vagy nem akar tudni a problémákról. Lényeg, hogy a meleg szobában az asztala meg van és ezért jó pénzt kap, Hogy nem szégyenlik magukat! Gerinctelen senkiházi az egész bagázs! Képes ilyet mondani, hogy nem tud róla! Évek óta hangosan harsogjuk, hogy bajok vannak az egészségügyben.
havasigyopár
Hallottam a rádióban, hogy van egy afrikai ország, ha jól emlékszem Mozambia. Évekkel ezelőtt ragyogó fejlett állam volt, ahol az emberek jól éltek. Aztán jött egy új államfő, aki tönkretette az országot és ott ma a legszegényebbek az emberek. Olyan ismerős!
kukac50
Nem tudnak a problémákról az nem igaz! Nem akarnak vele foglalkozni,mert kell a pénz a hazug reklámokra, a kórházakra orvosok ápolók bérére nem akarnak költeni,hiszen kell minden forint a választásokra és azok reklámjaira a barátoknak!
Véletlenül egy politikus sem nézi a média műsorokat?
Ha néznék tudnák,ha érdekelné Őket tennének érte!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.