Decemberben alapították meg a külföldön élő magyarokat tömörítő Európai Alternatíva Pártot Londonban. Tíz taggal indultak, mostanra átlépték a száz főt, és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Csak kedden két telefont kaptak Ausztráliából, a vonal túlsó végéről a párt felől érdeklődtek. Az alakító ülést február 17-én tartják. Céljaikat öt pontban rögzítették. Követelik az online szavazási forma biztosítását, az online ügyintézés létrehozását, hogy magyar nyelvű iskolákat építsenek a főbb európai városokban, a hazatérő, vállalkozásba kezdőknek egytől három évig terjedő adó- és járulékmentességet és az égető hazai problémák megoldását, beleértve az oktatást és az egészségügyet. A kormány tudja, az elvándorlók már döntöttek A 24.hu kedden telefonon érte utol a pártelnököt. Somogyi Péter korábban tíz évet élt Londonban, majd hazajött Magyarországra, de 2016-ban újra a briteknél telepedett le. Rendezvényszervezőként dolgozik, és évtizedek óta politikai pályán is mozog. Ő a...

Feltöltő: karma1
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Erdekes kezdemenyezes, de nem biztos, hogy joguk van beleszolni az otthoni ugyekbe, ha egyszer elhagytak az orszagot. En nem szavaznek semmikeppen sem kulfoldrol, hogy otthon az ex honfitarsam mekkora szarban eljen.
Ez kizarolag az otthon elok feladata: megdonteni orbant, mielott meg sokkal nagyobb bajt csinal, es mielott bekoltozik a Varba, meg amielott bevezetne az elnoki statuszt sajat maganak... (Fajo pontja, hogy a Szent Korona folyton lecsuszik a nyakaig, a fule sem tartja meg, ezert aztan praktikus okokbol a kiralysagot elvetette, mint uralkodasi format...:o))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Erdekes kezdemenyezes, de nem biztos, hogy joguk van beleszolni az otthoni ugyekbe, ha egyszer elhagytak az orszagot. En nem szavaznek semmikeppen sem kulfoldrol, hogy otthon az ex honfitarsam mekkora szarban eljen.
Ez kizarolag az otthon elok feladata: megdonteni orbant, mielott meg sokkal nagyobb bajt csinal, es mielott bekoltozik a Varba, meg amielott bevezetne az elnoki statuszt sajat maganak... (Fajo pontja, hogy a Szent Korona folyton lecsuszik a nyakaig, a fule sem tartja meg, ezert aztan praktikus okokbol a kiralysagot elvetette, mint uralkodasi format...:o))))
Designer
Külföldön élő magyarok NEM EGYENLŐ külföldön dolgozó magyarok!
JAJMÁR
@karma1: Joguk van! Nem csak joguk, felelősségük is, főleg azoknak, akik netán vissza szeretnének majd jönni. A mozgásterük pedig nyilván nagyobb, a rálátásuk is objektívebb. Üdv. nekik.
De mindannyian csak "átutazunk", és a haza, remélhetőleg túlél minket, de mégis Törődni kell a jövőjével is, akár itt él valaki, akár valahol máshol, mert ez a szülőhazája. Ez elég ok.
(Arról kicsit más a véleményem, akik magyaroknak vallják magukat, de már nem ez a föld a szülőföldjük.)
karma1
@Designer: Szerintem pedig igen, kiveve azt a nagyon vekony reteget, akik mondjuk csak meghatarozott ideig vannak kulfoldon dolgozni.
Ha en 17 eve elek kulfoldon, de deklaraltan "csak" dolgozni jottem ide, es majd egyszer haza akarok menni, akkor sincs semmi jogom a napi politikaba belefolyni!
Mennyivel kulonb egy romaniai magyar, aki viszont SOHA nem akar Ma.o.-ra telepedni, csak peldaul felveszi az ingyen nyugdijat? O levelben szavazhat. Nem erzed a kulonbseget? Ez az igazi kettosmerce, amikor ket, egyforman kulfoldon dolgozo, de kozben magyar allampolgart kulonbozo keppen itelnek meg, ugyanannak a jognak a gyakorlasaban... Dehat neked ez sosem volt furcsa,...
karma1
@JAJMÁR: Erdekes megkozelites, de az utolso mondatodnak itt es igy nincs ertelme. Nekem akkor is szulohazam lesz Magyarorszag, ha hitler vagy putyin fog benne uralkodni, mert ott, Budapesten szulettem. Szulohazat nem lehet megvaltoztatni, csak el lehet hagyni ideiglenesen, vagy vegleg. De aki vegleg hagyja el, az sem az orszagot, a magyarokat tagadja meg, hanem tutira valami problemaja van az ottani politikai berendezkedessel. Megjegyzem azoknak is, akik otthon elnek.
Azert errol Hofinak is elegge markans velemenye volt, szerinte egy amerikas magyar ne donthesse el Floridaban, hogy o mekkora szarban eljen Magyarorszagon, mert nincs joga ra.
Barmit is csinalnak ezzel az egyebkent jo kezdemenyezessel, nehogy azt hidd, hogy orban meg a sleppje tamogatni fogja ezt , sot. Mindenben el fogja vagni, mert folyamatosan fosik.
karma1
@Designer: Tokmindegy, hogy eletvitelszeruen ott el, vagy csak dolgozik (kozben akkor is ott el, elvezi a szocialis halot, juttatasokat, de kotelessegei is vannak, szoval megiscsak ott el, egzisztal), a lenyeg, hogy az osszes adoja CSAK a valasztott orszagaba kerul, igy a londoni magyaroke Anglia GDP-jebe, es akarmit mondasz, ezt nem tudod megcafolni, mert ez teny. Kettos adoztatas pedig nincs, ha ott fizetsz adot, akkor Ma.o.-n NEM. Tehat a magyar gazdasaghoz fingod sincs onnan. Ilyen egyszeru
JAJMÁR
@karma1: "De aki vegleg hagyja el, az sem az orszagot, a magyarokat tagadja meg, hanem tutira valami problemaja van az ottani politikai berendezkedessel. Megjegyzem azoknak is, akik otthon elnek."
Éppen ez a lényeg. Egyébként nem gondolom én, hogy megtagadnák magyarságukat - pláne, aki magyarnak vallja magát, arról miért is gondolnám -, de hát akinek a nagyapja vándorolt ki, és már a szülei is másik országban születtek, nos, az az ember tényleg ne szóljon bele a napi politikába. (Kivéve, ha itt akar élni).

Nem véletlen, hogy csak tessék lássék akarja a kormány hazacsábítani a külföldön dolgozókat. Az se, hogy meg van nehezítve a szavazásuk. (Rájuk nem tudnak hatni, ezért jobb, ha távol vannak.)

Azt is tudom, hogy miként fogják itthon kommunikálni, amott meg megnehezíteni a létezését egy ilyen pártnak. Mégis jó ötlet, mert véleményformálók, - nincs követhető politikai elit az országban - a követeléseik pedig fontosak.
Profonn
Szerintem csak azok ítélkezzenek akiknek 2 életük van, vagy erősen hisznek a reinkarnációban !
quadrocopter
@karma1: "...nem biztos, hogy joguk van beleszolni az otthoni ugyekbe, ha egyszer elhagytak az orszagot."
Ellentmondok!

Miért, akik Erdélyben élnek és nem itt, azoknak miért van több joguk, könnyített voksolási lehetőségük, mint akik Nyugat-Európában keresik a megélhetést?
Ugyanolyan magyarok!
A törpe kajmán széndékosan, aljas tetves módon akadályozza a kintiek szavazati jogának gyakorlását, jelentősen megnehezítve azt, így diszkriminálva a magyart és magyart!
Jó ötlet a pártalapítás, de keressék itthon azokat, akikkel össze lehet fogni!
nemkati
Van, aki külföldre megy rövid időre dolgozni, és aztán örökre ottreked. Van, aki végleg kivándorol, aztán nem bírja ki, és mégis hazajön. Nem lehet a szavazati jogot attól tenni függővé, hogy valaki milyen célból él külföldön. De szavazati jogot különböző könnyítésekkel vagy nehezítésekkel adni magyar állampolgároknak, az jogtalan.

Az állampolgárságot kell másképp adni. Vagy a születés jogán, vagy ha valaki itt telepedik le és kéri.
karma1
@JAJMÁR: 22-re: Igen, ha mondjuk a szulei meg az elso vilaghaboruban mentek Amerikaba, es a dedunoka ugy gondolja, hogy o most nagyon magyar lesz, es Magyarorszagon tervezi elni, akkor csak akkor szavazhasson, ha mar Magyarorszagon van, es "elvezi" orban tomeny baromsagait.
karma1
@nemkati: asszem, Te fogalmaztad meg a legerthetobben a problemat: az utolso mondatodhoz azt fuznem hozza, hogy igen, szuletesi jogon mindenki magyar allampolgarnak szuletik, akkor is, ha feketeboru az egyik szulo, vagy mindketto, de eletvitelszeruen Ma.o.-n elnek. Es igen: lehessen valasztani a magyar allampolgarsagot, DE AHHOZ FOLYAMATOSAN OTT KELL ELNI!!! Uj-Zelandon sincs ez maskent, itt peldaul , meg ha ujzelandinak is szuletsz, es a szuleid is mar itt szulettek, ha te ugy dontesz, hogy Franciaorszagban akarsz elni, akkor a nyugdijkorhatart elerve csak 3 honapig vagy jogosult a nyugdijadra, ennel hosszabb tavollettel automatikusan megszakadnak az Uj-Zelandon gyakorolhato jogaid. Tehat maradsz "kiwi" allampolgarsagu, Franciaorszagban, de nem johetsz csak azert haza, hogy itt leszavazzal, aztan visszautazz Fr.-ba... Ha viszont 3 havonkent belepsz Uj-Zeland teruletere, akkor megint kapod 3 honapig a nyugdijadat.
Levelben SENKI nem szavazhat, a kulfoldon elo kiwiknek a megfelelo kovetsegeken, konzulatusokon kell ezt megtenni. Ilyen pofon egyszeru, nincs kettos megiteles, hogy a nyugaton elo magyar allampolgart szivatjuk, a Romaniaban, Karpataljan, Vajdasagban eloknek meg kinyaljak a segget, csak barmilyen modon szavazzon.
karma1
@nemkati: Ha belegondolsz, aki munkaszerzodessel megy kulfoldre dolgozni, altalaban nagyon jo szakember lehetett Ma.o.-n is, altalaban 35-50 eves, es lehet, hogy van csaladja (a legtobb esetben van, eppen azert gondolkodik felelosen a csaladja fenntartasarol), azok altalaban 5 evre kotnek szerzodest egy-egy nagyobb ceggel. Gondolj bele, hogy 5 ev mit jelent egy csalad eleteben: ha van 1-2-3 gyereke, akkor van bolcsi-ovi-isi , kozepiskola, es fantasztikus lehetosegek az egyetemre jutasba. Melyik szulo az, aki, ha azt latja, hogy a gyereke okos, ertelmes, jol tanul ot evig egy iskolarendszerben, akkor az ne azon gondolkozzek, hogy mi modon tudna a gyerekei oktatasat minel magasabb fokon megoldani? Akik elmentek, nem hulyek, legalabb 95 %-uk nem kalandor, es ha latjak, hogy egy jo polgari iskolabol a gyerekeik, akik mar 5 eve odajarnak, es szeretik, akkor azok 5 ev utan visszahozzak a gyerekuket oda, ahol egy kreta megvetele problema, hoffmanrozsas egyentankonyvbol tanulhatnak meg a gyerekei hatrafele nyilazni, mikozben minden nap enekelnek, szoval, aki kiment, az akkor sem jon mar vissza, ha lejart a szerzodese, ha az eredeti ceggel mar nem is, de megkeres mas lehetosegeket. Konnyu am megszokni a kiszamitott , megbizhato eletmodot 40 ora heti munkaval, 10-szeres fizuert, mint otthon...
karma1
@nemkati: Hallottam, hogy a nyirsegben nem tudonm hany tabletet osztottak ki... Nem hiszem, hogy kozben nem rohogtek magukat halalra az "adakozok"... Annak a tersegnek nem egy tabletre van szuksege a gyerekeknek, hanem eloszor a szuloknek munka, hogy a gyerekeket iskolaba tudjak jaratni, ehessenek minden nap legalabb egyszer fott, meleg etelt, es hogy a nyirsegi iskolakba legyen kreta. Mert nem hiszem, hogy ahol nem tudjak kifizetni a villany- es futesszamlat, ott tudnanak internetet is fizetni, es igy a tablet az oktatas resze lehetne. Szoval ezt nem hiszem, Viszont aki egy londoni atlagos allami iskolaba jaratta a gyereket, az mar tudja, hogy a gyerekek kotelezoen hasznaljak az iskolaban is a tabletet, es vannak olyan tantargyak, amibol csak online lehet vizsgazni, vagy epp az anyagot az internetrol kell letolteni. Akkor vajon ki az a hulye, aki vagyik vissza az alban szintre? (Na jo, talan a bringas-pergeto szivesen venne az abakuszt a suliban, na de a tobbi?)
1magyar
Aki itt él annak lenne szabad szavazni! Más farkával könnyű csalánt verni.
Designer
@karma1: Bocs, de nekem a külföldön élő magyar az '56-os! Aki mostanában ment ki az vendégmunkás!
karma1
@Designer: Akkor talaljal ram is egy kategoriat... Nem mindenki szuletett a 40-es evekben, hogy 56 utan tudjon majd dobbantani...:o)) En 17 eve elek mashol, de egyaltalaban nem "vendeg"munkaskent, hanem massziv letelepedokent,., (Persze kozben dolgozom, de nem mint a puccos szineszek, "vendeg"-kent...:o)))
Designer
@karma1: TÉGED NEM LEHET BESKATULYÁZNI! :-)
karma1
@Designer: Ez ari volt, koszonom szepen!...:o))))
nevemnick
Kettős magyar állampolgársággal mindenki élhet a szavazati jogával. Csak kérdés, hogy hogyan, mert ugye itt vannak a magyarnál magyarabb kettős állampolgárok a szomszéd államokban akik levélben is szavazhatnak.
Eladott Ország
@karma1: Az Orbán rabló horda mielőbbi leváltásához szükség van minden erőre, így a külföldön élő honfitársakra is.
Aki Én
@karma1: Túl sokan vannak, és többnyire kényszerűségből mentek ki. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, ráadásul sokuk családja itthon van. Sokan hazajönnének, ha ez egy élhető hely lenne. Ráadásul a legaktívabb rétegről van szó.
Ezt a fidesz is tudja, ezért akadályozzák, hogy szavazni tudjanak. Ezek nagy többsége a fidesz miatt ment el.
Úgyhogy szerintem szóljanak csak bele, már csak azért is, mert éppen a létező problémák miatt mentek el, tehát látják azokat.
karma1
@Aki Én: OKAY, lehet, hogy otthonrol maskepp latszik a dolog, de az eletszinvonalak kozott ezerszeres kulonbsegek vannak, meg azoknal is, akik csak az ottani minimalbert kapjak...
Majd csak lesz valami, barcsak ezeket a szemeteket valahogy ki lehetne paterolni a barsonyszekbol...
Nessy
@karma1: Tudod, a szomszédos országban élő, magyarul sem tudó levélszavazókra szüksége van Orbánéknak! Nem ok nélkül adtak szavazati jogot nekik. Nekem a kettős állampolgársággal semmi bajom, de a kutya mindenit, aki bele vau a választásba, az éljen itt, fizessen adót, vagy legyen közmunkás, "élvezze", amire szavazott!
karma1
@Nessy: Minden szavad aranyat er, ahogy mar Hofi is megmondta," nehogy mar az Amerikabol hazajott 56-os mondja meg, hogy en itthon mekkora szarban eljek"!
huKKK
@karma1: febr. 7. 21:23
A Korona átalakítható.
Másfelõl sokan szeretnék leváltani Orbánt valami láthatatlan ismeretlenre,
F_Viktor
@karma1: Ellent kell mondanom. :-)
Egy Magyarorszagon elo szavazo voksa leadasakor figyelembe veszi tagabb csaladja, baratai, ismerosei erdekeit is.
Mi, eletvitelszeruen kulfoldon elo magyar allampolgarok, akik Magyarorszagon hagytunk csaladtagokat, baratokat, miert ne tehetnenk meg kulfoldrol?
Mikozben az az erdelyi "magyar" konnyeden beleszolhat a magyar valasztasba, akinek se kutyaja, se macskaja az anyaorszagban, egyetlen percet sem toltott Mgyarorszagon, csak eppen a magyar kozmedia fogyasztoja, ezert allando, megrogzott fityesz szavazo.
aremy
@karma1: azért szép lenne ha a "hasára"belére szorulna.
karma1
@F_Viktor: Hat eppen ez az! SENKINEK - plane ne egy levelben szavazo roman-magyarnak, aki ket eve vette fel az allampolgarsagot - NE legyen joga beleszolni a hataron veluli dolgokba! Mas dolog, ha "csak:" dolgozol kulfoldon - es rendszeresen hazajarsz, de meg ekkor is kulfoldon adozol a kulfoldi munkaadod fizeti utanad a sajat allamanak a jarulekokat...
Egyontetuen kellene megallitani MINDEN kulfoldrol torteno szavazast... (Az egyeni pech, ha valaki csak egy-ket evre megy kulfoldre, ezeknek az embereknek viszont MINDENHOL meg kellene konnyiteni a szavazasat, eppugy Angliaban, mint Romaniaban. De itt megint azt mondom, hogy kizarolag a MAGYAR allampolgarsaguak szavazhatnanak, nem az a felmillio ujmagyar, akiket semjen alattomosan megtett kettos allampolgarra,...
Persze, nem kell velem egyetertened, de en ugy gondolom, hogy aki egy olyan oriasi lepest megtesz az eleteben, hogy mashol akar elni es dolgozni, az vegye komolyan azt, hogy az otthoni joggyakorlatrol is lemond. Ne felj, orban pontosan tudja, hogy az az egymillio nyugatra tavozott CSAK MAGYAR allampolgar a budos eletben nem szavazna ra, a roman-magyar kettos allampolgaroknak viszont nem adnek semmifele szavazati jogot nem adnek. Legyen nekik eppen eleg az, hogy a magyar allampolgarsaggal hozzajutnak az ingyenes orvosi ellatashoz es nyugdijhoz. (Bar elkepzelni sem tudom, hogyha nincsen magyar TAJ szamuk es adot sem fizetnek, akkor hogy a rossebbe jogosultak ezekre a juttatasokra?)
Mondom: nem baj, ha ebben nem ertunk egyet: eleg lenne, ha ez a mocsok visszaallitana az eredeti szavazasi korulmenyeket, szavazokorzeteket, es mar nem lenne problema. Sajnos, mint mindenben, ebben is csal ez a szennylada...
karma1
@JAJMÁR: Egy kicsit idealistanak tartom a gondolataidat,...:o))) Nem baj, hogy most nem ertunk egyet... Tudod, nagyon sok baratomon, csaladtagomon innen tudok segiteni, ha otthon maradtam volna, akkor nemcsak hogy segiteni nem tudnam oket, de en is csak nyomoroghatnek, masok segitsegere szorulva, es masfel ev mulva mar nyugdijas is lennek...
Szoval igazad van: akarhova megy az ember a vilagban, magyar marad, szereti a hazajat, de szerencsere Te nem tudod, hogy mivel kell szembesulnod, ha magyar vagy, de kiderul, hogy nem otthon elsz... Ne tudd meg... Pedig nincs megjatszas, nagykepuseg, magamutogatas bennem egy csopp sem, 30 eves autoval jarok, nem vagyok tele smukkokkal, akikkel beszeltem mar telefonon is ezen az oldalon, azok azt is tudjak, hogy a magyart sem "torom" - egyszeruen el kell fogadnom, hogy a mai magyar vezetes nagyivben leszarja az OSSZES allampolgarat - Benneteket folyamatosan, naponta, sajnos eletvitelszeruen csesztetnek- engem csak akkor, amikor hazamegyek, Az emberek aranyosak, kedvesek, latom, hogy nem ezt erdemlik, amit kapnak, de amikor egy hivatalba kenyszerulok, vagy valamilyen uzleti lepest kell tennem, es egy SZERV-vel (orban altal kialakitott elnyomoritott hivatallal) kell szembetalalnom magam, akkor ugy erzem, hogy az ido a legrosszabb rakosista idokre megy vissza. (A szuleim eppen eleget meseltek 56-rol, kimaradni sem tudtunk volna belole, mert a szulohazam kevesebb, mint 500 meterre volt a Kilian Laktanyatol, ahol kezdodtek a zavargasok. (Meg a Corvin mozitol is)
Igy elhataroztam, hogyha azoknak, akik otthon elnek, es ezt elturik, azoknak en nem tudok segiteni, mert ugy latszik, hogy megiscsak elviselitek azt, ami van. Nem szolhatok bele, mert en otthon vagyok 6-8 hetig, de semmi tobb.Raadasul az en szavazasom csak Wellingtonban lehetne megoldhato,(a nehezitett valtozat, ugye), ami tolem 1200 kilometerre van.
Veleda
Külföldön élő magyarok is ébrednek már. A legbiztosabb jele, hogy nem akarnak haza jönni. Ugyan minek,? Hova, milyen munkára és mennyiért? Főleg, ha látják és értik is, hogy mi folyik itthon.
nekem az unoka öcsém azt mondta, ha kell fegyverrel megvédeni a hazát, akkor hazajönnek.Addig kint élnek Írországban egy kis darabka Magyarországban. Mert olyan sokan vannak már.
karma1
@JAJMÁR: Folyt. Ahhoz, hogy idore ott lehessek a szavazashoz, egy nappal elobb kell mennem, 600 dollar a repjegy oda vissza, plusz 200 dolcsi korul van egy nagyon atlagos szallas, ott taxit kell berelnem, mert meg sohasem jartam ott, azt sem tudom, merre van a magyar konzulatus (jo, a telefonkonyvbol megtudnam, de a tomegkozlekedes se tul olcso), es persze azert kajalni is kell a ket nap alatt, mig ott vagyok.
Ez tehat kb. egy ezresbe lenne mindennel egyutt, ez nekem 200 000 forintos kulon koltseget jelent. Nem nagyon hiszem, hogy barmennyire is magyar vagyok, ennyit megerne, arrol nem is beszelve, hogy a "nyugati" szavazatokat egeszen maskepp kezelik, mint a romaniaiakat.

Gondolom, erted, erzed a problemamat: nem elsosrban a penzkiadassal van bajom - de azzal is, mert ez egy felev tandija az unokahugomnak, akkor ezt inkabb neki kuldom el -, hanem az elvvel... Innen en csak erzem, sejtem, hogy szamomra Gyurcsany lenne a hiteles, de mi van akkor, ha ok megsem jonnenek be? 17 eve kivul allok a napi problemakon, ezeket csak a rokonoktol, ismerosoktol hallom, mi folyik otthon -, de ok sem varjak el tolem, hogy en innen dontsem el a szavazas sorsat.
Lehet, hogy nem vagyok jo magyar, de en nem mondhatom meg, hogy Te mekkora szoareban elj otthon (by Hofi)...
Kerlek, ne haragudj meg ram, nem Teged akartalak megbantani ezzel a hsz-szel.
Az viszont mar megint egy egeszen mas helyzet lenne, ha mondjuk a MoMo, vagy a DK ITT keresne meg, mint magyart, es azt kerne, hogy egy bizonyos modon segitsek nekik. Az mas, mert akkor ezzel volna valami celjuk.
De ezt meg a csuti vizidiszno se merte kerni a romanoktol, csak szamolatlanul donti oda a penzt, iskolakra, templomokra, posvanyosi szabadegyetemre, ingyen nyugdij, ingyen doki, es esetleg egy halvany megjegyzes, mint Virag elvtarstol, hogy "Pelikan, egyszer majd kerunk magatol valamit"
qxy
@karma1: Tudod, 2001 óta élek kint. igen, haz a akarok menni és ki is hoztam a családot, mert igen is jobban szeretnének élni és itt meg tudom adni nekik. Ők is tesznek érte. Igen is jogom van haza menni , bele szólni, és tenni is valamit. Tudom sok Magyar csak azért szaraxik, a kinti Magyarokkal mert irigy . De ezt még magának sem vallja be. Igen is sokat tettem a hazámért. Le tettem elég sokat a Magyarok asztalára. Az hogy most kint élek, nem azt jelenti hogy le mondtam a hazámról. Most mondjam hogy azok mondtak le a hazájukról akik otthon vannak és semmit nem tesznek?? Ugye mondhatnám. mert így is lehet nézni." kintről." de tudom hogy nem igazán könnyű tenni valamit ha nem áll mellette senki csak a duma van. Tisztelem akik otthon maradtak és küzdenek minden nap. Én is küzdöttem. Fel küzdöttem magam, 2000 előtt, napi 100 ezret kerestem. Tudod mennyit vontak le?? 80 ezret. Igen az a húszas is jó naponta.
hajnal kettőtől este hatig húztam az igát, mert azt hittem mindent meg tudok adni a családnak. Az állam nem engedte. Most meg tudom tenni. ez van.
F_Viktor
@karma1: Irod:
"...az otthoni joggyakorlatrol is lemond."

Csak ebben nem ertunk egyet.
Mert, mint irtam, Magyarorszagon meg mindig vannak csaladtagjaim, barataim, akik erdekeit kepviselhetem, de szavazati jogommal befolyasolhatom sajat, gyerekem, unokaim jovojet is.
Mert ahogyan el lehetett koltozni, ugy vissza is lehet terni. De nem ebbe a Magyarorszagba. S azert, hogy megvaltozzon, legalisan a szavazati jogom gyakorlasaval van lehetosegem.
karma1
@quadrocopter: febr. 7 22.06-ra: Akik Erdelyben eltek, lehet, hogy soha a budos eletben nem is leptek at a hatart, az eletukben nem voltak sem a parlamentnel, sem mashol, ok szerintem NEM a klasszikus magyarok. (Ezt en ugy definialom, hogy az a magyar allampolgar, aki magyar anyatol, magyar apatol Magyarorszagon szuletett es ott el, vagy elt.) En ezeknek a kriteriumoknak megfeleltem 46 eves koromig, mig el nem hagytam az orszagot. De aki Csikszeredabol vagy Aradrol a budos eletben meg a faluja vagy a varos hataraig se ment el, de a kedves vezeto kuldott neki egy kilo paksametat, amit ha kitoltve visszakuld, akkor lesz neki minden jo, mert magyar allampolgar lesz,( es ugye mar antall is 15 millio magyar miniszterelnoke akart lenni, orban meg folytatja ezt a vonalat), akkor minden jar neki ingyen... Ne haragudjm de egy szekely az szekely, tud magyarul, de megis Romaniaban el, ott szavaz, onnan elvezi az elonyoket, szocialis juttatasokat, ha tuntetni kell, akkor o is a romaniai rossz allapotok ellen, Ceausescu ellen tuntet, es orulm, ha a diktatort es b. nejet kivegzik. Ezek nekem NEM a klasszikus ertelemben vett magyarok, akik buslakodnanak a Matra vagy a Balaton miatt, vagy mint en, Velencefurdo es a Vertes miatt. Nekik a Gyilkos to a gyonyoru - ami valoban meseszep - de NE szavazhassanak, plane nem levelben.
karma1
@F_Viktor: Tiszteletben tartom a dontesedet: en mar tudom, hogy ebben a Mgyarorszagban nem tudnek elni, es sajnos, az en eletemben mar nem fog megvaltozni a helyzet, mert arra nem erdemes hazamennem, hogy ne legyen nyugijam. (Ide 3 havonta haza kell jonni, kulonben elveszitem a nyugdijamat. Az egesz nem erne meg, de Te fiatal vagy, Neked erdemes meg barmit is tenned).
karma1
Jelzem, itt meg semmi hir ilyesmirol: az itteni magyarnyelvu kozossegi oldalakra tilos hazai politikai tartalmat feltenni
JAJMÁR
@karma1: Dehogy haragszom :) és inkább idealista vagyok, mint nem idealista!
Bár nem értem, hogy a fenti hsz-ból ez hogy derül ki.

Ismerem a helyzetedet, de ettől még nem kell elvenni a jogot sem tőled, sem más kinti magyartól. Olyanon megy most a vita ugyanis, ami jog még megvan!
A végén még kitalálja egy szóömló, hogy minek az? Ha ők maguk, a kint élők se igénylik?

Már az is elég nagy disznóság, hogy nehezített ennek a gyakorlása. Persze, hogy nem lehet elvárni, hogy több ezer km-t utazzon a kint élő magyar emiatt, de én éppen erről beszélek, hogy a jog csak akkor ér valamit, ha a gyakorlása is megoldott.
A lehetőség pedig soha nem kötelezettség. Majd mindenki eldönti magában, hogy akarja-e gyakorolni, vagy nem!
Az itthon élők sem akarja mind - sajnos - gyakorolni.

Az írod, ha kimenne egy párt és kérné a segítségedet egy bizonyos célért, azt megfontolnád. De ha én kérem, vagy a propis közösség, vagy az itt maradó családtagjaid, barátaid, az miért más? (Tudom, a kivitelezés most nehéz! )

Egyáltalán nem ítélem el a kint élő magyarokat. A határon túli - elcsatolt - magyarokat sem. Csak sejtem, hogy ez a vita elsősorban azért van, mert ők a jelenlegi hatalmat segítik - de az se mind. Azért a többség jogát vitatni, nem szabadna.
Ezért írtam egy lehetséges megoldásként, hogy a személyi adatokban azok, akiknek a szülőhelye Mo., szülőföldi jogon jogosultak legyenek szavazni bárhol a világban, valamint azok is, akik állampolgársági jogot szereztek, és életvitelszerűen itt élnek.

Te azt hiszed, hogy nem vagy eléggé képben a politikát illetően, mert nem itt élsz? Nos, aki itt él, és egész nap a közmédiát nézi, hallgatja, az meg mitől lenne "képben"?

Mindenesetre én örülök, hogy azért a kint élő magyaroknak is joga van beleszólni a napi politikába, és akár még párt szintjén is.
aremy
@qxy: a szavazáshoz nektek kint élő-dolgozó magyaroknak sajnos a zsebetekbe kell nyúlni ha szavazni akartok amit csak itthon tehettek meg.mert különben akadályozva vagytok.és ha itthon meg teszitek akkor hurrá.
qxy
@aremy: Amikor szavazni " szerettem volna Kaptam egy levelet otthonról az illetékes hivataltól, miben az állt hogy nem szavazhatok De alaposan körbe volt írva szerkesztve de a lényeg az volt ,- aha ki mentél, akkor nem szavazhatok. mindenféle paragrafus jogszabály meg törvény. Haza is akarok menni . de sokan megyünk, mer kurva sok hentes van kint és ha ezek nem kapnak nyugdíjjat akkor lesz kondért a bélnek tálat a vérnek.az tuti.TESZEK RÓLA . Vagyis kezdhetik marokra szedni Orbánék a picsájukat mert a korbába szaró macska esete lesz a tény állás.Levágom mit az ecceri politikust a stadionja tetejéről
Borsodi
www.youtube.com/watch?v=en9gOz0UkQo
Már régen le kellett volna váltani,és nem itt tartanánk.Azt viszont nem értem,hogy sokaknak mért kell ahhoz külföldre menni ,hogy tisztán lássák milyen szarban vagyunk és ki miatt.
aremy
@qxy: erről mi itthon maradtak semmit se halottunk ezt és a többi atrocitást ami ér benneteket azt jó lenne megosztani velünk.szerintem meg itthon csak nem zavarnak el benneteket a szavazó fülkéktől mert az felér a parlament meg szállásával.
glorianna
@karma1: Nem, nem ilyen egyszerű. A kint dolgozó magyarok irdatlan mennyiségű pénzt utalnak haza (mindenféle számot olvastam, 1 Mrd és 300 Mrd huf/év között, a pontosat aligha tudja bárki is), és rendszeres - töbnyire több hetes - itthontartózkodásukkor is költenek bőven. Ha semmi mást nem veszek figyelembe, csak a világbajnok ÁFÁt, már "megvásárolták" a beleszólás jogát.
Szerintem rájuk kell bízni. Ha akarnak, szavazzanak, és ezt tegyék számukra ugyanolan egyszerűvé, mintha itthon kellene a szavazókörig elballagni (levél, e-mail, stb. - nem szavazókör Bornemouthban vagy éppen valahol tifelétek :)). Aki pedig nem akar szavazni, az akkor sem fog, ha a mozgóurnát tolják az orra alá.
qxy
@aremy: Tudod, amikor egyszer haza mentünk és a kedvesemnek orvos kellett, mehettünk a dokikhoz. de azt a lenéző lekezelő modort, ." Mi van? kimentek azt ha beteg vagy haza jössz? de a markát tartja hogy " -hát kint él van ennek pénze" Nagyon nehéz volt orvost találni. de meg is mondtam a dokiknak. . Volt hogy egy percet kértem de nem ért rá mert meleg a kávéja. Mondtam is neki. ja az más. Hisz a kávé fontosabb mint amire fel esküdött. Igaza van. .Azt mondta, Nem értem: .- Nem is fogod érteni mert ahhoz fel kellene nőni agyilag.Kint, kedvesek a " Magyar dokik is. Hogy nincs pénz otthon? nincs miért kedvesnek lenni? Nem írom alá. Otthon volt egy időszak, SPÁR hipermarket.- húsos pult. nincs semmi kereskedelmi iskolám. de szeretem csinálni. Mindenki azt mondta,- a spár nem jó mert nem jól fizet szar az egész. Dolgoztam, rendeltem a húsokat majd az összes friss árút. ki emeltek 500Ft al kevesebb volt a pénzem mint a bolt vezetőnek. nem mertem el mondani a munka társaimnak mennyit keresek. Majd amikor be adtam egy másik üzlet lánchoz a jelentkezésem, ott állt két ember a pulttól úgy öt méterre és nézett Dolgoztam, ennyi. Oda jöttek és azt mondták. ha nálunk kezd hétfőn, akkor a mostani fizetésének a háromszorosát kapja. Nem is tudták mennyit keresek.Át is mentem, szabad kezet kaptam mindenben. ott két hónapra rá emeltek ki országos akárki voltam a boltokat jártam és le baszhattam mindenkit.2000 be. már 350. ezer nettóm volt. szerintem mindent meg lehet tenni, ha akarja az ember, de ha nem akarja akkor csak a duma meg a kit érdekel, le szarom. olyat csináltam a boltban ami kurva sokat hoz.senki nem meri vagy nem akarja csinálni. a vállalkozásaim is normálisak voltak, csak nem úgy álltam hozzá mint a többi és hozta a pénzt rendesen.Szerettem otthon élni dolgozni csak nem hagytak.
aremy
ami az orvosokat illeti az ilyen emberségesek maradtak itthon téged azért nem mert kint dolgozol minket meg azért mert koldusok vagyunk "kivéve az a talán 1000 orvost"
karma1
@qxy: Sajnos, aki nem volt benne, nem is erti, mirol beszelunk. En ugyanigy jartam amikor hazamentem, es a ferjemnek orvost kellett talalnom. Csak ugy talaltunk, hogy egy baratnom a sajat, 80 eves, de meg praktizalo (!!!) dokibacsijahoz vitt el, es a baratnom TAJ kartyajara vizsgaltak meg, es csak igy tudott gyogyszert is felirni. Az illeto doktor ur nem fogadott el feketen penzt, azt mondta, hogy eppen eleg baj az nekunk, hogy maskepp nem jutunk orvoshoz a mai Magyarorszagon. Igy csak a hivatalos 15 ezer forintot kellett befizetni, es a ferjem meg volt mentve.
Es minimal beren en annyi penzt kerestem, amennyit otthon egy osztalyvezeto egy atlagos munkahelyen... Becsulettel leadozva, a munkahelyen megbecvsulve.
karma1
@Borsodi: 14.30-ra: Dragam, nem azert mentunk kulfoldre, mert tisztan akartunk latni, hanem mert otthon elfogyott a levego, a munka, az eletunk... Bizony gazdasagi bevandorlok vagyunk mi mindannyian, mert mi is es a gyerekeink is enni akartak,akartunk, es mas mod nem volt a munkaszerzesre.
Aztan amikor mar az elso napon meglatod a kulonbseget az uj haza es a szulohaza kozott, akkor sirvafakadsz, es azt gondolod: hogy a rohadt eletbe nem lehet otthon ilyen egyszeruen, tisztessegesen elni, dolgozni?
Es akkor talalsz egy ilyen oldalt, mint a Propi is, es elmondod a velemenyedet, meg azt, hogy milyen jo lenne, ha otthon is igy elhetnenek az emberek, nem megalazva, kozmunkabol, mikozben hulyesegeket hallgatsz a teljes mediabol, de azt is latod, hogy akik a baromsagokkal agymosnak Teged, milyen hiperszonikus gyorsasaggal lesznek tobbszoros milliardosok, pedig a nevuket is alig tudjak leirni...
karma1
@JAJMÁR: Juj, nagyon sok kerdesben megfogtal, de azt hiszem, nekem van kisse lesujto velemenyem az otthoni helyzetrol.
Ha lehetne, en azt szeretnem elerni, hogy aki otthon van, (a "rantotthus" hatarai kozott) , hogy OK menjenek el szavazni mindenkor, hogy emeljek fel a segguket es legalabb ennyit tegyenek meg a sajat nepukert, mert elsosorban toluk fugg az orszag jovoje!
Ha a mai magyar ellenzek ezt keptelen elerni, akkor mit akarhatna peldaul a Zelandon elo 3500 ember szavazataval?
A masik dolog: sajnos, amit en latok kivulrol (nemcsak a hazai mediabol, hanem a sokkal hitelesebb BBC-tol, Reuters-tol, CNN-yol, stb-tol) az az, hogy en a mai futyi$$ kormanynak mar azt sem hiszem el, amit kerdez, annyi a hazugsag, a krimi a politikajaban: szoval eddig meg soha senki nem tudott nekem beszamolni arrol, hogy MI TORTENIK A KULFOLDROL BEJOVO SZAVAZATOKKAL, jelesen peldaul a Nyugatrol jovo magyarokeval???
Mi tortenik? Ki szamolja meg oket, es HOVA TESZIK??? Hogyan tudjak eldonteni a hitelesseget, vagy pedig csak azt csinaljak, hogy beerkezik a szavazat, es felreteszik, es csak akkor hasznaljak, ha nekik van ra szukseguk?
Es hogyan biraljak el a Romaniabol levelben erkezo szavazatokat??? Honnan tudjak, hogy az hiteles, ha egy zsakfaluban a Popescu osszegyujti az osszes lakos szavazatat, es bebiciklizik vele a legkozelebbi postaig, es ott bedobja???
Es ezek a romaniai szavazolapok pl. MILYEN NYELVEN vannak megirva? Csak magyarul? Ha romanul (is), akkor milyen jogon tekintik MAGYAR szavazatnak az illeto szavazatat, aki magyarul sem tud???
Millio es egy kerdes, amire SENKI nem adott meg autentikus valaszt, plane nem szamomra elfogadhatot.
Igen, ha Te vagy masik Propis jelentkezne nalam, hogy segitseg kell neki, igen segitenek, pont azert, mert magyar vagyok, es szeretem a hazamat, a benne elo nehezsorsu embereket. De az nem a mai Magyarorszag, a mocskos vezetoivel. En is idealista vagyok, mert elhiszem, hogy lehet(ne) ez sokkal jobb is, csak azt en mar nem tudom kivarni...
Borsodi
@karma1: Pontosan erre utaltam,hogy akik itthon vannak éhbérért dolgoznak,azoknak megfelel ez a kormány mert agyhalottak.Azok akiknek van bátorságuk és külföldre mennek dolgozni,úgymond fel áldozzák magukat a családért,rögtön meg változik a szemléletük a mi Magyarországunkról,annyi marad,Gyönyörű kis országban születtünk, amit mára teljesen tönkre tettek a politikusok .Ezért is írom mindig aki fiatal és teheti más országot válasszon.
karma1
@Borsodi: Sajnos, ez hajszalpontosan igy van. Ha az otthon elok nem veszik a faradsagot, es a sajat eletukon nem akarnak valtoztatni, en mi a szart tudnek ehhez innen hozzatenni, megvaltoztatni???
Abban a pillanatban, hogy azt latom, hogy otthon MINDENKI tesz azert, hogy a rezsim valtozzon, megvaltozik majd az en velemenyem is...
karma1
@Borsodi: Ja, de Te mindentol fuggetlenul barmikor szolj, ha tudok segiteni valamiben...:o)))) (En csak abban bizom, hogy olyannak tudok segiteni, akivel szemelyes kapcsolatom van valamilyen formaban. Vegulis a Propi is egy ilyen ismerkedesi hely - is...:o)))
Te miert nem aluszkalsz meg ilyenkor???...:o)))
verőce21
Nemrég láttam egy filmet, amelyben Robinson ondolált szakállal sétált az őserdőben.
Látszott rajta, legnagyobb gondja, hogy nem tudja otthon leadni a szavazatát.
És nem is ez volt a legrosszabb számára. Nem biztos, hogy Robinson egy bizonyos idő után jól érezte magát a világban, ahová visszavitte a mentőhajó. :)
Borsodi
@karma1: Nagyon köszönöm,hogy így látatlanban is segítenél,most bevallom igazán meglepődtem,hogy ilyen kedves vagy és önzetlenül fel ajánlod a segítségedet,ötven éves elmúltam nem sűrűn találkoztam hozzád hasonló emberrel, jó pár országban dolgoztam,és mégis mint a bumeráng mindig vissza jövök Magyarországra holott egy elátkozott megyében élek,igaz a gyermekeim már nem ennyire földhöz ragadtak.Én is szívesen segítenék neked de annyira messze vagy,hogy oda egyhamar nem megyek .Négy öt órát alszom,mert ennyire van szükségem,az élet rövid, ne pazaroljuk alvásra.
karma1
@Nagy Mária: Hat ez egy nagyszeru iras volt, de ezen lehetne segiteni.
Nekem meg az is lejott, - az egbekialto eseteket es ennek reakcioit nezve - hogy a magyarok mar annyira "le lettek szabalyozva" az elmult idokben, hogy a mai napon ha valamilyen gazsag ellen tuntetni akarnak, akkor elobb szepen bejarjak a szamarletrat, elmennek a rendorsegre, a Parlamentbe, es szepen kerik a regnalo politikusokat, hogy "tessen mar megengedni, hogy, ma tuntessunk a lerohadt egeszsegugyert"! es akkor valaki kijon a portara morc keppel, es azt mondja; "NEM"! , nem engedelyezem, meg nem is torvenyes, tehat mindenki menjen haza, mi nem adunk engedelyt a tuntire...
Hat ettol mindig is megallt az eszem: ha erre vart volna Petofi , Nagy Imre vagy Robespierre, akkor ma hol a francban is lennenk? Talan mar melyebben, mint alijev csodaorszaga, vagy erdogan Torokorszaga...
Nem, mi most csak tendalunk efele, mert orban vagy valamelyik csicskaja megtiltja nekunk, a nepnek, hogy kimenjunk az utcara ellenkezni, a nep meg birkamod elfogadja ezt a teljesen ellentmondo helyzetet.
A cikkben azert azzal nem ertek egyet, hogy aprilis 4, majus 1-e november 7-e tuntetes lett volna-e, mert nem az volt.
Majus elsejere virslivel-sorrel kellett a nepeket az utcara csalogatni, de akkoriban nem is nagyon volt mit felni a vezetoktol: ki mertek allni a disztribunre, mig a maiamk - tudataban a rengeteg bunnek, amit elkovettek - csak a sotetben, pincekben, operahazi hatsolepcsokon, lesotietitett minibuszokban menekulnek a nep elol,...
Nagy Mária
@karma1: Nekem is ez jött le belőle, túlságosan naivan szabálytisztelők vagyunk. Én magam most értettem meg, hogy miért nem mozdul a többség, mikor minden oka meg lenne rá. A nagy népi banzájok a szocializmusban szerintem csak hasonlatok, hogy ahhoz voltunk szokva, hogy szépen hazamegyünk. A mostani tanártüntetéseken is ezt kérték a szervezők. Tényleg senki nem meri bevállalni a "balhét".
De az utolsó gondolatokat tényleg mindennap el kellene olvasni, hátha feltámadnának Petőfi , Nagy Imre vagy Robespierre-i tettek.
"Tedd fel magadnak a kérdést:

Vajon megteszek-e minden tőlem telhetőt, hogy ez a mai áldatlan állapot megoldódjon?
Akkor és amikor kell, ott vagyok-e és azt teszem-e, amit ilyenkor tennem szükséges?
Szólok-e ezért másoknak, hívom-e őket is a tettekre?
Mit tudok tenni például március 15-én?
Be tudom-e azt vállalni, hogy a tüntetés végén nem megyek haza?
Számíthatok-e arra, hogy ha ezt jó sokan bevállalják, akkor én is hozzájárultam a sikerhez?
A kívánatos eredmény így teljesülhet-e?
Ha Budapesten a Kossuth tér, és a vidéki városok főterei is állandóan emberekkel van tele, akik csak beszélgetnek egymással és követeléseket hangoztatnak, azaz békésen tüntetnek, akkor pár héten át tartó folyamatos jelenléttel és békés eszközökkel ez a diktatúra megdönthető-e?
Lehet, hogy ez a megoldás!
Utóirat: abban a pillanatban, amikor egy tüntetés végén hazaindulsz, csak egy korabeli május 1-i felvonuláson vettél részt."
JAJMÁR
@karma1: sajnos szűkös lett a technikai hátterem egy időre -- elutaztam- röviden: rád ennek az országnak mindig szüksége lesz,akár itt éled a mindennapokat, akár máshol. Erre bizonyíték ahogy ęs amiket írsz.

Valóban jó lenne ellenőrizni a kůlföldi szavazás menetét . egy külföldi párt talán megfigyelheti.
karma1
@JAJMÁR: Koszonom a kedves szavaidat, most is eppen azon vagyok, hogy valahogy segitsek a baratnomnek...(is)...:o)))
Az utolso, oktober 2-i szavazason egyetlen ellenzeki ellenorzo szemely sem volt egyetlen szavazatellenorzo bizottsagban... Vagyis orbanek azt csinalhatnak, amit akarnak - tetszolegesen garazdalkodhatnak ezen a teren is...:o(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.