A magyar kormány segítségével kezdődhet meg a kairói terrortámadásban megsebesült két egyiptomi kopt nő rehabilitációja a Honvéd Kórházban – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Török Tamás ismertette: a kormány Kveck Péter egyiptomi magyar nagyköveten keresztül ajánlott fel segítséget a kopt közösségnek, amelynek tagjai a tavaly december 11-ei, a kairói Szent Péter templom elleni terrortámadásban sebesültek meg. A merényletben 25-en meghaltak, 49-en megsérültek.

Török Tamás elmondta, a kopt közösség a múlt héten jelezte, hogy két, a terrortámadásban megsérült nő utókezelésében magyar segítséget kérnek, ezek után kezdődtek meg az egyeztetések a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvéd Kórházzal. A magyar és az egyiptomi orvosok többször konzultáltak az elmúlt napokban, a magyar kórháznak minden leletet elküldtek. Az egyik sebesültre várhatóan többhetes, részleges arcátültetést is magába foglaló kezelés vár, a másik sebesült sérülései kevésbé súlyosak – közölte.

A robbantás után az egyiptomi kormány azonnal elítélte a kopt közösséget ért terrorcselekményt. A két egyiptomi állampolgár utókezelése is magyar és egyiptomi közös segítségnyújtás eredményeként valósulhat meg – közölte Török Tamás. Hozzátette: a két kormány együttműködését az is jelzi, hogy Magyarország a napokban Kairó kérésére közvetítő szerepet vállalt, és támogatja, hogy Egyiptom európai uniós segítséget kapjon az illegális migráció megállításához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül 2016. október 15. óta működik Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára felügyeletével az az új kormányzati egység, amelynek a keleti keresztény közösségek megsegítése és helyzetük figyelemmel kísérése a feladata.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Bolond páter a magyarországi magyarok egészségi ellátása mikor javul már csak a ' 90 előtti szintre, mert már az is elérhetetlen messzeségben van a jelenlegitől ami a béka segge alatt van annyira, hogy csak távcsővel látható!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.