Az országban egyedül­álló módon MR-készülék segítségével próbálták megtalálni az okát, miért nem tud lábra állni a Hortobágyi Madárparkban élő rétisas, Bogyó 2.

Eddig nem volt arra példa, hogy egy rétisast MR-vizsgálat alá vessünk. Bogyó 2 esetében viszont semmilyen vizsgálatból nem derült ki, miért nem tud lábra állni, miközben a lába teljesen ép. Az eredményekből az látszik, hogy a gerincvelőjében van elváltozás

– magyarázta a Borsnak dr. Déri János, a madárpark vezetője.

Mágneses kezelést és műlábat is kaphatnak a madárkórház betegei

A pontos diagnózisra még várni kell, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, mi áll a betegség hátterében. Műtéti feltárást terveznek az állatorvosok, még az is lehet, hogy amputálni kell a végtagot. Bogyó 2 egyelőre naponta többször mágneses kezelést kap, amitől azt remélik, hogy megakadályozzák a beteg testrészek elhalását.

A rétisas hat éve került a madárparkba, miután megmérgezték. Hosszú időbe telt, mire felépült. Úgy tervezték, hogy hamarosan visszaengedik a természetbe, de a betegsége miatt még az is lehet, élete végéig a parkban marad. Az eredmények alapján valószínűleg a gerincvelőjében van elváltozás.

Néha elkerülhetetlen, hogy az állatok sérült testrészét protézissel pótolják. A Hortobágyi Madárparkban élő másik rétisasnak, Lucának például beakadt a lába egy faágba, amitől a végtag olyan mértékben roncsolódott, hogy műlábat kapott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.