Az extrém hideg Dél-Európában és Észak-Afrikában is éreztette hatását az elmúlt hetekben, emiatt alaposan megemelkedett az onnan érkező gyümölcsök és zöldségek ára a hazai boltokban – olvasható a 24.hu cikkében.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc a lapnak elmondta, relatív hiány alakult ki a keresett zöldség- és gyümölcsfélékből, emiatt – mivel már a beszállító országokban is tapasztalható hiány az elfagyások okán – Magyarországon a tavalyi időszakhoz képest átlagban 35-50 százalékkal nőtt meg a friss zöldségek ára.

A 24.hu cikke szerint azonban van, ahol kétszeres lett a drágulás: a padlizsán tavaly 7-900 forint közt mozgott, most 2000 forint körül van a piacokon; a jégsaláta ára a tavalyi 3-400 forintról 700 forintra ugrott; de a brokkoli és a fürtös paradicsom ára is növekedett.

A hazai tárolt zöldségeket (káposzta, sárgarépa, burgonya) nem érintette az árnövekedés, van ahol még csökkenést is tapasztaltak.

Ledó Ferenc szerint a lakosság a kereslet visszafogásával válaszol az áremelkedésre, vagyis inkább nem veszi meg a friss zöldséget, gyümölcsöt – viszont még így is kialakulhat egyes termékekből átmeneti hiány a boltokban.

Ledó szerint húsvétig (idén április 16-17. húsvét ünnepe) nem lehet számítani árcsökkenésre, de utána már a fóliasátrakból megérkezik az utánpótlás a parikából, paradicsomból, salátából, így húsvét után már visszatérhetnek a megszokott árak a piacokon és boltokban.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Kíváncsi lennék, hogy külföldön is ilyen drága lett? Nem kellene mindent a hideg időre fogni.
aremy
utána meg a húsvéti nyuszi miatt no mert fogd a nyuszira és meg is teszik!
3dwhite
Reméljük nem addig tart ez a hideg. :)
RonaGyuri
Bocs de tegnap a piacon még mindig ezeket az eszement árakat láttam. Most voltam az Auchan-ban ott a legtöbb még a felébe sem került! =)) Rájuk nem vonatkozik a hideg probléma??? =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.