Néhány éve már szörnyülködtek egy sort a kommentelők Varró Dani egy gyerekversén, most újra előkerült a téma. A költő felesége válaszolt a felvetésekre – írja a hvg.

Varró Dani ötödikes tankönyvben szereplő verse az internetezők szerint – most figyeljenek! – arra biztat ártatlan csecsemőket, hogy nyúljanak konnektorba, és ez megjelenhet egy tankönyvben. Íme, a mű:

Gyerekversen hőbörög a magyar internet – a költő felesége kiosztotta őket

Már elmebetegek is adhatnak ki verseket?

– teszik fel a kérdést az önjelölt irodalmárok, de ez egy visszafogott véleménynek számít.

Az Öt (azóta Hatra bővült) jó játék kisbabáknak fotója most újra pörög. 2014-ben a költőné egyszer már ironikus választ írt a háborgóknak, most újra billentyűt ragadott.

igény mutatkozik rá, tehát tartok egy ingyen magyarórát

- kezdi a feleség, majd pontokba szedi gondolatait. Például azt, hogy

a mű arra a helyzetre apellál, hogy az olvasó (aki a szülő, nem a baba) át tudja érezni a kisbaba vágyait, viszont felelős szülőként tudja, hogy ezek a vágyott dolgok a gyerekre veszélyt jelentenek. Ez a feszültség adja a humor forrását. (Ide vágó közmondás: a tiltott gyümölcs a legédesebb.) A kötet, amiben a vers megjelent, a totyogó korosztályt nevelő szülőknek íródott. Egyáltalán nem tanácsadó vagy útmutató, hanem kizárólag szórakoztató céllal jelent meg.

108 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
50-es IQ alatt nem ajánlott.A babák ugyanakkor nem fogják olvasni,mert ők el vannak foglalva a Háború és béke első kötetével és még van három.Mire hozzájutnak a vershez,ők akkor már pontosan tudni fogják,hogy a konnektor nem játék és nem akarják bedugni a tollat.De ha az apjuk még akkor sem érti a játékos vers lényegét ,akkor nyugodtan üssék azzal a lapáttal.Kis lapáttal,ne szívlapáttal,elég ha szégyenlik a fatert.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Figyelmeztetem a csecsemőket ne olvassanak verseket!
Várják meg míg megtanítják őket olvasni!
szép új világ
Azt hiszem maga a "költő" is tisztában van a kötet irodalmi értékével, hiszen saját maga is minősíti művét ezekkel a sorokkal: "Jó játék a verses kötet, van rajta egy teljes köpet."
Edmond Dantes
50-es IQ alatt nem ajánlott.A babák ugyanakkor nem fogják olvasni,mert ők el vannak foglalva a Háború és béke első kötetével és még van három.Mire hozzájutnak a vershez,ők akkor már pontosan tudni fogják,hogy a konnektor nem játék és nem akarják bedugni a tollat.De ha az apjuk még akkor sem érti a játékos vers lényegét ,akkor nyugodtan üssék azzal a lapáttal.Kis lapáttal,ne szívlapáttal,elég ha szégyenlik a fatert.
Pergető
Egy született idióta ocsmány, káros és bűnös hányadéka nyomtatott formában! Épp olyan, mint az alkotó!
namihami
Ami szép, az szép. Évekig el tudnám hallgatni. Remélem, hangoskönyvben és CD-n is meg fog jelenni.
""Olvastam költőtárs, olvastam művedet
És igen nagy az én lelkem gyönyörűsége"" (Petőfi Sándor)
Ludmilla
Pergető,Varró Dani érettségi tétel...Te is az leszel száz év múlva,amikor a nebulók megismerkednek a bértollnok fogalmával
Mézike
Az volt a hülye aki a tankönyvbe rakta.
Edmond Dantes
@Pergető: Nagyon megnyugtatott a hozzászólása.Jól gondoltam,hogy maga tényleg egy idióta.
(Igyekeztem alkalmazkodni hozzászólása szellemi színvonalához)
aremy
@Edmond Dantes: azt ne tegye mert onnan nincs visszaút csak egy jobban bele pereg.
Sámannus
Jól látható, nem csak liliomtiprók, aberráltak és szadisták írták.
1magyar
Nagy baromság - az biztos! Nem gyereknek való.
Edmond Dantes
@1magyar: Meg fog döbbenni.Nem is gyerekeknek írta,hanem gyerekekről!Igaz,nem is magának,mert ez már láthatóan meghaladja az ismereteit az irodalom eszköztárait illetően.
Cefi
@quadrocopter: Nem tudom. De szerintem ezt kapták a @Pergető: szülei használati utasításnak, a kis zigóta mellé. Legalább már tudjuk mitől lett ilyen.
Pergető
@Ludmilla: Most már nincs kétségem, hogy kockásingesék retardáltak. Ez ellen nem tiltakoznak a szellemi egysejtűek!
Pergető
@Edmond Dantes: Jéééééééé! Én is épp ezt gondolom rólad!
Cefi
@Pergető: Már megint hazudsz, és általad ismeretlen szavakat használsz: "gondoltam".
Helyedre csicska!
Tekla
Na ha valamelyik gyereknek nem volt elég , hogy a konnektorba nem nyúlkálunk, most már biztos ki szeretné próbálni, ha már nem szabad :(
Pergető
@Tekla: És ez a genetikai hulladék "költő'!
Edmond Dantes
@Pergető: Még önálló gondolata sincs?Megjegyzem ez nagy szerencséje a környezetének.
Cefi
@Pergető: Ugye nem gond, így az irodalom kapcsán, hogy közkinccsé teszem: nincs érettségid. Ez persze nem baj, de mellé mérhetetlenül ostoba is vagy.
Itt ragadom meg az alkalmat (mert ostobaságodban nem látod) hogy fidesz módon közöljek valamit, amit önerőből nem tudsz felfogni:

TUDTA? Húsz kommentelőből tizenkilenc utálja a bringáspergetőt?
Edmond Dantes
@Cefi: Ezt a dupla agyú Pergetőt miért nevezik bringásnak?Csupán azért érdeklődöm,mert ekkora hülyét már régen olvastam, ezért könnyebben lehetne felállítani az anamnézisét.
Cefi
@Edmond Dantes: Az előző nickje volt. Nem tiltották ki, azt hitte, így nem ismerik fel. Így is volt. Az első megszólalásáig.
Cefi
@Edmond Dantes: Közben próbálkozott többel is párhuzamosan. Szintén a második-harmadik szónál bukott meg...
Nagy Mária
@Pergető: 18:11 Minek magyaráztam én neked, hogy miért tüntetget a sok unatkozó tanár?
Még most sem érted? Akkor merészeld mondani, hogy a kormánynak joga van olyan tankönyvet, tantervet készíteni, amilyet akar, ha előbb elolvastad!
Úgy látom még 5. osztályig sem jutottál el, mert főleg nem magukért, hanem az ilyen tankönyvek ellen stb. "hőbörögnek"a "a szellemi egysejtűek".
karma1
@Edmond Dantes: Meg fogsz lepodni! Gyerekeknek irta, igaz, nem a totyogosoknak, hanem az OTODIKES tankonyvben van benne! Szoval a kedves feleseg vedje nyugodtan a felresikerult ferje "alkotasat", de ezt nem lehet azzal elbagatellizalni, hogy felnotteknek irodott. Egy loszart! Es egy otodikes meg eleg erdeklodo lehet ahhoz, hogy golyostollat dugjon a konnektorba.

Kulonben pedig volt egy amerikai stand-up show a TV-ben, ahol mondtak, hogy a legjobban a kutya haja a mikroban szarad.
Egy idiota no megfurdette a yorkshire terrierjet, es betette a mikroba "hajat szaritani"

Pedig az egy "felelos" felnott volt...
@Ludmilla: Jaj!!! Es megint JAJ! Ezt nem mondod komolyan??? Berzsenyi Babits Petofi Moricz mellett ez a faszkalap is ERETTSEGI TETEL? Mert akkor mar l.simonon sem csodalkoznek... (nad majd jon a bayerzsoti lovag)
karma1
@Nagy Mária: Na, ezt megkaptad! Pont egy minusz 160-as IQ-ju egysejtu oktat ki Teged!
(Hat tobbek kozott EZT akarta elerni orban a massziv oktatasleepitessel. O meg a regi eraban nem jutott el az 5.-ig...:o))))
Ja, es tudom, "hat"-tal nem kezdunk mondatot...:o)))) (Ez volt a legjobb Aszok sorreklam anno 25 eve...:o)))))
vadnarancs
Orsós szobatársa a pali Grazban! Szobrot neki! Kötelezővé tenni az összes művét!
silber13
@Pergető: " Jéééééééé! Én is épp ezt gondolom rólad!"
humb_up reply Válasz error access_time tegnap, 18:13

Te? Gondolkozni?? Minő nagyképűség!:-)))
Ludmilla
kedves pergető,a kockásingesekhez tartozni megtiszteltetés... a" retardált "szót magyarul mondd,ha tudod... Mellesleg a Piroska és a farkasban a nagymamát meg a Piroskát is megeszi a farkas,utána a vadász kibelezi a farkast, onnan kijönnek a felzabáltak élve,... tiltakozz ez ellen is...Klasszikus mese,mindenki ismeri,és nem nagyon tudok olyanról,hogy bárkiknek kedve támadt volna felzabálni a nagyit...
Ludmilla
@karma1: érettségi tétel,kb.10 éve.. jött hozzám egy anyuka,aki érettségire készült,és Varró Daniról kért anyagot,köpni-nyelni nem tudtam,nem volt ismert.. Én szeretem a verseit,ez a gyerekkori hülyeségekről szól... a gyerek minden számára ismeretlen dolgot kipróbál..ezért kell figyelni rá,mert ön-és közveszélyes néha /Mi is csináltunk hülyeségeket,a telózsinórt csak azért nem rágtuk szét,mert nem volt/
micfild
@Ludmilla: Itt a pont.. a vers, a szülőknek szól de egy baba szemével láttat.
márpedig egy baba mindent kipróbál, mindent megkóstol.. mindenhez hozzányúl.
Varró Dani pedig nagyszerű ember, apa és jó költő... de a versei valóban nem valók annak akinek alacsonyabb az iq-ja a cipőméreténél.
Pergető
@Ludmilla: Az egy dolog, hogy te szeretnél kockásékhoz tartozni, én nagyon nem! Az 1700- 1800-as évek meséit ne hasonlítsd már össze ennek a szellemi egysejtűnek a förtelmeivel! Az egyik mese, a másik tananyag!
Egyébként ilyen magas lenne a tolerancia szinted, ha mondjuk arról szólna a mű, hogy milyen jó nácinak lenni és gyilkolni?
Ludmilla
@Pergető: @Pergető: a vers nem arról szól,milyen nácinak lenni...Hány kannibál unokát láttál,arról mesélj!Ha egy kis kölyök megfelelő környezetből jön,helyén kezeli a dolgokat,és nem dugja bele a töltőtollat a konnektorba...
silber13
@Pergető: Te egy bomlott agyú pária vagy! Hog kerül ide a nácizmus és a gyilkolászás?? Az biztos, hogy ennek a költönek egy versét sem ismered, ami nem meglepő, mert te csak a pártod és a buggyant agyú vezíred kaparmányait olvasod!
Pergető
@silber13: Ha annyira toleránsok vagytok a hülyeséggel szemben, szerepeljen már benne az is amit említettem! Persze, mennyire is vinnyognátok, ha így történne? Beképzelt senkik!
Pergető
@Cefi: Mi van komcsi gyilkosok ivadéka? Megint kiböffent a pöce a szádból? Jó lenne ha visszavennél az arcodból börtönérett rágalmazó!
Pergető
@Ludmilla: Vagyis, ha arról szól a vers, hogy jó dolog nácinak lenni és élvezetes gyilkolni, akkor jó helyről jövő gyerek nem teszi, mert tudja, hogy helytelen!

Eszednél vagy?
Pergető
@Nagy Mária: Te fogod megmondani, hogy milyen legyen a tankönyv? Netán a kockás zendülő társak? Kevesek vagytok, a kormány azt tesz, amit jónak lát!
Ebben a többség támogatja! Majd kétezer kis ugribugri tanítócska fogja irányítani az oktatást? Álmodozzatok csak!
Csak az erőből értenek kockásék, hát meg fogják kapni!
silber13
@Pergető: Jellemző rád a szöveged! Csak kibújt a szög a zsákból. Nem vagy te semmiféle narancs párti, annál inkább meggyőződéses MSZMP-NÁCi velejéig korcs keverék vagy
Pergető
@Horizont: Te viszont már a fenekében vagy!
Pergető
@Edmond Dantes: Látom jó az önismereted!
silber13
@Pergető: Tudom te szarrágó, minden vágyad magyarokat fegyverrel kergetni, tán lövöldözni is! Na az ilyen fenyegetőzések miatt, ami már nem az első eset volt Bringás korodban, neked itt nincs helyed Figyelmébe ajánlom a szerkesztőségnek is!!
Pergető
@silber13: Mi a bajod nácikám? Levitézlettek a komcsik, így a nácizmus mellé álltál!
Cefi
@Pergető: Lógni fogsz, oszt' annyi. De előbb letépik a szádat.
Pont annyit érsz, és annyi vagy, mint a beküldött híreid.
Cefi
@Pergető: 09,01. Mivel a szüleim még gyermekkoromban heghaltak, ezért közlöm, tényként. Személyesem tépem le a fonnyadt herétet, és tuszkolom le a torkodon, miután kivertem a fogaidat. Te istentelen, hazátlan féreg.
silber13
T.Szerkesztőség! Kérem Pergető nevű bérkommentelő elzavarását, mert amit itt mindenkivel művel, az már abszuedum ez pedig nem vet jó fényt a Propellerre, hiszen sokan olvassák!
Cefi
@Pergető: csak hogy tudd. A csepeli rendűrségre ne menj bejelenteni. Hogy tudd: ott is van személyes ellenséged.
Cefi
@Pergető: Továbbá hogy tudd: Két volt kollégád is jelen van itt apropelleren. Továbbá nekem is vanszemélyes ismerősöm. Éshiddel, ezek száma a közeljövőben nőni fog. És nem azért, mert én vagyok szimpatikus nekik. Hanem azért, mert téged utálnak, mint a szart, és szeretnének F erővel hatni a pofád szerkezetére. És meg is teszik.
Qqberci
@Pergető: Neked kijár a szívlapát...
Cefi
@Qqberci: Megkapja. Öklömmel.Szemtől szemben. A sárban fetrengve fog könyörögni a szaros életéért ez a patkány.
Pergető
T. Szerkesztőség!

Kérem a trágár, véleményemet tolerálni képtelen alakok megrendszabályozását!
Gyűlölködő, uszító kijelentéseik már a BTK-ba ütköznek!
Pergető
@Ludmilla: Sajnálom, hogy a véleményemből ennyit fogtál csak fel! Nem is engem minősít, hanem téged és azt a kört is akiket támogatsz!
Edmond Dantes
@karma1: Ha az az ötödikes-tizenegy,tizenkét éves!!!-a maga nevelése,akkor valóban beledugja a konnektorba a tollat.Csak hogy pontosítsak:nem azt mondtam,hogy felnőtteknek írta,hanem azt,hogy "gyerekekről".Értelmes gyerekeknek,felnőtteknek egyaránt.Összefoglalva:legalább 50-es IQ felett.
silber13
@Pergető: Neked nincs véleményed, csak fröcsögő gyűlölködés, amit a benned lakozó kissebb ségi érzés,és a nagyfokú műveletlenség okoz!
Pergető
@silber13: Sajnálom, de a trágár, gyűlölködő, uszító írásaidat a bíróságnak kell megvizsgálnia! Meg is fogják, már van elég bizonyíték!
human
Engem az a magyarázat érdekelt volna a hölgytől, hogy a laptop kábelt miért lopják el? Ki akar ellopni egy laptopkábelt és a gyerek ebből milyen információhoz jut?
karma1
@Edmond Dantes: Kosz a minositest, kurva jolesett, mint belsoepitesz tenyleg ugy neveltem a lanyomat, hogy a hajszaritoval jatsszon a furdokadba, de ha a toastert viszi be, az sem baj.Mindenesetre kosz a kioktatast, hat marhara raszorulok.
DE: ha valaki beletesz egy elegge felreertheto - meg 5.-es gyerekeknek sem valo - baromsagokat leirjon valaki egy TANKONYVBE, annak az ertelmi kepessegeivel igencsak komoly bajok vannak.
Nem a Te ertelmi kepessegeidet cafoltam meg, hanem azt, hogy "gyerekekrol" nem az 5.-es tankonyv oldalain kell irni az "ertelmes felnottek" reszere.
Kivancsi volnek, hogyha ugyanez a versike a Dormogo Domotorben jelent volna meg, hany szulo telefonalt volna be a szerkesztosegbe felhaborodva?
Ha egy gyerek akarmilyen okos, ugyes, es mi azt gondoljuk, hogy megbizhato, meg akkor is elofordulhatnak veletlen balesetek, mert egyszer kihagy a gyerek figyelme. Ha egy gyerek annyira "ertelmes" lenne, akkor nem lenne szukseg egyaltalan a szulokre, tanarokra, mindenki magatol tanulhatna , amit akar.
A tankonyveket regen szaktanarok irtak, es minden tankonyvet legalabb ket ugyanolyan szintu lektor lektoralta, baromsagok nem kerultek bele a tankonyvekbe, sem felremagyarazhato elemek, mert nem minden gyerek egyforma.
De azt hiszem, most mar minden gyerek egyforman fog lehulyulni, ha meg nehanyan az ilyen barom tankonyvek partjara allnak...
silber13
@Pergető: Hehehe! Egyúttal a tieidet is nézni fogják. Nem lennék a helyedben. Fegyveres fenyegetőzés, nácizás és egyéb alpári sértések megnyilvánuulása munkásőr tevékenység etc. etc! Visszamenőleg a Bringás nevet használó idöszakig!. És akkor még ott van annak a bizonyos hölgynek az öngyilkosságba kergetése!! Nem emlékszel Sznuyi Pista??Itt többen vannak, akik emlékeznek viselt dolgaidra!
Cefi
@Pergető:"Gyűlölködő, uszító kijelentéseik már a BTK-ba ütköznek!"

A tetves fejed pedig belém fog ütközni te rühes kotorék.
Edmond Dantes
@karma1: Próbálok egyszerűen fogalmazni. Az 50-es ÍQ alattiak(mert kb. itt okoz zavart a költő) nem is olvasnak verset,így arról sem olvasnak,hogy a még tudatlan kisbabák(!!!) mi mindent megtennének,mert nincs semmiféle veszélyérzetük.Ezért ezekre nem veszélyes a vers,ha pedig olvasnák,nem is értenék.Ahogy megdöbbenve látom,egy csomó felnőtt sem érti,még egy belsőépítész sem.Próbáljon már meg különbséget tenni egy kisbaba,meg egy tizenegy éves gyerek között! Hangsúlyozom:kisbabákról szól a vers,olvassa már el a vers címét!!! Azokról az önfeledten rugdalódzó kisbabákról,akik nemcsak konnektorba dugnák a tollat,hanem lenyelik a biztosító tűt,a gombot,a fémpénzt...stb-t is.A vers ezért azt üzeni a tizenéves gyerekeknek is,hogy ha van kisbaba testvérük,vigyázzanak és figyeljenek rá!Meggyőződésem,hogy a kislánya is ezt értené meg a versből,sajnálom,hogy maga pedig nem ,sőt látványosan felháborodik.Én mérnök vagyok,mi a Műegyetemen igaz,hogy nem elemeztünk verseket,de megtanítottak bennünket logikusan gondolkodni.Szerintem azért a többi belsőépítészt is.
elnyomott
@Edmond Dantes: A vers lényegét egy felnőtt érti.
Azonban gyerekeknek szól és tankönyvben is szerepel. Nomost, ha nem tudnád a kisebb gyerekek még nem értik az iróniát. Ahhoz felnőtt gondolkozás kell, tudatos formája a hazugságnak.
Ez a vers bizony alkalmas arra, hogyha kisgyerek meghallja, kedvet kapjon. Mivel versbe van fogalmazva, rímel, könnyen jegyezhető.
Ha egyetlen egy gyereknek is van emiatt baleset - legyen átkozott a versíró és mindenki, aki ezt terjeszti, aki ezt helyesli!
Edmond Dantes
@elnyomott: Magának még rövidebben,mint fentebb.A vers bizony gyerekeknek íródott,hogy vigyázzanak és figyeljenek a még tudatlan kisbaba testvérükre,mert azok sajnos bedugnák a tollat a konnektorba.Ha egyetlen kisbaba is meghal egy olyan baleset miatt,amit a tízéves testvére azért nem hárított el,mert nem figyelmeztették rá-legyen átkozott mindenki,aki nem érti ezt a verset.
ila51
ugyan már , sokkal szórakoztatóbbak vagytok , mint a cikkek ...potyog a könnyem...:D
elnyomott
@Edmond Dantes: Ismétlem, gyereknek a negatív példa rossz. Ők még elhiszik, hogy amit mondanak felnőttek, az úgy van. Pláne, tankönyvben.
Hatalmas felelőtlenség ez és megdöbbentő, hogy a mai felnőttek, mai szülők ezt nem értik!
Az átkom változatlanul szórom és nagyon komolyan!
elnyomott
@ila51: te talán még a veronai buszbaleseten is a hasadat fogod a röhögéstől, igaz?
bencemacska
@Pergető: ma, 10:40
Rossz helyre tetted a vesszőt és egy ragozási hiba is van, kijavítottam:
"T. Szerkesztőség!

Kérem a trágár véleményemet tolerálni képtelen alakok megrendszabályozását!
Gyűlölködő, uszító kijelentéseim már a BTK-ba ütköznek! "
ila51
@elnyomott: bocs , de én a színvonalas szópárbajokra mondtam...
...mellesleg egy buszbaleset áldozata vagyok...
elnyomott
@ila51: Akkor majd más röhög rajtad.
Szinvonalas szópárbaj akkor lenne, ha azt mondanák, bocs, hogyha valaki érzékenysége meg lett sértve, nem volt szándékos.
De kiröhögni könnypotyogtatva azt, aki félti a kicsi gyerekeket a balesettől kritikán aluli.
Valóban, én sem szeretek a hozzád hasonlóval beszélgetni.
ila51
@elnyomott: jól van , akkor a színvonalast javítom..." színvonalas "
elnyomott
@ila51: Látom, a lényegen javítani úgysem tudsz, ha a szó értelmét nem is ismered, legalább helyesen tudod leírni. Ez is valami. De nekem kevés, több szót nem érdemelsz.
Ludmilla
Karma,jó fej a Varró Dani,hidd el,megértik az ötödikesek!Jókat kacarásznak rajta,és a vers elemzése során még azt is elmesélik,milyen rosszaságokat követtek el kicsi gyermekként..
elnyomott
@Ludmilla: Biztos van, amelyik gyerek megérti. És mi van, ha van olyan, amelyik félreérti?
Úgy véled, szabad kockáztatni?
ila51
@elnyomott: én túlélem ...nem én baltáztalak le ...
Ludmilla
@elnyomott: 40 évig tanítottam irodalmat.megértik,mindegyik..a vers ismertetése után nyilván beszélgetnek a benne foglaltakról,mi helyes,mi nem...talán arról is,hogy ők kicsiként milyen istentelenségeket követtek el...közben jókat lehet kacagni... jó hangulatú órát lehet ebből a versből kerekíteni..
elnyomott
@Ludmilla: Mindig minden gyerek mindent megért?
Negyven év tanítás után erre jutottál??? :-O
Ludmilla
@elnyomott: nem,sajnos nem :-),de azok a vers ismerete nélkül is bedugják a töltőtollat a konnektorba...
elnyomott
@Ludmilla: Látom, nem a te asztalod a felelősség.
Nem csoda, hogy annyi gyerek morzsolódik le suliból és annyi a tudatlan, neveletlen. A szülő ha nincs toppon, a tanár még annyira sincs. :-(
Tisztelet a kivételnek - akinek egyébként nem tartalak.
Ludmilla
@elnyomott: nem baj,elnyomott,nem számít,hogy engem minek tartasz :-)
karma1
@elnyomott: Koszonom, latom, hogy Te megertettel (egyebkent Ludmilla is, csak O a sajat tapasztalatat is beleszotte), DE: en arrol beszelek, hogy nem lehet meg a lehetoseget sem feldobni annak, hogy egy kicsit gondolkodasban lemaradt, retardalt gyerek esetleg komolyan vegye ezt, es ha eddig nem jutott eszebe megprobalni, akkor ezutan a vers utan megprobalhatja. En ennek meg a lehetoseget is kizarnam. De azt, hogy meg par mas okorseggel egyuttveve talaljak ezt 5-es gyerekekeknek... hat ezt erosen kritizalnam.
Azert is irtam az egyik elso hsz-emben ehhez a cikkhez, hogy FELNOTTEKNEK szolo stand up comedyben Amerikaban mondta egy komedias, hogy a kutya szore legjobban a mikroban szarad... Es VOLT a hallgatok kozott egy "szoke no", aki hazament, es kiprobalta a yorkshire terrierjen. Pedig valoszinu nagyon szerethette a kutyajat, de agyilag ennyire futotta neki.
Nem akarok mar senkit sem semmirol sem meggyozni, de az is szemelyes tapasztalatom volt, hogy amikor egy ismerosomnel (6 gyerekes, nagyon jomodu amerikai csaladrol van szo) a 3 eves kislany jatszott egy fodrasz Barbie keszlettel, amiben volt elemmel mukodo igazi kis hajszarito, meg egy kis mosdotalban viz, a kislany megprobalta a hajszaritot belenyomni ebbe a kislavorba. Mikor ezt lattam, a hajam kezdett egnek allni - a szulok massal voltak elfoglalva, csak en lattam, mit probalgat a gyerek! - termeszetesen finoman figyelmeztettem, hogy az nem jo amit csinal, mert ebbol baj is lehet, erre a kislany dacosan ramnezett, es meg melyebbre dugta a vizbe a hajszaritot, ami persze leallt, elromlott. Az esetet nem kommentalom kulonosebben, a csaladban a ferfi ugyved volt, a feleseg egy iskolaban dolgozott tanarsegitokent. A kis haromeves szoke kekszemu cukorfalat pedig az egesz csaladot sakkban tartotta a viselkedesevel, mikozben artatlan kek szemekkel az arcodba hazudott. Mondom, no comment, de ez a kislany lehet, hogy nem eri meg az 5-es eletkorat, amikor huncutul osszekacsinthat a tanaraval e versike folott.
elnyomott
@karma1: Nézd, én értem a tréfát, az iróniát és nem azokat féltem, akik szintén értik és van eszük. De nem vagyunk egyformák, mint ahogy a gyerekek sem.
Egy gyerekből amíg felnőtt lesz ezer és egy szerencse kell, amit sokszor nem is tud a környezet.
Mindig résen kell lenni, ha mégoly okos a gyerek és mégoly szófogadó is. Hátha még nem is okos és hátha még nem is szófogadó.
Egy tankönyv pedig mindenféle gyerekhez eljut. Az elektromosság úgyis izgatja a gyerekeket, még az ötödikeseket is. Igen, ez a versike bizony ötletet ad minden veszélyes és rossz dologra. Akiben nem éled fel azonnal a veszélyérzet, hogy van gyerek, aki ezeket kipróbálja (hiszen a vers célja, hogy jót nevessünk) az bűnösen felelőtlen. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy BŰNÖSEN FELELŐTLEN.
elnyomott
@karma1: Még annyit tennék hozzá, hogy minél okosabb egy gyerek, annál többet kipróbál, mert hajtja a kíváncsiság. Amúgy is tele van ötlettel, nem kell még megtoldani.
Évekkel ezelőtt rokonunk csupaész hat éves kisfia (orvos papával és matektanárnő mamával) karácsony éjjelén kipróbálta, hogy a karácsonyfa égő foglalatába ha bedugja az ujját, az is világítani fog-e. Bedugta az ujját a foglalatba és a zsinórt meg a konnektorba - és a család éjjel a robajra ébredt, mert dőlt a fa és alatta a gyerek. Szerencsére komolyabb baj nem lett, de azért az áram megmutatta magát.
Szóval ez nem vicc, ha a felnőtt sem veszi komolyan, a gyerek még annyira sem fogja.
karma1
@elnyomott: Nekem nagyon massziv humorerzekem van, es rendkivul vizualis is vagyok. Ezen a versiken rohogni nem tudok, de nagyon el tudom kepzelni, hogy egy kevesbbe ertelmes gyerek kiprobalja, amirol olvas, hiszen golyostolla mindenkinek van.

Ez IS az oktatasi rendszer bune; a gyerekeket es a tananyagot uniformizaltak, atlagoltak,: mindegy, hogy a gyereked kivalo tehetseg, vagy eppen kicsit retardalt, mindenki ugyanazt a tankonyvet kapja. A zseni gyerek tutira nem fogja kiprobalni - bizzunk benne -, de a kevesbbe gondolkodo esetleg. Es en ennek az "esetlegnek" nem adnek eselyt.
(Regen voltak a gyogypedagogiai osztalyok, ahova olyan problemas gyerekeket tettek, akikkel egyenileg es tobbet kellett foglalkozni. De ezek a gyerekek ma mar egy atlagos suliban a "lemardo'k", oszt jonapot. Senki sem veszi a faradsagot, hogy legalabb egy kicsit kulon foglalkozzon veluk. Nekik masok voltak a tankonyveik is, es egeszen kisletszamu osztalyok voltak ezek.)
elnyomott
@karma1: Tudod, én azt mondom lassacskán, látva a környezet reakcióját - azért ilyen az oktatás, mert a legtöbb szülő ilyen. Felületes, átlagost akar és könnyelmű.
És főként nincs önkritika.
Én is vizuális vagyok és nagyon is elképzelem, hogy ezek bizony megtörténhetnek. És akit ettől nem ráz ki a hideg, az megérdemli az oktatási rendszert.
Egyes egyedül a gyerekek nem érdemlik meg, mert más szülővel, más tanárral, más környezetben remek, értékes felnőttek lehetnének.
qxy
A konnektor természetesen két n-nel írandó, de itt a költő a licencia eszközét használja a rímhelyzet miatt Idéztem.
Te barom. amikor olvasod a gyereknek ezt a szart, akkor hozzá teszed ezt a magyarázatot ugye?? ülj le eggyes " ( két g val vele ) de csak hogy rímeljen. Licencia eszköze. Vagyis, kurvára nem ért hozzá de az a lényeg azaszonynak teccik.
.- licencia kedvéért. és rím is van.
.- Nyár van ,arat a kombájn " is"
.- A fecskék rég vissza jöttek ," is"
.- Nem esik már a hideg eső, " se"
Én is meg magyarázzam hogy ez egy kurva jó vers, csak te hülye vagy hozzá?
Lackó50
"A kötet, amiben a vers megjelent, a totyogó korosztályt nevelő szülőknek íródott." Akkor mit keres ezt a vers egy gyerekeknek írott TANKÖNYVBEN? Én szeretem a humort, de az "Anyám tyúkja" c. Petőfi versben sokkal több a humor pedig abban nem verik lapáttal a csirkét, mint ebben az apát. Valóban jó játék a lapát, főleg ha a vers íróját nevelik vele. (Vagy az már nem annyira vicces? Akkor majd anyuci megmagyarázza azt is, hol bújik meg benne a humor, miközben pici ujjaival a konnektorban kotorászik.)
micfild
@elnyomott: bakkker.. egy tízéves gyerek nem hülye. Nagyon nem kéne annak nézni.
Ennyire ne alázd már azt a korosztályt, mert ezzel valójában magadat alázod.
Varró Danitól meg találsz mást is a neten... Kitünő költő. 3 kisfia van, akikről folyamatosan ír az NLben. És képes egy gyerek szemével láttatni a világot.. aki nem érti ezt annak bizony alacsonyabb az IQja a cipőméreténél.
karma1
@micfild: Asszem, ez most egy kicsit masrol szol. Ha ez egy jo vers - lapattal verd az apadat, stb. - akkor en azt elhiszem, mibe kerul az nekem?
De NE LEGYEN KOTELEZO EGY TANKONYVBEN, konyorgom!
Rejto Jeno kituno iro volt, es nem lett belole erettsegi tetel. Ha lesz idom rakeresek a neten az orokertekujeire, de valoszinu nem ugyanazt az elvezetet fogom benne talalni, mint mondjuk Petofi verseiben.
Ugy hiszem, meg mindig nem erzitek az ebben rejlo veszelyt. Mindegy, hagyjuk a francba, en is orulok, hogy fel tudtam nevelni egyedul egy gyereket, aki nem nyult a konnektorba, nem verte lapattal az apjat, nem dohanyzik, nem iszik, a szuleit imadja, es csodas humora van.
Igaz viszont, hogy ez a vers sosem volt nala kotelezo tananyag...27 evvel ezelott meg jo tankonyvek voltak.
elnyomott
@micfild: A gyerekek sem egyformák. És ismétlem, ez a versike bármely korosztályhoz eljut.
Vagy te hiszed, hogy nem lesz soha gyerek, aki ezt kipróbálja? Garantálod?
micfild
@elnyomott: Minden kisgyerek mindent ki akar próbálni. A szülő meg azért van, hogy megakadályozza ami veszélyes rá nézve.
Azzal meg még mindig magadat minősited, ha egy 10 éves ennyire hülyének nézel.
elnyomott
@micfild: Igen, általában az írás minősíti az íróját.
És nem hülyének nézem a gyerekeket, hanem féltem. Mert a gyerek még nem felnőtt.
Pergető
@bencemacska: Köszi a javítást! Az értelmén nem változtatott, de elegánsabb! :-)
Pergető
@silber13: Rágalmazás, rossz hírnév keltése, uszítás, veszélyes fenyegetés!
Pergető
@silber13: A fröcsögő gyűlölködésed undorító!
Nagy Mária
"Pergető
@Ludmilla: Most már nincs kétségem, hogy kockásingesék retardáltak. Ez ellen nem tiltakoznak a szellemi egysejtűek!"
"Pergető
@Nagy Mária: Te fogod megmondani, hogy milyen legyen a tankönyv? Netán a kockás zendülő társak? Kevesek vagytok, a kormány azt tesz, amit jónak lát!
Ebben a többség támogatja! Majd kétezer kis ugribugri tanítócska fogja irányítani az oktatást? Álmodozzatok csak!
Csak az erőből értenek kockásék, hát meg fogják kapni!"
Hol fekete, hol fehér. Beszéld már meg magaddal, hogy akkor mit is gondolsz!
silber13
@Pergető: 14:01: Ezek a te saját pitiáner eszközeid, hát ne kend másra, ne próbálkozz másra hárítani a hazugságaidat, mint ahogy a bringás nevet is násra akartad ráfogni! Szánalom amit művelsz!
14:24: Az vagy pontosan: fröcsögő, undorító alak!
Pergető
@silber13: Mondtam már, hogy idiótákkal nem tárgyalok!
silber13
@Pergető: Persze Azért beszél az egyik éned,egy mégbutább másik éneddel! És a két éned játszani is szokott egymással?:-)))
Pergető
Meglep, hogy a nyíltan idiótákat miért engedik szabadon garázdálkodni? Érthetetlen!
silber13
@Pergető: Igazad van! Az ember elcsodálkozik, hogy te miért lődörögsz szabadon! Mert hát akár meg is verhetsz, vagy megharaphatsz gyanútlan másokat.És akkor, ott nincs ám veszettség elleni oltás!!:-)))
Dr plágium
A magyarázattal egy baj van, ez az ötödikes tankönyvben szerepel...nos ötödikben már nem a mama olvassa fel a verset :)
TASzSz
Megbas*za a teremtő! Amikor már hosszabb az elemzés, mint az egész mű karakterkészlete, akkor már annyit is ér...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.