Naponta tíz lábamputációt végeznek az orvosok Magyarországon cukorbetegség miatt. 2014-ben összesen 3658 ilyen műtétre került sor – mondta Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Minden kétszázadik cukorbeteg lábát vágják le, így a betegek fél százalékát érinti ilyen beavatkozás. Többségében idegbántalom alakul ki a lábban, ezért kell eltávolítani, de gyakori az érszűkület miatti beavatkozás is.

Naponta 10 lábat amputálnak cukorbetegség miatt

Kempler Péter elmondta még, hogy a Magyar Diabetes Társaság adatai szerint 2014-ben 772 ezren váltottak ki vércukorszint-csökkentő gyógyszereket, de a diabéteszben szenvedők száma ennél jóval magasabb.

Van, akinek csak diétáznia kell, van, aki nem váltja ki a gyógyszerét, és egyesek szerint legalább 700 ezren vannak azok, akik nem is tudják, hogy cukorbetegek, mert a betegség tünetmentes.

(civishir.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez a betegség kb. 20.000 Ft-os gyógyszerelést igényel havonta. És akkor még a speciális, tehát sokkal drágább étrendről nem is szólva.
Akkor egy kisnyugdíjas, munkanélküli vagy közmunkás inkább nem is vesz róla sokszor tudomást, mert anyagilag meg se teheti.
Persze tudom, pénz nem számít---ha van.
papa.49
@namihami: Igazad van a havi gyógyszerem amit orvosi receptre kapok kb. 5 ezer forint, inzulin, tű a fecskendőkhöz, tesztcsík a vércukormérőhöz,viszont a többit még ha felírja is az orvos fizethetem teljes árban, kijön a havi 20 ezer...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.