A legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, Magyarország a sereghajtók közé tartozik – derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adataiból.

Az Eurostat abban a 22 tagországban vizsgálódott, amelyben törvény rögzíti a minimálisan kifizethető havibért a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

Az idén januári állapotot tükröző felmérés szerint a legmagasabb összegű minimálbért Luxemburgban fizetik, havi 1999 eurót, a legkisebbet pedig Bulgáriában, 235 eurót.

Magyarország a 17. helyen áll a mintegy 412 eurós havi minimálbérével.

Az uniós statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentésében három csoportba sorolták a tagországokat a bruttó minimálbér euróban számolt nagysága alapján.

A havi 500 eurónál alacsonyabb minimálbért alkalmazó országok csoportjába tartozik Bulgária (235 euró), Románia (275), Lettország és Litvánia (380), Csehország (407), Magyarország (412), Horvátország (433), Szlovákia (435), Lengyelország (453) és Észtország (470).

Az 500 és 1000 euró közötti minimálbért előíró országok közé Portugália (650 euró), Görögország (684), Málta (736), Szlovénia (805), valamint Spanyolország (826) tartozik.

A legmagasabb, 1000 euró fölötti minimális bért fizető országok csoportjába hét állam tartozik: Nagy-Britannia (1397 euró), Franciaország (1480), Németország (1498), Belgium (1532), Hollandia (1552), Írország (1563) és Luxemburg (1999).

Vásárlóerő-paritás (PPP) alapján az országonkénti eltérés  "csupán" háromszoros, mivel figyelembe veszik az árszintek közötti különbségeket is. A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1659 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (501 PPS). Magyarországon 723 PPS értékű a minimálbér, amellyel az ország a 14. helyre került a vizsgált tagállamok között.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Amíg ezek a kommunista lárvából lett csótányok vannak hatalmon (immár 27 éve) addig Magyarország és polgárai mindig csórók maradnak. Semmi nem maradt nekik, csak a szélfújta lukas gatya, míg a csótányok degeszre tömik a zsebüket, és morzsákkal magukhoz láncolják a kétszínű, elmebajos IQ-bajnokokat.
Csak fájdalmas és kemény lépésekkel lehet ezeket a közéletből elzavarni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
"Magyarország erősödik" - gondolta Mészáros-Davidson Motociklové von Feltshoot!
Eladott Ország
"Csakhogy az a büdös nagy igazság, hogy a nemzeti büszkeségünkön és az ezeréves
történelmünkön kívül már mással nemigen verdeshetjük a horpadt mellünket. A győztes, sikeres csapat, a gazdasági ésszerűség a kormánypropagandán és a személyiségzavar fején kívül sehol nem mérhető. Mert el lehet törölni a létminimumot és akkor nincs szegénység, mert azt lehet mondani, hogy az ingatlanpiac trendjei nem nyújtanak hiteles képet a vagyoni helyzetről, tehát a senki által meg nem választott Európai Központi Bank kösse fel magát, de a helyzet az, hogy csórók vagyunk, egyre csóróbbak vagyunk, miközben azért fizetünk adót és 27%-­os világrekord áfát, hogy a Blaháról megüzenjük Brüsszelnek, hogy mi így szeretünk élni. Az a büdös nagy helyzet, hogy 5­-6 év alatt az unortodox gazdaságpolitikánk oda vezetett, hogy a kitartó néphülyítésbe csomagolt korrupció a régió és Európa sereghajtói közé katapultált úgy, hogy ugyanazok a fejlődési lehetőségeink voltak, mint mindenki másnak. A rendelkezésre álló források ésszerű (re)disztribúciója és a piacpárti intézkedések helyett az állampárt mindent megadóztatott, mindent központosított, mindenbe beleugatott és a házi oligarchák között osztogatta szét a monopolizált javakat. Következésképpen Putyin seggének nyaldosása közben mára ánuszrózsán fejeltük a szlovák gazdaságot is, ami azért nem éppen kis teljesítmény."
egyvandor
Ez nekem magas.
Én azt olvasom a pénzünkön több tízezer példányban készült óriás palkátokon, hogy NÖVEKSZIK A GAZDAGSÁG, meg hogy MAGYARORSZÁG ERŐLKÖDIK.
A méhszarosra vagy a Gorbánra gondoltak?
egyvandor
@nevemnick: "Amíg ezek a ..."
Köszönik szépen, jól elvannak a hatalmat kiszolgáló ügyvédi irodáikban, állami cégek élén, állami megrendelések csecsén függő vállalkozásokban. ... Kell ennél több? Miért is lenne ez másképp az elkövetkezendő időkben?
aremy
na na ez csúsztatás mert alulról kezdték a listázást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.