Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a csalás tankönyvi példájának nevezte a 4-es metró beruházásánál történteket az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) az ügyben készült jelentése alapján.

Kifejtette: a 430-450 milliárd forintos metróberuházásból eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, a projekt lezárása most is folyik, mivel a magyar támogatás minden évben szerepel a költségvetésben. Az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztik.

Lázár: A csalás tankönyvi példája a 4-es metró ügye

Amíg ugyanis "nincs pont" az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint "Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda", miután az ügyben "bűncselekmények sokasága" valószínűsíthető – magyarázta.

Emlékeztetett, hogy a Miniszterelnökség szabálytalansági eljárást indított, amelynek célja, hogy megállapítsák, a magyar állam által biztosított támogatásnál voltak-e csalások. "Vélelmezhetően voltak", hiszen az OLAF-jelentésből látszik: nemcsak az EU-s pénzeknél történt csalás, hanem a magyar államkasszából közvetlenül folyósított forrásoknál is – mondta Lázár János, hozzátéve: a szabálytalanság megállapítása esetén a pénzt vissza kell kérnie a kormánynak Budapesttől.

A tárcavezető szerint leegyszerűsítve az történt, hogy külföldi nagyvállalatok – például a Siemens és az Alstom – "a Fővárosi Önkormányzat vezetésével és a különböző műszaki ellenőrökkel, tervezőkkel összefogtak, és meglopták Brüsszelt és a magyar költségvetést".

A "lopás metodikája" sok esetben az volt, hogy a műszaki ellenőr vagy a tervező a megbízó helyett a kivitelező érdekeit szolgálta, "a megbízó pedig nagyvonalúan aláírta a felturbózott összegeket" – mondta.

A Miniszterelnökség vezetője szerint "Demszky Gáborék tevékenysége miatt" azért kerül nehéz helyzetbe a Fővárosi Önkormányzat, mert az EU visszakéri a pénzt, és a magyar állam is tehet így.

Nyilvánvalónak nevezte, hogy meg kellene próbálni a külföldi kivitelezőktől visszaszerezni az összegeket, ami a főváros dolga lesz.

Jelezte ugyanakkor: Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a kormány tagjait, hogy minden segítséget – jogit és pénzügyit egyaránt – adjanak meg Budapestnek az ügy rendezésében.

Az ügy nemcsak a lopás miatt jelent súlyos bajt, hanem a visszafizetési kötelezettségek miatt, amivel az EU nem fogja megvárni a magyar ügyészségi, bírósági döntést. Ez végső soron komoly anyagi kárt jelent majd a fővárosnak.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És ugyanazon az oldalon találjuk a vő-világítást, a kisvasutat, a Mészáros-vágóhidat, a moszkvai-vízumot, a Gripen-vásárlást...
Ha mindet leírnám, elaludnátok az unalomtól.
Janijani, ha hallgattál volna...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@lusta: A pintérség működik, ki kell mosni a szennyest)))))))))))))
Nessy
Ezt a szerénységet! A saját dolgaik miatt visszatartott pénzekről, büntikről szó se essék. Azt szép csendben kifizetjük helyettük.
Sanyi2015
@lusta: Nekem ezzel egy nagyon komoly problémám van..
Ha az OLAF szerint minden teljesen szabályos volt és nem történt semmi törvény ellenes, akkor mi a túrónak adták ki a jelentést???
Eladott Ország
A "lopás metodikája" sok esetben az volt, hogy a műszaki ellenőr vagy a tervező a megbízó helyett a kivitelező érdekeit szolgálta, "a megbízó pedig nagyvonalúan aláírta a felturbózott összegeket" – mondta. Igen, ti meg k*rvára ártatlanok vagytok vaze. Azért "turbózták" fel hogy a pártokat tudják finanszírozni ,lásd Simicska Lajoska a Fidesz, Puch Lacika az MSZP pártkasszát töltötte fel. Állami szinten, bűnszervezetben megvalósult közpénzek ellopásáról van szó. Hajdanán a sláger finanszírozó a VEGYÉPSZER, KÖZGÉP, most a SIEMENS, ALSTOM, STRABAG, meg még jóisten tudja. Úgyhogy a lopás állami szinten bűnszervezetben valósult meg, te polihisztor, tótumfaktum Lázár János, te mindenkit kreténnek néző kelet -európai nagyotmondó. Szent István forog a sírjában, én meg halkan mondom, hogy miközben nem figyeltünk oda, a közpénztévén, a migráns csatornán, már a szabadságjogok korlátozásáról is ábrándoztok. Gyászos jövőkép. Mert Lázár Jánostól és a csürhéjétől ki védi meg az országot?"
lusta
@Sanyi2015: El kell olvasni a jelentést. Az OLAF utal rá. Szerinte, és ezt szép sorjában leírják, hol történhetett szabálytalanság. Ők a magyar ügyészség, rendőrség, számvevőszék és más ellenőrzések eredményére támaszkodnak. TERMÉSZETESEN MEG LEHET INDOKOLNI ÉRVEKKEL MIT ÉS MIÉRT CSINÁLTAK ÚGY, AHOGY. Ehhez természetesen szintén egy csomó adat, nemzetközi is, mert vannak nemzetközi elfogadott módszerek is kellenek, de a jelenlegi sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak nem érdeke. A politikai haszonszerzés az érdeke és nem ők fizetnek, még ha nem is indokolt sok esetben a visszafizetés, hanem az adófizetők. Közben szépen az ő csalásaik és lopásaik háttérbe vonulnak.
Sanyi2015
@lusta: tehát akkor szerinted az ellenzék hazudik.
Én az ő nyilatkozataik alapján írtam amit írtam, ő szerintük minden törvényes és szabályos volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.