Részben megváltoztatta a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa – írja a hirado.hu.

A jogerős ítélet szerint a másod rendű vádlott, Gergényi Péter volt budapesti rendőr főkapítány 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyed rendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a 150 ezer forintos bűnügyi költséget.

Jogerősen megrovást kapott a negyed rendű vádlott, a tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka.

Az első rendű vádlott, Bene László volt országos főkapítány, valamint a többi vádlott felmentő ítéletét a táblabíróság helyben hagyta.

A Magyar Televízió székházának 2006 szeptemberi ostroma miatt az ügyészség három tábornok és 11 tiszt ellen emelt vádat. Elöljárói intézkedés elmulasztása és parancs iránti engedetlenség miatt kellett bíróság elé állniuk.

A vád szerint az intézmény védelmére a rendőri vezetők egy Baranya megyéből kiképzésre Budapestre vezényelt, tapasztalatlan, hiányos felszereltségű egységet rendeltek ki. A rögtönzött kitörési és tömegoszlatási kísérletek kudarcba fulladtak és a tüntetők végül elfoglalták az épületet.

Az ostrom közben 113 rendőr sérült meg, az ezután következő napok tüntetésein pedig további száz. Az ügyészség szerint a súlyos következményeket az akkori rendőri vezetők mulasztásai okozták.

A Fővárosi Törvényszék 2015 októberében elöljárói intézkedés elmulasztása miatt első fokon megrovásban részesítette Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányt.

Parancs iránti engedetlenség miatt pedig megrovást kapott a székház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka.

További tizenkét vádlott, köztük Bene László volt országos főkapitány esetében viszont a bíróság megszüntette az eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Majd a Kúria megváltoztatja az ítéletet. Nehogy már így megússzák. Minimum 15 év, ha nem életfogytiglant nekik. Az egy dolog mi történt, de bántalmazták a hős forradalmárokat, megsértették a gyújtogatók alapvető jogát a gyújtogatáshoz, a rendbontáshoz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Köb Jani
@CsipkeRózsa: Ő a rend megvédéséért felelős, az állomány felkészítéséért a rend megvédéséhez, eszközök biztosításáért, nem kell a sóder, ha az állomány felkészületlen nem szabad olyan feladat ellátására igénybe venni amit hiányos felszereltséggel képtelenség ellátni. Na de ha a vezetés nem ismeri kötelezettségeit:, akkor milyen jogon lehet elvárni a annak teljesítését. A rendőr szolgálati szabályzatában egyértelműen közölve van a parancsnok kötelmei, akik nincsenek ennek a tudásnak birtokában azok ne vállaljanak parancsnoki beosztást. Az akkori Rendőrség magas rangú vezetésének csak a rangja volt meg, a tudása egy őrs parancsnoki beosztott tudását sem közelítette meg. Ez volt a a rendőrség vezetőinek a bűne, a sajátos feladatok ellátására való felkészületlenség, tudatlanság, helyzetfelismerés teljes hiánya, és maga a vezetői gőg.
Béla333
@CsipkeRózsa: 14.31
Erről annak idején olvastam, de az eredeti kérdés: 2006 ősze és 2010 tavasza között az MSZP kormányzott egy jó ideig Gyurcsánnyal az élen. Hogy-hogy 3 és fél év nem volt elég arra, hogy ez a sokszereplős felfordulás szervezőit/vezetőit/felbújtóit megnevezzék? Miért nem tárták ezt elénk hangfelvétellel, vallomással, bárhogy? Miért nem csukták le a felbújtókat?
Egészen más lett volna a 2010-es választás eredménye, he megteszik!
Szókrakész
A komcsi, Gyurcsány vezetés direkt intézte így az egészet.
A gyűlöletkeltés volt a fő cél.
És az őszi eseményeknél persze egyfajta erődemonstráció.
Direkt tapasztalatlan rendőröket vetettek be a TV Székháznál.
Nem küldtek erősítést.
Csírájában el kellett volna fojtani az egészet.
Csak az nem ágyazott volna meg az őszi, rengeteg NEM MAGYAR "rendőr" is felvonultató teszthez.
Ez egy közös Gyurcsány-Orbán koprodukció volt.
Jelezve a magyaroknak, hogy a jövőben ne merjenek ágaskodni, mert ez fog újra történni.
Egyfajta gyakorlat volt 2008 előtt.
Mert már 2006-ban tudták, hogy jön a 2008-s válság.
Hiszen a nyugati bankok tervezték, kivitelezték.
És erről tudtak Gyurcsányék is.
Hiszen ott volt Davosban.
Megsúgták neki a tutit.
Szemét hazaárulók mind.
papa.49
Végül is a Gergényivel vitetik el a balhét ennyi a történet...
Azok mit kaptak büntetésül akik felgyújtották a Baló autóját a TV székház előtt, vagy akik szétdobáltak vagy 30 mázsa forgácslapot, meg fagerendákat, akik a kukákat felgyújtották, a telefonfülkéket szétverték, erről miért nem szól a fáma???
Béla333
És a szervezők/felbújtók kik voltak és mit kaptak?
Ja? Hogy ez a mai napig nincs felfedve? Csak úgy szóbeszéd szintjén...??
kukac50
Nevetséges ítélet! Az igazságszolgáltatás nem alkalmas a feladatára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.