Az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján több mint hatszáz feketébe öltözött szélsőjobboldali vonult fel a Városmajorban – írja tudósításában a Népszava.

A társaság jórészt fiatalokból állt, a szervezők a pártzászlókat nemkívánatosnak nyilvánították, a résztvevőket arra kérték, hogy fekete, legalábbis sötét ruházatban érkezzenek. A megjelentek ehhez tartották magukat.

1945 február 11-én a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból. Ennek évfordulóján először 1997-ben tartottak demonstrációt. A rendőrség (és a bíróság) azóta hol betiltja, hol a külvárosba vagy magánterületre száműzi a rendezvényt, de van, amikor engedélyezi. Tavaly például a budavári Kapisztrán tér volt a helyszín, idén a Városmajor.

A Waffen SS-t éltették Budapesten feketébe öltözött szélsőjobbosok

Egy résztvevő tavaly a Becsület napján a Kapisztrán téren (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A felvonuláshoz németek és olaszok is csatlakoztak (az árpádsávos zászlók mellett lengyel és székely lobogót is látott a Népszava tudósítója). A menet dobpergés kíséretében a tábori vadászok I. világháborús emlékművéhez vonult.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom küldöttsége is feltűnt a megemlékezésen.

A német Matthias Fischer magyar kifejezéssel, Szálasi Ferenc köszöntésével zárta felszólalását: „Kitartás!". Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője a tudósítás szerint arról értekezett, hogy a világot meghatározza az élettérért való küzdelem, aki mást állít, az hazudik. Szerinte a szélsőliberális, beteg és perverz emberek élhetetlenné, védtelenné tették Európát. Faji, nemzeti öntudatra van szükség, sárba kell taposni azt, aki „ki akar szorítani az életteremből” Tyirityán  a Waffen SS-t éltette: „Elismerés és tiszteletem a Waffen SS-nek! Dicsőség a Waffen SS-nek!"

Közben a budai Várban, a Bécsi kapu térnél 30-40 antifasiszta ellentüntetést tartott. A szomszédos Kapisztrán térről indult a Kitörés Emlék- és teljesítménytúra. Vajnai Attila, az ellentüntetés egyik résztvevője, az Európai Baloldal elnöke feljelentéseket tett. A Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy egy csoport náci karlendítéssel provokálta az antifa demonstrálókat, néhányan jogsértően eltakarták az arcukat. Többeken pedig SS-jelvényt látott, ami Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Egyébiránt. A rendőrök nem értek rá, mert éppen sorfalat kellett állni az olimpia-ellenes aláírók papírpultja előtt. Hiába, a fontossági és társadalomra veszélyességi sorrendet be kell tartani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Az augsburgi bukást és a mohácsi vészt is ünnepeljétek meg - idióta barmok!
human
Ez már az új világrend fagyos lehelete.
elnyomott
Ki mást éltetne az ország második legnagyobb pártja?
Inkább fasiszta ez az ország, mint keresztény.
Majd ha hatalomra jutnak, lesz még itt munkatábor is.
namihami
Micsoda felzúdulás volt jobboldalon, amikor a zsidó öregasszony azt találta mondani, hogy becsomagolt a bőröndjébe. Na, akkor indulhat a jegypénztárhoz. Csak el ne késsen a jegyvásárlással.
namihami
Egyébiránt. A rendőrök nem értek rá, mert éppen sorfalat kellett állni az olimpia-ellenes aláírók papírpultja előtt. Hiába, a fontossági és társadalomra veszélyességi sorrendet be kell tartani.
moiszikf
@namihami: Az elmúlt bő 70 évet a kommunisták és a demokraták határozták meg, milliós lézszámban. Az eredmény ismert: Magyarország szétrabolva, elhülyítve.
A nácik, a külföldi vendégeikkel együtt sincsenek ezren.
Na, melyik a veszélyesebb?
nyanya001
@namihami: Ugyanezt írtam tegnap ebben a témában itt a Propelleren.
namihami
@moiszikf: Volt egyszer egy elődjük, aki szintén hasonló léptékben kezdte. Mi is lett a vége?
Ha a sáskákat nem pusztítod el időben, felzabálják a termést.
Egyébiránt az elhülyítés az elmúlt 6 évben nem folytatódott? Mert ha ez a véleményed, akkor ne is válaszolj. Én nem állítom, hogy bármely ideológia maga a tökély, de ez a horthyzmussal-hitlerizmussal kombinált se marad ki a sorból. és nem biztos, hogy a Gazda által újra kéne melegíteni.
moiszikf
@namihami: Nyugi! A hülyítési folyamatnak szerintem is része az utóbbi 6 év, ezen nem fogunk vitázni. Viszont a sáskajárásnak nem előtte, hanem utána vagyunk, idézném magamat: "Az elmúlt bő 70 évet a kommunisták és a demokraták határozták meg"
nyanya001
Csak grasszáltak volna vörös csillaggal meg sarló kalapáccsal
azt hiszem azonnal elvitte volna őket a rendőrség tiltott jelkép viselése miatt !
quadrocopter
Ezek a vadbarmok nem tudnak arról, hogy a doni visszavonulás során sérült magyar katonákat dobtak le a szekerekről és teherautókról a németek, menekplésükm során, pusztán "kamerád" --alapon?
namihami
@moiszikf: És az utolsó 6 évben még éhesebb garnitúra keveredett hazánkra.
Senki, aki normális és gondolkodik, nem állítja, hogy nem volt lopás, csalás az általad jelzett időben. De... A Mészárosok, Rogánok, Szijjártó apukák, Orbánok, Orbán-családtagok a jelen termései. És az általad említett egyik korban sem alakult, termelődött ki olyan és akkora sáskaréteg, mint a fent említett családok. Vitatod? Az elmúlt hat év termése a milliárdossá (sokszoros) felhizlalt családi és baráti réteg. Kivéve mondjuk néhány kőbányatulajdonos-családot.
"Az elmúlt bő 70 évet a kommunisták és a demokraták határozták meg"--ez igaz, de nem mindegy, hogy politikailag vagy anyagi szétlopás mértékében. És abban ez a garnitúra tökéletes példával jár elöl.
moiszikf
@namihami: Nem vitatom az igazad, de "aki normális és gondolkodik", az tudja, bajnaigyurcsánykókamészárosrogánorbánok csak a "sirályok". Dögevők, akik a "cápa" zsákmányából, a mélyből a felszínre vetődött maradékot felcsipkedik.
Ha a mélybe akarsz látni, a cápák közé, akkor járj utána, kinek a kezén van a magyar pénzrendszer. Ha elmerülsz ebben a témában, majd meglátod, nem a nyilvánosan zajló lopások teszik tönkre ezt az országot (is).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.