Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.

Simicskó István elmondta, évről-évre a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést, így erősítve a magyar haderőt. A gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel.

A Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részletei:

Kiemelten fontos a katonák egyéni felszerelésének – ruházata, fegyverzete – modernizációja, s a honvédségi repülő- és helikopterképességének fejlesztése is. A miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter, s ezen felül két kisebb helikopterrel bővült is a flotta.

Megkezdték a munkát a magyar hadiipar újjáélesztéséért is, s emellett híradótechnikai, informatikai fejlesztéseket is terveznek. 

Több mint tizenötezer katona vett részt, s vesz részt jelenleg is határvédelmi feladatokban. Mindemellett tavaly is mintegy 40 nemzetközi gyakorlaton vettek részt a katonák. Továbbá mintegy ezer katona külföldi missziókban, az állomány többi tagja mindennapi feladataik ellátása során a laktanyákban is bizonyította kiemelkedő helytállását.

Simicskó szerint a térség meghatározó ereje lesz a Magyar Honvédség

A jelenleg mintegy 5300 tartalékosállományt területi alapon szervezve bővítenék. Céljuk, hogy az ország mind a 197 járásában legyen önkéntes tartalékos egység.

A miniszter szerint ezzel az ország biztonságát is jelentősen növelik, s a nevelésben is fontos jellemformáló ereje van. E téren a politikus sokat vár a januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetségtől, ugyanis úgy véli, a sporton keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat.

Emellett a jövőben is az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a katonák megbecsülését. Simicskó István ennek kapcsán kitért arra, hogy folytatódik az illetményfejlesztés: 2015-höz képest már 40 százalékkal emelkedett a katonák illetménye. Januártól életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, s szintén januártól bővítették a honvédségi árvaellátási rendszert is. Szintén kibővítették a honvédségi ösztöndíjrendszert is, már 18 ösztöndíjprogramot kínál a jelentkező fiatalok számára a honvédelmi tárca – sorolta a honvédelmi miniszter.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Nyugi emberek!Majd vész esetén bevetjük Gábor áron rézágyúját, meg az esetleg fellelhető Uchatius ágyúkat, no meg a Lajta monitort! Ez a hapsi sem gárgyul már meg jobban!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Na azért jó lesz a nem létező ellenségnek félni,mert van egy csomó tank a magyaroknál
a World of Tanks-ban.:))
Jozefina
Ekkora nagyképű szöveget!!! És ki ellen fogunk harcba menni?? Egyiknek kisvasút, a másiknak harci terepasztal??? Egyse normális???
solidedge
A taktikánk az lesz, hogy háború esetén a Magyar Honvédség kiáll az ellenség elé, amely a röhögéstől harcképtelenekké válik.
Borsodi
A Magyar honvédség annyit ért régen is mint halottnak a csók.Igaz árvíz esetén,kukorica betakarításra,almaszedésre hó eltakarításra.és sor falnak tömegnek Orbán köré jók lesznek.
silber13
@Szókrakész: Figyelmedbe ajánlom a cikket!:-)))
Szóval a Gripenek képesek éjszakai repülésre!
http://www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/gripene...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél