Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.

Simicskó István elmondta, évről-évre a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést, így erősítve a magyar haderőt. A gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel.

A Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részletei:

Kiemelten fontos a katonák egyéni felszerelésének – ruházata, fegyverzete – modernizációja, s a honvédségi repülő- és helikopterképességének fejlesztése is. A miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter, s ezen felül két kisebb helikopterrel bővült is a flotta.

Megkezdték a munkát a magyar hadiipar újjáélesztéséért is, s emellett híradótechnikai, informatikai fejlesztéseket is terveznek. 

Több mint tizenötezer katona vett részt, s vesz részt jelenleg is határvédelmi feladatokban. Mindemellett tavaly is mintegy 40 nemzetközi gyakorlaton vettek részt a katonák. Továbbá mintegy ezer katona külföldi missziókban, az állomány többi tagja mindennapi feladataik ellátása során a laktanyákban is bizonyította kiemelkedő helytállását.

Simicskó szerint a térség meghatározó ereje lesz a Magyar Honvédség

A jelenleg mintegy 5300 tartalékosállományt területi alapon szervezve bővítenék. Céljuk, hogy az ország mind a 197 járásában legyen önkéntes tartalékos egység.

A miniszter szerint ezzel az ország biztonságát is jelentősen növelik, s a nevelésben is fontos jellemformáló ereje van. E téren a politikus sokat vár a januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetségtől, ugyanis úgy véli, a sporton keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat.

Emellett a jövőben is az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a katonák megbecsülését. Simicskó István ennek kapcsán kitért arra, hogy folytatódik az illetményfejlesztés: 2015-höz képest már 40 százalékkal emelkedett a katonák illetménye. Januártól életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, s szintén januártól bővítették a honvédségi árvaellátási rendszert is. Szintén kibővítették a honvédségi ösztöndíjrendszert is, már 18 ösztöndíjprogramot kínál a jelentkező fiatalok számára a honvédelmi tárca – sorolta a honvédelmi miniszter.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Nyugi emberek!Majd vész esetén bevetjük Gábor áron rézágyúját, meg az esetleg fellelhető Uchatius ágyúkat, no meg a Lajta monitort! Ez a hapsi sem gárgyul már meg jobban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
"Kiemelten fontos a katonák egyéni felszerelésének – ruházata, fegyverzete – modernizációja, "

Jön a LCD kijelzős, programozható, infra célzós karikásostor?
Edmond Dantes
Hát nem lennék most a románok,de a szlovákok helyében sem.És akkor még a kerékpáros hadosztályaikról nem is beszélve.
namihami
És egy konfliktus esetén pillanatok alatt képesek leszünk az albán légvédelem totális elsöprésére. Mind a két, üzemképes repülőerődünk bevetésre készen áll ellenük.
silber13
Nyugi emberek!Majd vész esetén bevetjük Gábor áron rézágyúját, meg az esetleg fellelhető Uchatius ágyúkat, no meg a Lajta monitort! Ez a hapsi sem gárgyul már meg jobban!
namihami
@silber13: Ne feledkezz meg a Hadtörténeti Múzeum előtt álló harci ütegről. Jól jön az még, mint csapásmérő hadtest. A lovak odahúzzák majd, ahol szükség lesz rájuk.
kisrigó
Köhög a bolha, dübörög az egér az elefánt mellett! Mi ez a suttyó dicsekvés, ne másokat akarjunk "legyőzni" ,hanem tegyék rendbe a lehetőségekhez képest a legyengült honvédelmet. Ne az határozza meg a fejlesztést, hogy melyik havert tudunk jól megtámogatni! (beszállítók, szolgáltatók stb..)
Eladott Ország
"Békeidőben azt mondanám, hogy ezt a ripacskodást Chuck Norris is megirigyelné, ám most
semennyire nincs békeidő. Aki nem értette eddig ,hogy embereket miként lehet úgy lebutítani, megőrjíteni, felhergelni, hogy önként és dalolva kövessenek el erőszakot, az most
figyeljen! Ez történik éppen. Ez a szellemi árvízkárosult Simicskó mutatja az utat. Őrizzen meg minket és mindenki mást is a gondviselés bármilyen terrorizmustól, de egy olyan országot, ahol egy március 15.-­i váratlan havazás idején a katasztrófavédelem arra utasítja a polgárt, hogy üljön át egy másik autóba és ezek a katasztrófavédők azóta is belbiztonságilag osztják az észt, különösképpen. Nem kétséges, hogy ha ez így ebben a formában Simicskó szájából elhangzott, már dolgoznak rajta. Amilyen hülye, naiv idióta vagyok még mindig nem
akarom elhinni, hogy ez is ráférne a pofájukra."
Qqberci
Meg fogják alakítani a gyors reagálású légvédelmi lovasíjász alakulatokat...
namihami
@Qqberci: A kerékpáros rohamosztagosok fogják az ellent az őrületbe kergetni. A modern ötlövetű 1913-as évjáratú Mauser gyorstüzelő fegyvereikkel.
Eladott Ország
"Nem volt még elég a Vereckénél beszorult fejű, Trianont sirató, melldöngető, nyereg alatt puhított elmúlt ezer évből? Basszus 2017­-et írunk. Simicskónak, már olyan hosszútávú koncepciói vannak, ha Chuck Norris betesz egy szelet szalámit a dvd lejátszóba, vissza tudja nézni az egész disznóvágást. Te szellemi árvízkárosult. Ezek ülnek a kibaszott kormányülésen és néha a főgeci bedob egy ­egy gyerekkori traumára visszavezethető baromságot, a többi algeci meg csapdossa a térdét, hogy de jó ez főnök, mi leszünk a térség meghatározó ereje.
namihami
@Eladott Ország: Gonosz vagy. A mi kormányunk igenis csupa hozzáértő, a hivatásukhoz elkötelezett és azt teljes mértékben értő szakemberek. És mindig ahhoz és abban profik, ahová a Főnök állítja őket.
Nessy
@Horizont: Tragédia? Nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott! ( Madách)
dr. prédikátor
Nyugi !!! még az a szerencse hogy a viktor szopkin nem a hadsereg szerelmese hanem a rongylábú fotbalistákba ! Képzeljétek el ha ez az őrült a hadászatba lenne beleesve!!! anyám, borogass!!!
nevemnick
Isten mentse meg az ellenségeinket... nehogy bele haljanak a röhögésbe a magyar operetthadsereg ténykedése közben.
CsipkeRózsa
Az FKGP alelnöke, a honvédelmi bizottság tagja (1999) még nagyobbat mondott:

"A magyar katona egy szál szuronnyal többet ér, mint egy amerikai katona ötezer rakétával".
quadrocopter
Ércsük! Szóval magyarra fordítva kilépünk a NATO-ból! És lesz egy III. Magyar Svejk Hadsereg!
emerencia
@Horizont: 1991-ben hasonló szöveggel indították a hadseregreformot melynek keretében ellopták a végkielégítésünket és az utcára löktek bennünket. Hatvanon felül is azért dolgozom egészségre, testi épségre veszélyes körülmények között, hogy legyen miből újra és újra nagyhangon a sereget szóban megreformálni, s az erre szánt közpénzt lenyúlni. Meddig még???
eszegfu
Hát ha eddig nem sikerült megfélelmiteni a "térséget", akkor most reszkessen minden ország, mert jönnek a magyarok!:))) Idióták gyülekezete!
Szókrakész
@namihami: De csak nappal!
Mert a Gripen éjjel nem tud repülni.
Nem arra tervezték.
Nappali vadászok.
Szókrakész
Az oroszok, ha nagyon akarnák, akkor kávéval, xarással együtt is úgy 10 perc alatt átmasíroznának az országon.
emerencia
@Horizont: Köszi, nemcsak én szenvedek emiatt. Rengeteg női és férfi sorstársamnak van esélye arra, hogy aligha fogjuk megérni az újra és újra meghosszabbított nyugdíjkorhatárt. Kitartunk, amíg bírunk, aztán jöjjön, aminek jönnie kell.
Szókrakész
Na bammeg!

Orbán most majd páncélvonatot akar magának.
vonotok
Könyörgöm, valaki húzza már ki a fejét a biliből.
quadrocopter
Az ISIS máris könyörgő levelet írt Simicskónak, az oroszok is csatlakozni szeretnének a szuper hadsereghez, a kínaiak is jelezték, hogy csecsemőik fenekén szintén van piros pöttyöcske, ami magyar ősökre utal és fel tudnak ajánlani pár százezres nagyságrendben katonákat, a franciák vissza akarják vonni a trianoni döntést, nem akarnak ujjat húzni a Gallaktika Legerősebb Hadseregével!
F_Viktor
Nem tudom milyen iskolaba iratta be orban a majmait (mai hir), de kosan es simicskon is a demencia jelei jol megfigyelhetok a mai termesuket elolvasva.

A regioban itt van pl. Romania, nyilvanos a hadereje, fel napig nem tudnank feltartoztatni oket.

Tehat ha nem haborura keszul a maffia, akkor csak ujabb mutyi lehet a hatterben.
Apropo, errol jut eszembe, Paks, Olimpia utan meg egy ilyen nagy alom is belefer??
justhpeter
Teljesen félreértitek a helyzetet. A stadion, Paks II, 2024-es olimpia, Európa legerősebb hadserege mind mind felfűzhető egy láncra. A hadsereg fejlesztése most azért van napirenden, mert a kormányülésen most ért oda Simicskóhoz az a szuper, ütős anyag, amit már 2014-től szívnak ezeken az üléseken. Ez a Mária főhadnagyból szabadult csákó-katona csak többet szívott mielőtt tovább adta volna.
papa.49
Ezt fél egykor mondtad karatematyi, egyre hülyébb vagy))))))))))))
namihami
@Szókrakész: Éjjel aludni kell, nem csatázni. A világ első olyan támadó hadserege leszünk, amelyik éjszakára fegyverszüneteket fog kérni. Következő reggel, ahogy elkezd derengeni, azonnal újra lerohanjuk és elsöpörjük az ellent.
Cefi
Simicskó szerint a térség meghatározó ereje lesz a Magyar Honvédség.

Mondja ezt egy nyúlgerinc, aki nem volt katona sem, fingja sincs egy hadsereg felépítéséről, működéséről.
eugen4402
Ez államtitok, de tudnotok kell, hogy változott a taktika és a stratégia.
Most nem - 40 fokos hidegben öljük halomra az ellenséget, hanem Brüsszelben. Oda jó a papírtalpú bakancs is... és a magyar honvéd félliter pálinka után ott is tud kardélre hányni...
nezelodo
Én úgy látom, ahogy a diplomáciánk halad, inkább a körkörös (Für Lajos féle) védelemre kell berendezkedni, amennyire kedvelnek bennünket, körbe-körbe.
nyanya001
A NATO is összeszarja magát félelmében itt Európában
a németek meg egyenesen lehidalnak majd.
Clavigo
@nezelodo: ...:) :) :) erre emlékszem...DDD :) A légvédelem ..sárkányrepülőkből,,és a "pilótákra " felkötözött Stinger -rakétákból állna...Alant meg a Békemenet masírozna,,,,,Pataki dalolna...Szem nem maradna szárazon a környező országokban...
magyarbakancs
Nem gazdaságilag kellene a térség vezetője lenni?
Minden zseb diktátor olimpiát,és hadsereget akar.
Clavigo
@nyanya001: ...és ezek csak a barátaink...A leendő ellenség meg majd kollektív öngyilkosságba menekül majd...az tuti.. DDD :)
coni
Ha befizetnénk a NATO tagdíjat, baj esetén lehet hogy ők is tudnának segíteni, ha nem is rendelkeznek olyan káprázatos felszereltséggel mint amilyen a magyar haderőnek lesz.
karma1
@Szókrakész: 19.20-ra: Ami azt illeti, ahogy elnezem a hutoberendezest a csuti kisvasuton, a pancelvonat prototipusan mar erosen dolgozik...:o)))
karma1
Es ezek a baromarcuak elneveztek a programot "Zrinyi 2026-nak! Kirohanunk, ba+! Ekkora f@szkalapot! Es errol boldogan beszamol orszag-vilag elott! Az eves GDP 0.1 %-aval fogjak minden evben emelni a fejlesztesre fordithato osszegeket,... Amikor Eszak Koreanak a 60 %-a is ramegy, de szerintem Oroszorszag es az USA katonai koltsege is ketszamjegyu %-ban...
karma1
Tulajdonkeppen az otletet valoszinuleg a Rejto Jeno fele "lathatatlan legiobol" vehettek, mert ott is az volt a lenyeg, hogy a beszallitok jol jarjanak, ezert volt minden katonanak egy kis apart ridikulje, es a kaucsuk kezelo is elengedhetetlen volt a sivatagban...:o))))
Clavigo
@karma1: Még szép...Drótunk is van...még. :) :) :)
karma1
@Clavigo: Ami a keritesbol megmaradt (Ja, a drot a "muszaki cerna"... )
Főlökött
Vicces gyerek, vicces elképzelésekkel. Jelenleg örülnek, ha az itthoni dolgokat el tudják látni. Tán mondjuk a két ezrednyi helikopter döntő részének, nem a szinesfém leadóban lett volna a helye, de eladták - szétvágták - megsemmisítették. A hajózó állományt sem kellett volna szélnek ereszteni, még azt sem tudják ki hol van, ki mit csinál, pedig egy kiképzett, gyakorlati tapasztalattal megáldott személyzetek voltak.
Szolnokon a harci alakulat min is gyakorol ? Mi-8 szállító helikopteren, mivel ezen lehetőségük van, képességeik fenntartására. Ja igen, gyakorolhatnak még a határon is, elméleti síkon, gyalogos elfogó vadászt, mert oda is vezénylik a hajózókat.

Szóval 26-ig kell várni arra, hogy papírra rajzoljanak haderőt és azt elméleti síkon üzemeltessék ? Ez olyan, mint az euró bevezetése. Majd ha lesz, talán lesz ütőképes haderő is.
bakegya
Taposóakna az lesz-egyik oldalon a románok-másikon az oroszok-harmadikon pedig a viktor rakja csapdának a MERKELNEK-LÉPJEN BELE ABBA!
Hellcat
Az ország határain belül meghatározó erő lesz...
Fradigege
Erre kíváncsi leszek. Kiszámítják mivel és mekkora költséggel fog járni. Se olimpia, se stadionok. Az oktatásra és az egészségügyre nem költ. Majd a tankocskákra fog szerinted? A zsírmore lesztornózza ezt Pistike!
lusta
Miniszter úr talán lenne szíves valamilyen konkrét számsorral alátámasztani agymenését. Gyakorlatilag bebizonyosodott, hogy nem a létszám a legfontosabb, mint volt hajdanán, hanem a minőség. Ehhez azt a kevés hivatásos tiszti és sorállományt kellene magas szinten kiképezni, gyakorlatoztatni és ellátni a legkorszerűbb harcászati eszközökkel. Az nem megy, hogy a kecskeméti bázis parancsnoka tíz egynéhány órás évi hajózási tapasztalattal rendelkezzen. A sort lehetne folytatni. Konkrétan azért kíváncsi lennék, ha valamelyiik egybites 300 forintos budiforradalmár leírná, mekkora jelenleg GDP arányban a haderőre fordított pénz, mekkora lenne a NATO előírás és mekkora legyen a korszerű szuper haderőre fordítandó lovetta. Előre is köszönöm.
papa.49
Karatematyi, kapsz egy seregnyi ólomkatonát oszt. kedvedre játszhatsz otthon velük)))))))))))))
kissé felnőttem
HA NEM ? Az sem gond, sorkötelezettség alapon bizonyosan nem, a tőbbi kiderül
pudding próbája... fiatalok nyugatot , öregek temetőt veszik célba, a tőbbséggé alakuló zenéhez nem értő meg marad a szegénységbe mert eltartó az már szinte sehol
Erdő-- mező maszek . hát ??? hagyjuk meg a hitébe .
staro2
Nem értem a fanyalgókat.
a honvédség fúvószenekara például Európa legjobbjai között van! :))
aremy
oszt milyen térség csak nem a kistérség?
kulabombaafityiszre
Na azért jó lesz a nem létező ellenségnek félni,mert van egy csomó tank a magyaroknál
a World of Tanks-ban.:))
Jozefina
Ekkora nagyképű szöveget!!! És ki ellen fogunk harcba menni?? Egyiknek kisvasút, a másiknak harci terepasztal??? Egyse normális???
solidedge
A taktikánk az lesz, hogy háború esetén a Magyar Honvédség kiáll az ellenség elé, amely a röhögéstől harcképtelenekké válik.
Borsodi
A Magyar honvédség annyit ért régen is mint halottnak a csók.Igaz árvíz esetén,kukorica betakarításra,almaszedésre hó eltakarításra.és sor falnak tömegnek Orbán köré jók lesznek.
silber13
@Szókrakész: Figyelmedbe ajánlom a cikket!:-)))
Szóval a Gripenek képesek éjszakai repülésre!
www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/gripenek-ejszakai-repulese

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.