A Fővárosi Választási Bizottság az aláírásgyűjtést hitelesítő iratában azt írja, 1 385 262 választópolgár van Budapesten, és a jogosultak 10 százalékának kell kezdeményeznie a helyi népszavazást. Most mégis úgy tűnik, ha az aláírások száma nem éri el a 150 ezret, a Fidesz megpróbálhatja feljebb tolni a népszavazás kiírásához szükséges számot – írja a kettős mérce blog.

Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza vetette fel, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába.

Ha ez megtörténne, a jelenlegi 1 millió 385 ezer választásra jogosult budapesti helyett 1 millió 500 ezer lenne, és ennek a 10 százalékát kéne számításba venni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számánál.

Utólag 150 ezerre emelhetné az olimpiáról szóló aláírásgyűjtés minimumát a Fidesz

Hiába kapott tehát a Momentum mozgalom olyan papírt, amelyen 138 ezerben állapítják meg a szükséges aláírások számát, még alakulhat a valódi küszöb, ha a Fővárosi Választási Bizottság, esetleg az eredmény megtámadása után annak fellebbviteli szerve, a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria másként dönt.

A lap által megkérdezett Tordai Csaba alkotmányjogász szerint a törvény sem fogalmaz egyértelműen:

Az alaptörvény kimondja, hogy az adott településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezőknek egyaránt van választójoga az önkormányzati választásokon. A helyi népszavazáson pedig az vehet részt, aki az önkormányzati választásokon választójoggal rendelkezik.

Ebből következhetne az, hogy a budapesti népszavazás kezdeményezéséhez szükséges 10 százalék számításánál a budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket is figyelembe kell venni. Ez az értelmezés viszont ellentétes lenne azzal az évtizedes joggyakorlattal, hogy önkormányzati szinten minden más hasonló esetben csak a lakóhellyel rendelkezők számából kell kiindulni – például a választókerületek kialakításánál vagy a képviselőjelölti ajánlások esetében. Minden bizonnyal ezért adott ki a Fővárosi Választási Iroda az aláírásgyűjtés kezdeményezésekor egy állásfoglalást arról, hogy az 1 385 262 lakóhellyel rendelkező választópolgár 10 százaléka szükséges a kezdeményezés sikeréhez.

Biztosan nem lenne összeegyeztethető a jogbiztonság eszméjével, ha egy ilyen régi, eddig senki által nem vitatott jogértelmezést az aláírások leadása után, utólag akarna megkérdőjelezni valaki.

 Tordai szerint a Fővárosi Választási Bizottság a 138 ezres számból fog kiindulni, az azonban kérdéses, hogy egy fellebbezés nyomán a Nemzeti Választási Bizottság miként döntene egy ilyen esetben. A végső szót minden bizonnyal a Kúria fogja kimondani, ha az érvényes aláírások száma a 138 ezret meghaladja majd, de nem éri el a 150 ezret.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
civilhetes.net/vedd-eszre-orban-vegso-ellensege-te-vagy
Az orbáni háborúk sosem múlnak el a bejelentett „győzelemmel”. A harcosnak ugyanis a háború a lételeme, ezért folytatni fogja békeidőben is: az ellenség ismételt és rituális megalázásával, újabb és újabb ellenségek megnevezésével, és az egész tébolynak soha nincs vége.Orbán Viktor végső ellensége TE vagy! Tőle kell megszabadulnunk, mert addig sem fejlődés, sem béke nem lesz ebben az országban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Visszamenőleges törvénykezést !!!

Hajrá ellenzékiek. Így kell ezt csinálni.
szaboria1
Lomnici is egy nagy csalódás lett. Ezek már lassan mindent visszamenőlegesen akarnak törvényere emelni.
Hellcat
Ó hát amennyire be van fosva a fitymasz, ezt biztos, hogy meg fogja lépni AZTÁN érvénytelennek titulál annyi aláírást, hogy ne leszek szavazás.
Eladott Ország
civilhetes.net/vedd-eszre-orban-vegso-ellensege-te-vagy
Az orbáni háborúk sosem múlnak el a bejelentett „győzelemmel”. A harcosnak ugyanis a háború a lételeme, ezért folytatni fogja békeidőben is: az ellenség ismételt és rituális megalázásával, újabb és újabb ellenségek megnevezésével, és az egész tébolynak soha nincs vége.Orbán Viktor végső ellensége TE vagy! Tőle kell megszabadulnunk, mert addig sem fejlődés, sem béke nem lesz ebben az országban.
aremy
a 150ezer még necces inkább2/3-ra az a tuti @szaboria1:így helyes mindent visszamenőleg emelnek törvényre!
coni
Ha véletlenül meg is lesz a szükséges aláírás akkor se lesz népszavazás mint a vasárnapi boltnyitvatartás esetében, megoldják. ...kihúzzák szeptemberig amikor a NOB kihirdeti Párizst győztesnek. (Ahhoz, hogy ne kapjuk meg az olimpiát a NOB-nak elég egy független felmérés a társadalmi támogatottságról, nincs szüksége népszavazásra, hogy lássa nincs meg a 70%-os támogatottság)
RonaGyuri
ez több mint törvénytelen, ráadásul pofátlan is, lévén a mikor a kettős állampolgárként jogosultak számát számolták egyszerűen kihagyták azokat (több mint 2/3uk), akik nem jelezték, hogy szeretnének szavazni! =))
Sanyi2015
@szaboria1: Én elolvastam a cikket, szó sincs benne bármilyen törvény megváltoztatásáról. De ha rosszul olvastam, nyugodtan javíts ki.
Béla333
Hogy hogyan tudott az apa Lomniczi Zoltán (a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke!) ilyen degenerált fiút felnevelni?
Semmiféle tisztességet, becsületességet nem sikerült bele nevelni? Csak a pénz imádatát?
Undorító!
wagabund
..."Utólag 150 ezerre emelhetné az olimpiáról szóló aláírásgyűjtés minimumát a Fidesz "...

szopáshoz felkészülni!...térdre!

(én szóltam...)
dr. prédikátor
Ezt a sok mocskos gecit akasztás után fel kell emelni legalább 25-30 méterre hogy mindenki láthassa !!!
Kutyuska
Ha 150.000-nél több érvényes szavazat lenne, akkor is kitalálna más okot a Fidesz, amiért nem lehetne népszavazást tartani.
Ez már kezdettől fogva teljesen egyértelmű volt számomra.
Eladott Ország
Nincs határa a Fidesz aljasságának – lassan kőbe véshetjük ezt a népi megfigyelést.
simmering73
Egy demokratikus jogállamban már csak így működik. Remélem még csak véletlenül sem jut eszükbe ideadni a rendezési jogot.
aremy
@Sanyi2015: tudod ma van az a képviselői indítvány vagy mi és a holnapi szavazás szóval nem a kormány nem akarja megváltoztatni csak az a fránya indítvány slőn megváltozik a törvény vagy az is.ja és erről csak utólag fogsz értesülni vagy olvasni.
human
Sokadjára mondom már 7 év alatt. Ezt azért táncsak nem merik megtenni.
papa.49
Olyan ez mintha a maratoni futás célját a vége előtt kb. 10 km.rel odébb helyeznék!!!
Fütyiszek nem gondoljátok hogy igen tetvek vagytok???
Edmond Dantes
Azért ez érdekes logika.Akiknek az ideiglenes tartózkodási helye London,Berlin...stb,azoknak a korlátozó megkülönböztetését nem kifogásolja Lomniczi úr a parlamenti választásoknál.Most viszont ugyanabba a kategoriába sorolja a budapesti ideiglenesen bejelentetteket az állandó lakhellyel rendelkezőkkel,hogy meg lehessen emelni a küszöböt.És nem sül le az arcáról a bőr!!!
elnyomott
Jól teszik, ha emelik a létszámot.
Ha egy másfél milliós városból nincs jó sok aktív, aki jelezné, hogy nem akar olimpiát, akkor csak legyen olimpia.
Még jobban gazdagodjanak a telhetetlenek, még jobban nyögjünk. Ha nem mondunk nemet, akkor legyen!
Eladott Ország
@Peller Anikó: Volt már visszamenőleges törvényalkotás Rákosiék ideje alatt, de a fidesznek is volt - például 98 %-os különadóval sújtották a végkielégítéseket- a szarháziak elmennek a falig, semmi nem érdekli őket, mennek mint az ágyúgolyó, ne feledjük több milliárd lerabolható közvagyonról van szó.
kemeati
@Eladott Ország: Igazad van csak olyat felejtenek el,hogy lesz például kajak-kenu versenyek?Dunán talán?Szegeden akkor szegediek miért nem írhatnak alá például.Vízes vb 1000 milliárdba volt tervezve most 9000 milliárdnál járunk akkor olimpia 3000 milliárdja is 9-es szorzóval megy?Az nálam 27.000 milliárd ha kijönne belőle ükunokáink is utálni fognak érte!
namihami
Mint már céloztam rá, ha mind az 1,8 millió aláírná, akkor is kevés lenne. Pont annyi érvénytelent találnának, amennyivel 50-60-nal lenne kevesebb a szükséges darabszámnál.
justhpeter
Semmi másról nincs szó, mint a feszültség keltéséről.
papa.49
@Edmond Dantes: Nem sül le mert csizmatalpból van felszegelve))))))))))))
nezelodo
Ilyen "rugalmas szabályok" mellett kimaradt volna az életünkből a háromszáz forintos sorsdöntő népszavazás, de még több másik is. A focimeccsen is menet közben szokták a játékszabályokat változtatni a dakotáknál.
Béla333
Szerintem ha megemelik az érvényességi küszöböt kaphatnak vagy 150.000 dühös tüntetőt!
Lackó50
"Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza vetette fel, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába."
Ezt a CÖF nevű egyesületet nem akarják már megszüntetni? Ezek is civilek.Őket ki pénzeli? Miért kell nekik mindenbe belepofázni?
human
@Lackó50: Őket a kormány a magyar adófizetők pénzéből fizeti és nem külföldi magántámogatásból élnek és az utóbbi a rossz most valamiért.
vadsanca
Milyen alapon lehet a játék-szabályokat módosítani? Ne véleményezzem ezeket az embereket akik ezen agyalnak!
Nessy
nesze neked jog állam, jog biztonság! Lehet, hogy ezek az emberek már a fésülködéshez sem használnak tükröt, vagy ab ovo ennyire jellemtelenek? A legnagyobb nyugalommal csinálnak nap nap után ellenpólust a szájukból. Ha az érdekeik úgy kivánják, naponta módosítják a törvényeiket, természetesen visszamenőleges hatállyal.
Györe-Juhasz Eva
@Eladott Ország: A nevüket kène kőbe vèsni ami alatt "pihenhetnènek."
karma1
Anyad vernyomasat emeld 290 fole, te tetves/..
kukac50
Csak nem csinál segget a szájából a választási iroda!
El kell ezeket zavarni,mert csak a Fidesz seggnyalói!
Kutyuska
@human: Irigylésre méltó az optimizmusod.
valaki
Ezért (is) jó a net. Az újszülött új dolgokat tudhat meg.
Pl.: Az újságíráshoz vizsga (tudás) kell(ene).
Nessy
Ez már tényleg aljasság! Félévvel késöbb más szabályokat alkotni!
Ifj. Lomniczy! Édesapád megfordul a sírjában!
Lesz az a pénz, amiért az OVB módosít?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.