A népességfogyás megállítására Magyarország világviszonylatban is rengeteget költ, ehhez képest csak szerény javulást mutatnak a gyerekvállalás terén a hétfőn bemutatott ifjúságkutatás számai. A magyarok nehezebben találnak párt maguknak, és egy sor félelmük van a családalapítás kapcsán. Talán a Nyugaton munkát talált fiatalok aggodalmait új lakhelyükön jobban kezeli az állam és a társadalom, körükben ugrásszerűen nő a születésszám.

A gyerekvállalás rontja a döntést meghozó felnőtt tanulási lehetőségeit, hátráltatja munkahelyi karrierjét, rontja anyagi helyzetét, szűkíti a szabadidő eltöltésének lehetőségét, és akadályozza a szexuális életét

– így ítéli meg a mai magyar ifjúság a generáció legalaposabb, négyévente elvégzett felmérése szerint. Ez legalábbis árnyalja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lelkesedését, amelynek a kutatás bemutatásakor hangot adott. A fiatalok valóban úgy érzik: boldogságot vinne életükbe a gyerekvállalás, és a döntés javítaná a családi-baráti kapcsolataikat is. De a 2012-es felméréshez képest a családalapítás kapcsán sorolt aggodalmak mértéke is nőtt.

A demográfia neuralgikus pont az Orbán-kormány számára, ahogy ez a miniszterelnök múlt heti évértékelőjén is kiderült. „A fogyás akkor is fogyás, ha vannak kedvező jelek” – mondta Orbán Viktor, és „ezen a döntő fronton még nincsen áttörés”.

A most publikált ifjúságkutatásból kiderül belőle, hogy „minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb arányban tervez a közeli vagy távoli jövőben házasságot kötni”. Márpedig a kabinet épp a felsőfokú végzettséghez jutást akarja visszafogni, mondván, a gazdaságnak szorgos munkáskezekre van szüksége.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Makay Zsuzsanna demográfus szerint nagyon nagy dolog, hogy a fiatalok még mindig viszonylag sok gyereket akarnak (a kívánt szám átlaga 1,7-re emelkedett). Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak fontos értéket jelent a gyerek, nem kell őket arra is még külön rávenni, hogy saját utódot akarjanak. Németországban például már több mint 20 százalék azon nők aránya, akik egyáltalán nem akarnak gyereket. Ezért a politikának elvileg könnyebb dolga van akkor, ha a szülésre akarja biztatni a fiatalokat.

A baj inkább az, hogy a fiatalok nehezen valósítják meg a terveiket. Ennek több oka van. Továbbra is tartja magát például az elv, hogy kizárólag „saját lakásba szülünk”. Ezzel szemben Nyugaton jóval többen élnek és alapítanak családot bérleményben. A saját lakás megszerzése nehéz, ez kényszerűen kitolja az első gyerek megszületését – és épp „az első gyerekek születnek meg sokkal nehezebben, mint korábban”. És minél inkább kitolódik az első szülés ideje, annál kisebb az esélye a második vagy harmadik gyerek megszületésének.

Az is nehezíti a fiatalok gyerekvállalását, hogy nehezebben találnak párt, folytatja Makay. Az adatok szerint akarnának ők, csak nem megy. Annyi biztosan látszik a kutatásokból, hogy az évtizedek alatt egyre nehezebb lett párt találni. Beszűkültek az ismerkedési lehetőségek, nem olyan közvetlenek az emberek, a  a fiatalok 40 százaléka soha nem jár kocsmákba, kávézókba. A mai fiatalok könnyebben bezárkóznak a virtuális térbe, és bár az interneten kiterjedt társas kapcsolati hálójuk van, rengeteget csetelnek, ezekből ritkábban lesz valós, ha úgy tetszik, analóg kapcsolat.

Makay meglepő számokat mond a kivándorolt magyar fiatalok családalapítási kedvével kapcsolatban: 2015-ben csak Németországban 2026 gyerek született magyar állampolgárságú anyától, ez a szám meredeken emelkedik, mert 2010-ben még csak 770 volt. Nagy-Britanniában is 2000 felett van ez a szám, tehát biztosan több mint 6000 magyar gyermek születik évente az unió más országaiban – ez az éves hazai születésszámhoz képest (mintegy 90 ezer) nagyon magas szám.

Makay Zsuzsanna szerint az alábbi lépések kombinációja segítheti a gyerekvállalás ösztönzését:

meg kellene könnyíteni a lakáshoz jutást,

javítani kellene a bölcsődei rendszert, növelni kéne a férőhelyek számát és javítani azok területi elosztását,

elengedhetetlen a fizetések emelése,

kiszámítható családtámogatási rendszert kell bevezetni, amely kormányokon át érvényes marad,

jobban kellene kommunikálni a családtámogatási rendszert, mert annak ellenére tudnak keveset a fiatalok, hogy GDP-arányosan az egyik legtöbbet költjük rá.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/01/28/a-kormany-...
A külföldön élő családokban nem igazán érdemes bízni, mint potenciális nemzetépítő­
tényezőben. Néhány év alatt önerőből össze tudják rakni azt a pénzt, amiből kijön egy lakás/ház és még csak szaporodási kötelezettség, vagy népdaléneklési elvárás sincs, de akár kereszténynek sem kell lenniük hozzá. Az igaz viszont, hogy valószínűleg át fogják gondolni ezek a családok, akarnak ­e egy álkeresztény féldiktatúrában élni röhejes fizetésért, ámde helyhez kötve, vagy inkább egy – bármilyen – demokráciában képzelik el a jövőjüket. Aki teheti, nem fogja leláncolni, kiszolgáltatottá tenni magát, hogy lépten­ nyomon a képébe dörgöljék, ki volt az a nagylelkű, akitől segítséget kapott és kinek kell hálásnak lennie. Pláne nem egy olyan országban, ahol nem működik a gazdaság, a bérek szomáliai, az árak svájci, a demokratikus jogok pedig észak-­koreai nívón száguldanak. Engem speciel kicsit sem tölt el jó érzéssel az, hogy a pénzemért a képembe hazudik szeretett ártunk és ormányunk, kényszeresen fényezi magát úton útfélen -szintén az én kontómra- és még finanszírozhatom is az újabb agyament baromságot, amit a nemzet demagóg ­turulszaros imázsépítés keretében ki bírtak nyomni magukból hirtelen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Ki kell próbálni, ahogy egy fiatal házaspár megtette, ajánlatot kért lakásvásárlásra felveendő hitelre, egy hazai sztárbanknál. Aztán elballagtak Ausztriába a határ túloldalára ugyanezért. Ott sem puszira adják a hitelt de nagy zenekarral lehet játszani a különbséget (nem a száztagúval). Egyet azért megjegyeztek: Értik, miért náluk vennének fel a hitelt, csak azt nem, miért Magyarországon akarnak lakást vásárolni!
kukac50
A külföldön élő dolgozó Magyarok Ott biztosítottnak látják a jövőjüket. Elég fizetést kapnak ahhoz, hogy felmerjék vállalni a gyermeknevelést. Magyarországon még a megélhetési létminimumot sem kapják meg sokan a 8 órai munkáért. Nincs lakhatási program,nem lehet kalálkába lakást építeni mert büntetik ha egyik ember segít a másiknak. Az építőipar 18,8% - kal maradt el az előző évihez képest. Egyik új törvény eltapossa a másikat Orbán erre is gondolhatna,ha már a többiek nem gondolkodnak.
nem tibi
Az a rothadó nyugat ,az a széteső Usa
Itt viszont dübörög az orbáni semmi .
A Magyarok továbbra is kisérleti alanyok . :-((((((((
szaboria1
Mert ők már biztosan feltudják nevelni.
Itt nálunk már zömmel a kisebbség szül és azoktól 70%-tól már el is veszik a gyerekeket. Kíváncsi leszek az idén mennyi gyerek lesz mert tavaly már egy osztályra való sem született.
nem tibi
@kukac50: Mára világos hogy bár érdekük lenne de mégsem érdekli őket hogy itt mindenki rendben legyen . Valami iszonyatos gáz van ott néhány ember fejében én azt hiszem :-(
Borsodi
@Eladott Ország: Minden munkahelyen példának hozzák fel Orbánt,a környezetünkben majdnem mindenki fideszes, aki nem az nem igen halad a ranglétrán,csak az elmarasztalással lekezeléssel találkozhat.Én Jobbik szimpatizáns vagyok,ellenségként néznek rám.Különben mindegy mit szajkóznak Miskolcon,ez a vidék Országunk szégyene,aki teheti innen elmenekül.Mi Borsodiak sokan tudjuk és érezzük a saját bőrünkön,hogy Orbán nem a népéért van hanem ellenünk.Nem is értem miért utálják Borsod megyét,hiszen sokan származnak Ózd környékéről.Vagy talán szégyenlik a dakota múltjukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.