Bárándy Gergely MSZP-s képviselő tavaly májusban az Országgyűlés plénuma előtt azt mondta, hogy:

Matolcsy György jegybankelnök és családja lopta a köz pénzét.

Az apropó az a jogszabály-módosítás volt, amely titkossá tette volna a Magyar Nemzeti Bank által alapítványokba rendelt pénzek sorsát.

Matolcsy nem hagyta annyiban, keresetet adott be Bárándy ellen személyiségi jogai megsértése miatt, egymilliós sérelemdíjat követelve.

Az ügyben Bárándy jogi képviselője, az LMP-s Schiffer András volt, aki azt mondta a tárgyaláson:

„ha valaki alkoholistának nevezte volna Matolcsyt a jegybanki pénzek ügyében, az nem volna védhető. Ellenben ha egy kormányoldali törvényjavaslat szerint központi bank vagyona „elveszti közpénz jellegét”, akkor nem öncélú dolog lopásról beszélni azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Bank elnökének unokatestvéréhez, szeretőjéhez és annak anyjához kerülnek az MNB-től nagyobb összegek.”

Az ügyben első fokon a Fővárosi Törvényszék járt el.

Jakabosné Németh Monika bíró szerint a bíróságnak két dolgot kellett mérlegelnie:

Tényállítást vagy véleményt közölt Bárándy?

Ha véleményt, akkor az belefér-e a véleménynyilvánítási szabadság kereteibe?

Megállapítása szerint vitán felül áll, hogy Matolcsy György közszereplő, és hogy az alapítványokhoz vándorló MNB-s pénzek témája közügy. A bíró rövid szóbeli indoklásában leszögezte:

Bárándy Gergely tények alapján vont le egyéni konzekvenciát, ami pedig a véleményközlés körébe esik.

– A politikai szereplőkről való beszéd lényeges eleme a közügyek megvitatásának – tette egyértelművé a bíró egy korábbi alkotmánybírósági határozat alapján, hozzátéve, hogy ennek során a közszereplőket, tetteiket lehet minősíteni. A keresetelutasító ítélet nem jogerős, Buczkó Péter ügyvéd valószínűsítette, hogy jogorvoslattal élnek – írja az mno.hu.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Hát be is baszna ha nem lehetne kimondani az igazságot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Hát be is baszna ha nem lehetne kimondani az igazságot.
SystemError
Akkor mondjuk ki, hogy elmebeteg is és dilettáns! Ki tudja ezek közül melyik nagyobb rizikófaktor...:)
Lepényleső
Csak mondani szabad,vagyonelkobzás mellett elítélni nem? Ezután ez a követendő példa,
ha vezetőnk ez a közszolga?
nyanya001
Ez mind szép és jó,, de mikor kerül vezetőszárra és legfőképpen börtönbe ?
grincss
Várom az ügy folytatását, mert, ha közpénzt lopott, akkor el kell ítélni!
Manhattan
Mi kell még ennek a két lábon járó ,embernek látszó szemétládának világgá kergetéséhez ? Papírja , bírósági ítélete van ,hogy hülye! (nem képes felfogni a leírt szöveget ) . Bizonyítottan kurvát tartott, fiktív munkakörrel, óriási fizetéssel (közpénzből), most meg bírósági ítélete van, hogy lopja a közpénzt (legalábbis kimondható) !
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/11/28/mert-amiert-a-nyomorult-polgarnak-a-belet-kitapossak-az-matolcsyra-nem-vonatkozik/
Mert amiért a nyomorult polgárnak a belét kitapossák, az Matolcsyra nem vonatkozik. Ez soha
nem köpi le magát a tükör előtt, amikor senki nem látja? Ez tényleg azt hiszi, hogy örökké élni
fog, hogy minden így marad? És tényleg van ember, aki azt mondja nekem, hogy ezt mindenki tudja? Ha mindenki tudja, ez az unortodox rossz vicc miért alszik jól minden éjszaka? Hogy engedi meg magának, hogy újságírókat, ellenzéki politikusokat, és egy egész országot hülyének nézzen? Vagy lehet, hogy Vajda Zita csak egy fedősztori? És Matolcsy Pataival túl van a barátságon? Vagy mi a kurva életért sunnyogsz, Matolcsy? És ha sunnyogsz, ugye nem baj, hogy én innentől kezdve bármit gondolhatok az erkölcstelen, mocskos ténykedéseidről? Ha ez az impertinens díszfasz tényekkel bizonyíthatóan szétlopta az agyát, kistafírozta a famíliáját a Szemerey ággal bezárólag és megteheti, hogy hétről hétre blöfföt visít és azt mondja, hogy nem tartozik ránk, hogy közszolgaként mit művel, akkor minden egyes adót fizető és törvényt tisztelő ember szégyellje el magát, ha most sem érti, mi a baj ezzel.
justhpeter
A bégetők mit szólnak ehhez az ítélethez ?
Nessy
A kis mimóza lelkű matolcsy! Ö nem lop kérem szépen, csak megvédi a közpénzt, mint a MANYUP-ot Selmeczi Gabika! Ja, hogy közben csodás átalakuláson megy keresztúl, és alapítványi meg magán vagyon lesz belőle? Vannak még csodák!
volvós
Gyurika köcsög !! Jobb, ha beszerzel egy-két golyóálló
mellényt, annyi rossz ember ( vagy jó??) él a városban,
nehogy valamelyik el is süsse...és egy nagy kondért
arra hatalmas üres fejedre...:-)
nyanya001
@volvós: Összesen 112 darab Parabellum szolgálati pisztolyt és tartozékait, valamint 200 ezer lőszert vásárolt a jegybank egyik őrző-védő cége, az elsősorban az ingatlanok őrzésével megbízott MNB Biztonsági Zrt. – írja Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva a Magyar Nemzet.

A pisztolyokat a Székely Herbert tulajdonában lévő Milipol szállítja majd, a lőszert pedig a Harmónia 91 Kft. Ahogyan a napilap írja, nem is a Milipol 26,5 milliós ajánlata volt a legolcsóbb, hiszen volt egy 14 milliós ajánlat is, de a tenderen nem az ár volt a döntő, hanem az "összességében legelőnyösebb ajánlat" nyert.
hvg.hu/gazdasag/20160212_magyar_nemzeti_bank_biztonsagi_orok

Már fegyverkezett !
lampa laz
Erre is aszongya majd, hogy blöff, blöff és blöff...én nem is csodálkozom ezen a bankárok gyöngyén, mert ilyen az össze, vissza néző kuszaszemekkel észre sem veszi, h lop.
volvós
@nyanya001: Valahol évekkel ezelött a közelkeleten egy vezetö poltikust
a saját testöre lött tarkón...Ugyhogy semmi sem lehetetlen...
nyanya001
@volvós: Ezért sem lenne kár az ország megszabadulna
egy senkiházitól.
quadrocopter
Eltolcsy "becsülete" elvesztette sérthető jellegét! Mocskos bűnöző!
Peller Anikó
Szabad? Na akkor kedves bandzsi bankárosító vezetőnk elloptad a köz vagyonát és a saját céljaidra fordítottad, vettél belőle zongorát meg tíz ciánót és hová lett az aranytartalék maradék?

Azt is elloptad mint a devizatartalékot és az árfolyamnyereséget valamint a levágott kamatterhek által felszabadult milliárdokat is. Mindent elloptok ami nincs lebetonozva.

Ami le van azt eladjátok átok és a bevételt ellopjátok, átok rátok.
feco fero
Egyáltalán van e még mit el lopni?
Vajon mikor és hány száz évre fogják elítélni?
Nagy Mária
@Peller Anikó: Átok, de sok! Tönkre tett egy pénzügyi céget, hogy megszerezhesse. Tönkretette az ott dolgozók és családjuk életét. Köztük van a fiam is. Átok, sok-sok!
Nagy Mária
Végre legalább egy bírónő kimondja, szabad mondani, hogy lop. És mikor kerül bíróságra azért, hogy tényleg lop?
karma1
Sajnos, ez egy elegge parasztvakito itelet volt: ad egyet a latszolagos demokracianak ("lam, ebben az orszagban meg a miniszterek ellen is ki lehet mondani mindent, ha ez a velemenye az embereknek"), DE: semmi tovabbi nem fog tortenni, mert ha vadkent hangzik el ez a mondat, akkor azt bizonyitekokkal kell alatamasztania a vadlonak (aki eddig csak egy mezei velemeny-nyilvanitonak szamitott).
Akkor pedig mar fenn fog akadni a vadaskodas, meg ha tudna is konkret bizonyitekokat az emberek, de foleg a legfobb ugyesz, polt peter ele tarni Barandy.
Es akkor megint bejon a kepbe a kurva polt, mert rovidre zar az egesz rendszer, a csucson a fo maffiozoval, aki poltot oda rakta, ahova.

"A legfőbb ügyész[szerkesztés]
Az ügyészi szervezetet (nem politikailag) a legfőbb ügyész vezeti és irányítja. A köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja meg 9 évre. A legfőbb ügyész a szervezet munkájáról az Országgyűlésnek évente köteles beszámolni.

A legfőbb ügyész nincs alárendelve és nem tartozik politikai felelősséggel az Országgyűlésnek, még közvetve sem utasítható egy adott döntés megváltoztatására vagy meghozatalára, pozíciójából a politikai vagy szakmai bizalom megrendülése esetén sem mozdítható el.

Részt vehet az Országgyűlés ülésein, törvény alkotását, módosítását javasolhatja. Kormánynál, minisztereknél, országos hatáskörű szervek vezetőinél jogszabály vagy utasítás kibocsátását kezdeményezheti. A mindenkori legfőbb ügyész egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja is.

A legfőbb ügyész az ügyészségre nézve utasításokat, körleveleket ad ki, megállapítja szervezeti és működési szabályzatát, létszámát. Munkáltatói jogkört gyakorol, kinevezi az ügyészségi alkalmazottakat, elismeréseket adományoz, javaslatot tesz állami kitüntetésre. Helyi ügyészség létrehozásáról vagy megszüntetéséről dönt, vagy javaslatot tesz az Országgyűlésnek nem helyi ügyészség létesítésére vagy megszüntetésére. Összeállítja az ügyészségi fejezet költségvetésére és ennek...
karma1
Basszus, egy jo resze lemaradt,... Na mindegy, a lenyege, hogy polt az Atyauristennek tartozna elmeletileg szamadassal, de inkabb annak sem...
Mikor telik le vegre ez a kilenc (9) ev?
nyanya001
@justhpeter: A Propelleres főbégető 3. napja nincs itt ...
kisrigó
@Manhattan: Úgy látszik a csalás nagy bajnoka, mikor magyarázza a védhetetlen. Nem is tudom felsorolni a vállalhatatlan intézkedést, amikor a közérdeknek (és nekünk is) fityiszt mutatva sajátjaként használja a közpénzt. De sajnos következmény nincs, nem is lesz, mert ilyen "jól működő" jobbkézre van szüksége a "fényestekintetű (tetű) tettestársnak. Szakmai gyöngyszem, mikor a magánnyugdíj pénztárról kérdezték, mert az kiderült, hogy neki is van, hogy "nem tudom, ezt a feleségem intézi!" DDD
lusta
Majd jön a másodfok és minden a helyére kerül.
Borsodi
@lusta: Az tuti, elvégre minél gazdagabb valaki annál becsületesebb és szava hihetőbb ember.Jó pénzért itt mindent el lehet érni,és bárkit,bármit meglehet megvenni,ez a hatalom.
kisrigó
@nyanya001: Nincs egyedül a fegyverkezésével, amiket az utóbbi években hoztak létre a "bátor gazemberek" Ugyebár matolcsinak nem felelt meg az az őrzés, ami más bankelnököknek jó volt, pedig a bankot, mint kiemelt objektumot akkor is védték. Köteles lala kibővített magán csapata (komoly felszereléssel), és a sok tízmilliárdba kerülő TEK, akik főleg a másik telegatyást védik, a felcsúti csapat a stadion őrző, meg az isten tudja milyen őrző- védők. Szóval "egyáltalán nem kedves" orbán elvtárs! Reszketni méltóztatnak??
Eladott Ország
@Lepényleső: Ha lopni szabad, mondani is szabad. Ennyi.
dr. prédikátor
Na bazmeg!!! A pöttyös seggű kuszaszemnek is van már papírja arról hogy lopott és geci!!!
kukac50
Azért nem akarja a mindenkori hatalom bevezetni az eurót Magyarországon mert akkor nem tudnának trükközni a forint árfolyamával. Kusza szemű is az árfolyam nyereségből élősködik alapítványainak osztogat. Családok feje fölül veszik el a házat amihez Orbán és csapata hozzá segíti.
Peller Anikó
@kukac: és azért kellett eladni az aranyat (fél éves nyomott árfolyamgödörben) mert azt a rengeteg nehéz aranyat nem lehet egyszerűen ellopni, nem fér bele egy aktatáskába.

Az érte kapott pénzt már nevetgélve átutalhatták a bahamákra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.