A 2008-as válság után még némileg javult a lakásvásárlásban bízók helyzete, az elmúlt három évben azonban teljesen kilátástalanná vált.

Hiába emelkednek a keresetek, sokkal több ideig kell már spórolnia annak, aki egy fővárosi lakást szeretne megvenni. A lakásra spórolók azt veszik észre, hogy hiába tesznek félre szorgosan havonta egy bizonyos összeget, a hőn áhított lakástól időben egyre távolabb kerülnek – írja a hvg.

Egyre reménytelenebb álom a saját lakás a fiataloknak

A fiatalok jelentős része albérletben lakik, ennek költsége pedig felemészti a félretehető pénz jelentős részét. 2008 után még javult a helyzet, de 2014-től a megugró albérletárak a nettó fizetések sokkal jelentősebb részét zabálják fel, mint korábban.

Hitelfelvétellel elébe lehet menni a jövőbeni lakásár-drágulásnak, ám a kilátásokat nagyban befolyásolják a hitelfelvételi feltételek. A devizahiteles krach után azonban ma már viszonylag nagy keresetet és fedezetet kell felmutatnia annak, aki belevág.

A csok valamelyest segíthet, de nem érdemben, mert a számok azt mutatják, hogy kevesen igénylik, és a lakásárakhoz képest csak kevés pénzhez jutnak hozzá.

A lap szerint ez már csak azért is baj, mert a magyaroknak borzasztóan fontos a saját ingatlan megszerzése: míg Németországban vagy Angliában a fiatalok jelentős része el tudja képzelni az életét hosszabb távon is bérelt lakásokban, nálunk ez sokkal inkább a létbizonytalanságot jelenti. "Ha megvan a lakás, sokkal biztosabb, hogy az ember nem kerül utcára, a rezsit még csak-csak kinyögi valahogy" – mondják sokan.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Be kell állni a gépezetbe,aztán csak egyet kell érteni,máris milliárdos szülők gyermekei?
bakegya
Ha albérlet ,akkor azt is a szülők fizetik+ rezsi!(akár nyugdíjból is)Aztán a diákhitelt melyik frissen végzett képes történetesen 140-ezerből még törleszteni is???-az orbán lányoknak persze ilyen gondja nincs,mert egyenesen egyik kastélyba költözhetnek a másikból.
spu00
Nagy baj, hogy csak Bp.-n akarnak a fiatalok lakást venni, vidéken már nem is élnek.Mint ha olyasmit is olvastam már, hogy panelt is lehet venni, s kezdő életnek nem is olyan rossz. Én próbáltam, s nagyon örültem akkor neki.
cs.n.
Mi a baj az albérlettel? Hogy nem az övék? A saját lakás se az övék, amíg évtizedekig törlesztenek érte a banknak.
emerencia
@spu00: Sokan kerülnek amiatt bajba mert nem addig nyújtózkodnak ameddig a takarójuk ér. A társasházak között még az iparosított technológiával készült lakások (panelek) között is vannak élhetők. Én azokat sajnálom akik a realitások talaján maradva kerültek bajba. Sajnos ilyen is előfordul.
human
A kormány megértve a polgárok szavát létrehozta a nemzeti lakás piramisjáték intézményét. Nem vicc.
www.napi.hu/ingatlan/itt_az_elso_lakaslotto_piramisjatek_vagy_esely.628925.html
Nagy Mária
@human: Te jó ég! Ilyen nincs, még azt a kevés lakásra szánt pénzüket is elveszthetik, és pont a szegényebbek. Kinézem ragyás tóniból ezt a bizniszt.
nyanya001
Kénytelenek megvárni amíg a szülők kihalnak
vagy marad az együttlakás ami hát nem egészen egészséges.
nyanya001
@Mirabilis: Nem kapsz választ tőle.
Lila fingja sincs a valóságról.
human
Valahol írta valaki, hogy 1-2 év munkával lett egy kis kertes háza külföldön.
nyanya001
A milliárdos Vajna ribije Amerikába vándorolt...
Borsodi
@nyanya001:Mert Vajna botjára már nem lehet támaszkodni csak a pénztárcájára.Én a Timivel egyet értek az ilyen vén kéjenceket, Matolcsit is bele értve használják is ki ha tudják, tegyék tönkre őket megérdemlik.
quadrocopter
Dehogy elérhetetlen, ott van a kajmán vője, a kesegyerek, szivarzsebből vásárolja a kastélyokat!
A ledes közvilágításokért meg szidják azt a szülészt is, aki a viágra segítette!
Lepényleső
@Mirabilis ...én sem,de mint hüvelyesekkel teszik,én már nem teszem,nyert a 1/2 lm?
bakegya
@Mirabilis: nem csakkk gondolom-erre sokan rámennek-ez a maffia a családokból az utolsó fillért is kipréseli..VÁLLALKOZZ,MERT ALKALMAZOTTI STÁTUS NINCS,HA VAN MINIMÁLBÉR-Mennyit kell annak megtermelni,hogy a költségeit és még a betevőt is fedezni legyen képes-
ÖNKÉNTESKEDHET-DE AKKOR A DIÁKHITELÉT MIKOR,MIBŐL KEZDI TÖRLESZTENI-
mentális és éhhalálra VAN ÍTÉLVE az akinek nincs segítsége,családra ezért nem is gondolnak a fiatalok ma felelősséggel. A FOCIALIZMUS SIKEREINEK LÁTTÁN EZÉRT IS TARTJÁK TÁVOL MAGUKAT A POLITIKUSOK MOCSKÁTÓL -MENNEK A JOBB ÉLET REMÉNYÉVEL ODA AHOL EZT NEM KELL ELSZENVEDNI, ÉS IGAZUK VAN!
spu00
@emerencia: Én azokat sajnálom, akik nem annak örülnek ami van, hanem azért sírnak ami nincs.S ezért egyre több boldogtalan emberrel lehet találkozni.Az emberek nem tudják, nem is akarják felmérni adott lehetőségeiket, s csak az álomviláguk vezérlik, s ezért semmit sem hajlandók tenni érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.