Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján – közölte az MTI.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező munkája a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte.

 A díj átvétele után mondott beszédében Enyedi Ildikó úgy fogalmazott:

„egyszerű filmet akartunk csinálni, mint egy pohár víz.”

Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinálé legfőbb elismerésével.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Zseniális rendező (forgatókönyvíró) már nagyon hiányzott, hogy ilyen sokáig nem készített filmet.
A díj jelzi, hogy mennyire hiány van ilyen letisztult, érzékeny filmből ami "interaktív".
human
Enyedi Ildikó elmondta egy német lapnak, hogy félelemmel tölti el az ami most Magyarországon történik. Nem csodálkoznék, ha holnap Bencsik már hazaárulónak titulálná a hölgyet.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/20/nezz-a-tukorbe-deutsch-es-egjen-le-a-bor-a-pofadrol/
Mert ha a nagylelkű Vajna András nem lenne, akkor Enyedi Ildikó megnézhetné az
Aranymedvéjét, úgyhogy tudja már, hogy hol a helye és ne harapjon bele a kézbe, amely enni adott. Ócska, undorító tempó az egyébként minden magyar sikerre azonnal felkapaszkodó rezsim egyik legirritálóbb figurájától. Miközben a dolog végtelenül egyszerű: az igazán értékes, nemzetközi elismerésre is számot tartó alkotók törvényszerűen nem ennek a mocskos rezsimnek a csicskái. Az a helyzet, hogy bármerre néznek, ahol magyar siker születik, idegenszívű, hazaáruló, nihilista művészeket találnak, akiket fojtogat az, ami Magyarországon történik. Az igazán elismert kultúrlények nem a Fidesz holdudvarát gazdagítják. Az öntelt, ingyenélő Deutsch Tamásnak üzenném, hogy ezzel a penetráns beszólással sikerült alátámasztania Enyedi Ildikó állításainak igazságtartalmát. A sikeres művészet nem lojalitás kérdése, a hála pedig nem politikai kategória. Szar lehet szembesülni azzal, hogy Európában elismert tehetségeink nem szarrágó szektások és darabokra tört gerincű, szervilis szellemi­ lelki árvízkárosultak és végrehajtók, hanem szabad szellemű gondolkodók. Akiknek nincs okuk meghunyászkodni. Az, hogy valaki állami pénzből filmet csinál, az nem kötelezi arra, hogy szemet hunyjon minden aljas gazemberség fölött, ami ebben az országban hetedik éve történik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.