A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: a korábbi 22-23 év helyett ma átlagosan 28-29 éves korukban szülik első gyermeküket a nők. A szülőképes korú nők jelenleg a népesség 24-25 százalékát teszik ki – írja a 24.hu.

Kamarás Ferenc hozzátette, az elmúlt 35 évben a népesség folyamatosan csökken, öregszik, így a szülőképes korú nők létszáma is csökkent: 2001 és 2016 között 270 ezer fővel, tehát 10,5 százalékkal.

Egyre kevesebb a szülőképes nő Magyarországon

A népességgel együtt a szülőképes korú nők is fokozatosan öregszenek, és jóval többen vannak, mint a fiatalok. A főtanácsadó szerint a ’70-es években született nagy létszámú nemzedékek most a harmincas-negyvenes éveikben vannak, de ők is fokozatosan elhagyják a szülőképes kort.

A 35 év alatti, fiatalok létszáma fokozatosan csökken, hiszen a születések száma is visszaesett az elmúlt időszakban.

Csökkent a bizonyos életkorig megszült gyermekek száma is. A 30-34 éves nőknek jelenleg átlagosan egy gyermekük van. Ma 100 nőre 100 gyermek jut, húsz éve ez 170 volt, tehát lényeges a visszaesés. A 35-39 évesek között is sok a gyermektelen, azonos az egy- és kétgyermekesek aránya, az átlagos gyermekszám itt is visszaesett.

Kitolódott a gyermekvállalás átlagos ideje. Kamarás Ferenc megjegyezte, az ’50-es években született, nagy létszámú, úgynevezett Ratkó-nemzedék is sok gyereket vállalt a ’70-es években bevezetett gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag hatására, majd lényegesen visszaesett a születések száma, amely a ’80-as években, a GYED bevezetése után kicsit emelkedett, majd stagnált. A ’90-es évektől jelentős a visszaesés, a 2000-es években volt stagnálás, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Amint elhagyják az országot a fiatalok, azonnal – vagy ha nem is azonnal, de igen hamar – megjön a gyermekvállalási kedvük. Persze úgy könnyű, ha nem kell rettegni sem a mától, sem a holnaptól. Egy friss felmérés szerint ma már minden tizedik magyar gyermek külföldön születik. Minden tizedik. És az elvándorlás üteme nem lassul. Lehet itt melldöngetve magyarkodni, árulózni, ez még nem fog megoldani semmit. Ha továbbra is képtelenek leszünk felismerni a közös érdeket (ami véletlenül sem azonos egyetlen egy politikus
személyes, vagy családi érdekével sem), akkor majd mi magunk temethetjük el a saját
országunkat. Már ami még megmarad belőle, miután egy jókora részét a nevére íratta a
gázszerelők és sajátlábak egymást követő nemzedéke, a maradékot pedig elhordja a talpán az, akinek nincs itt maradása."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SV
@Eladott Ország: Milyen kérdésre nyuszika? Inkább arra válaszolj, hogy miért terjesztesz hülyeségeket a sófogyasztásról? Miért kell egy nyilvánvaló csaló oldalt belinkelned hivatkozásként? Ennyire buta vagy? :D
Szókrakész
@SV: Csak mert te hüléye vagy, még nem kéne a saját szintedre rántani azokat, akik esetleg érdeklődnek is a cikkben szereplő dolgok okaival is.
De te annyira sötét vagy, hogy még azt se fogod fel amit írnak.
Csak élsz a kis szellemi ingerszegény világodban.
Ezért tart itt a világ mert tesztek róla, hogy fennmaradjon a népesség-IQ egyensúly..
Egyre többen éltek a Földön és ezzel fordított arányos IQ-val.
Szókrakész
@Borsodi: Egyre több fiatallal találkozok, aki most, az elmúlt pár hétben ment ki Ausztriába, mert Mo-n semmi sanszuk nem volt.
Rengeteg a kint dolgozó, ott munkásszálláson éjszakázó, hétvégére hazajáró is.
Ha csak 2-3 hétre is, de bevállalják, becsülettel, tisztességesen ledolgozzák, aztán otthon várják a következő lehetőséget.
Még ha az is csak 2-3 hetes szerződés. Akkor is.
Itt tartunk.
SV
@Szókrakész: Na a másik ostoba "káliumozzák a sót segítség"! Nem érzed, hogy a butaság gáz? Nyilvánvaló hülyeséget szajkózol a sós baromságoddal, úgyhogy nem tudom mire föl olyan nagy az arcod, te szellemi rövidnadrág!
Szókrakész
@SV: Csak azért mert nem tudsz valamit, attól még igaz.

Ezzel a válaszoddal csak igazoltad, hogy te vagy a rátermettebb a Sötétség az agyhalálom után című film főszerepére.
Szabályosan rád szabták ezt a művet
Szókrakész
@SV:
te szellemi rövidnadrág

Pont te írod?!?!?!
Aki azt állítja, hogy a rövidnadrágot is ki lehet térdelni?!?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.