Nemcsak a NATO miatt, hanem saját önbecsülésünkért, a magyar állampolgárok biztonságáért is meg kell erősíteni a Magyar Honvédséget – emelte ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Simicskó István azt mondta, hogy lemaradást is pótolni kell. Az elmúlt 20-25 évben ugyanis – a Gripenek beszerzését leszámítva – folyamatosan romlottak a honvédség képességei.

Kitért a rendszerváltás óta legátfogóbb, Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programra. Annak részeként szeretnék területvédelmi alapon újjászervezni a tartalékos rendszert, modern eszközökkel felszerelni a honvédséget, és a magyar hadiipart is újjáépítenék.

Elmondta: céljuk, hogy legyen egy "minimális önvédelmi képességünk" e téren, így például a kézi fegyverek gyártásában. Mindezzel munkahelyeket is teremtenének.

Bizonyos fegyvernemeknél szeretnék a csúcstechnológiát is "megcélozni", példaként említve a kibervédelmi rendszer kiépítését. A kormány már korábban vállalta, hogy minden évben a GDP 0,1 százalékával növeli a honvédelmi költségvetést, így elérhető 2026-ra a NATO által elvárt 2 százalék. Ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta: a magyar gazdaság erősödik, így arra is vannak terveik – ha a kormány úgy döntene –, hogy felgyorsítják a védelmi kiadások növelését.

Simicskó István beszélt a NATO-tagországok védelmi minisztereinek múlt heti brüsszeli tanácskozásáról és a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáról is. Ennek kapcsán kiemelte: a magyar kormány már másfél-két éve folyamatosan jelzi, hogy komoly veszélyek vannak déli irányból, és hogy a migráció együtt jár a terrorizmussal.

Szerinte már az Egyesült Államok is érzékeli ezt a veszélyt. Az új amerikai elnök nyilatkozatai és az elmúlt hét fórumai alapján az Egyesült Államok fel akarja számolni az iszlám radikalizmust, a terrorizmust – fűzte hozzá Simicskó István.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
simicskó egy igazi polihisztor... volt már minden, csak akasztott ember nem... habár, ami késik, nem múlik... lenyúlható pénz van láthatáron. Most jön a gaz ellen, már úton van a tengeren. Tengerre hát, mind, aki magyar... a mészáros és bűnszövetkezete majd építi a hajókat
nevemnick
,,...hanem saját önbecsülésünkért, a magyar állampolgárok biztonságáért is meg kell erősíteni a Magyar Honvédséget"

Simicskó Murga Gyurka, azzal a pár száz migránccsal még az ásotthalmi nyugdíjas Őszirózsa asszonykórus is elbánna. Inkább valld be, hogy már eléggé fostok a népharagtól.
Ennyit az önbecsülésetekről.
cs.n.
Hadiipar. Az kell ide, más se. Magyar Nemzeti Fegyvergyár, hogy legyen mivel lövöldözni a Magyar Nemzeti Lőtereken.
human
Úgy rémlik mintha valamelyik fideszesnek lenne érdekeltsége fegyvergyártásban vagy kereskedelemben.
Dr plágium
A kötelező sorkatonaságot is vissza hozzák?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.