Nagyon pörög Ukrajnában a magyar állampolgársággal való üzletelés. Túl egyszerű a honosítás folyamata, így pár százezer forintért bűnözők és terroristák is csináltathatnak maguknak magyar útlevelet fényképpel és ujjlenyomattal, majd szabadon utazhatnak a világon bárhová. Mindezt a kiszolgáltatott kárpátaljai magyarok miatt – írja az Index.

A csalók által kihasznált kiskapu abból áll, hogy a honosítási okiraton és személyigazolványon nincs fénykép, a kormányablakban dolgozók pedig gyakran nem kérnek fényképes igazolványt (ukrán útlevelet). Mindössze elveszik a személyit, a rajta lévő adatok alapján kitöltik az útlevél igénylő adatlapot, és kész is a személyiséglopás.

A dílerek 200 és 500 ezer forint közti összegért megveszik a szegénysorban lévők dokumentumait, és 600 ezer-1,5 millióért adják tovább a „végfelhasználónak”. Az ár leginkább attól függ, hogy az illető milyen korban van. A 20-40 év közötti okmányok a legértékesebbek, a fiatal gyereké és időseké pedig a legolcsóbb, akár veszik, akár eladják.

A dílertől szerzett valódi, fénykép nélküli honosítási dokumentumokkal be kell menni egy magyarországi kormányablakba, és igényelni kell egy útlevelet. Ehhez ott helyben csinálnak egy fényképet a csalóról, leveszik az ujjlenyomatát, és pár hét alatt hozzá is lehet jutni egy teljesen törvényes, hamis névvel, de eredeti fényképpel és ujjlenyomattal ellátott magyar, azaz uniós útlevélhez.

Az Indexnek nyilatkozó helyi forrás, Mikolaj szerint egy idő után, különösen a határhoz közel, a hatóságok rájöttek a csalásra. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben most már legalább egy ukrán útlevelet elkérnek, de Budapesten még mindig van több olyan kormányablak, ahol állítólag beépített emberek a mai napig ellenőrzés nélkül csinálnak útlevelet.

Ez nem elsősorban a maffia, hanem meglepő módon a helyi tehetősebb és köztiszteletben álló emberek kezében összpontosul. Polgármesterek, lelkészek, helyi vállalkozók intézik ezt a közösségük lakóinak, meggazdagodva belőle

– mondták az Index újságírójának helyiek.

Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e attól, hogy valaki a nevükkel Európában bűntényt követ el, amiért majd őket veszik elő, azt válaszolták, hogy bár volt már ilyenre példa, más lehetőségük nincs, mint vállalni a kockázatot.

A magyar útlevél az egyik legértékesebbek közé tartozik a világon a Passport Index szerint, hisz 151 országba lehet vízum nélkül utazni vele. Az EU-ba és az USA-ba való szabad utazás lehetőségével ebből a szempontból gyakorlatilag szinte nincs érdemi különbség amerikai, német vagy magyar útlevél közt, csak az előbbiekhez ezerszer nehezebb hozzájutni.

Kárpátalján terjedni kezdett az a hír, hogy 2017. január óta honosítási kérelmet csak ujjlenyomattal lehet benyújtani. Erről egyelőre nem találni információt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezt a kiskaput is be lehetne zárni, de úgy látszik, hogy kleptokráciában már csak így megy.
"Aztán jött nyolc esztendő ellenzékben, és kijárta a Fidesz a kleptokrácia esti iskoláját. A 2010-ben megszerzett teljhatalom értelmetlenné tette a szemérmes óvatosságot, már nem kell a lopások nyomait elkaparni. Nem volt szükség többé fehér kesztyűre az állami pénzek és az uniós támogatások tolvajainak, biztosak lehettek abban, nem fogja senki az „ujjlenyomataikat” keresgélni."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
@karma1: Állítólag a Rogán-Tróger kötvényekből sem profitált az állam, de hogy néhány hordaegyed nem, abban nem vagyok biztos! Különben Rogán-Tróger sem tudna jövedelmét meghaladó módon luxusozni!
karma1
@quadrocopter: rogantonyo mindent rafog arra a zsenialis uzletasszony felesegere: naluk allitolag o a penzgyaros... Csak nem tudom, miert kell mindenkit teljesen hulyenek nezni?
quadrocopter
@karma1: Ez a horda parasztvakítással és mesékkel, hazugságokkal került hatalomra, mert a fátyolos szemű bégetők ennyi is elég volt!
Az pedig a valódi többslég hibája, hogy hagytuk ésnem vittünk még egy embert!
Jozefina
Jönnek orbán és szijjártó legveszélyesebb "bevándorlói+ az ukrán maffia!!! Mindkettőt azonnal fel kellene jelenteni Brüsszelben, hiszen ezek az emberek magyar útlevéllel szabadon utazgathatnak szeret at EU-ban. Orbán vírusai!!!
not me
Egyre több nagyon magyar nagyon ukrán.

A következő nagyon magyar békemenet transzparensén a magyar mellett ukránul is ki kell írni, hogy "Nem leszünk gyarmat."
kukac50
Azok a hazaárulók akik letelepedési kötvényt vízumgyárat üzemeltetnek.
Azok is hazaárulók azok akik a Nép vagyonát földjét kastélyokat, Budapesti és Budai ingatlanokat eladnak magánkézre átadják,erre pedig erre nem kaptak felhatalmazást.
Erről legyen Nemzeti konzultáció,ki akarja a Nép vagyonát elherdálni és ki nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.