Sajtótájékoztatót tart a Berlinálén a fődíjat a Testről és lélekről című filmmel elnyerő Enyedi Ildikó és csapata. 

A rendezőnő azután került célkeresztbe a magyar médiában, hogy a német közszolgálati Deutschlandradiónak adott interjúban azt mondta: szégyen, ami Magyarországon történik.

Enyedi Ildikó Deutschnak: hagyják békén a filmemet!

Később kifejtette, szerinte amit most az Egyesült Államok polgárai megtapasztalnak, azon a magyarok az elmúlt évek során már keresztülmentek. Jó tanáccsal viszont egyelőre ő sem tud szolgálni:

Nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.

Miután az interjú eljutott Magyarországra, Enyedi támadás alá került, Deutsch Tamás is megüzente, hogy inkább örüljön, hogy filmet készíthetett.

Enyedi láthatóan számított rá, hogy szóba kerül a német interjú, bár nem szívesen válaszolt az erre vonatkozó kérdésre. Azt mondta, sajnálja, sőt, bánja, mint a kutya, hogy azt a két mondatot nyilatkozta. Nem azért, mert nem így gondolja, keserűen nézi, ahogy nem az ország működik, hanem a kormány működik.

Emberek szét vannak választva, egymás ellen vannak hergelve

- mondta, és szerinte ezt illusztrálja az is, hogy öröm helyett most a filmet is megosztás kíséri.

Deutsch Tamásnak azt üzente, hogy hagyják békén a filmet, amit jobboldali, baloldali és középen állóknak egyaránt készítettek, szeretné, ha mindenki élvezni, amiben ennyi energiát fektettek.

Enyedi szerint nem dolga bármiféle kultúrpolitikának, hogy eldöntse mi a jó és mi nem, és örül, hogy a Filmalap is így gondolja ezt, ahol okos és bölcs emberek alapvetően szakmai szempontok alapján döntenek a filmek támogatásáról. Enyedi a filmjére 440 millió forintot kapott a Filmalaptól.

A film március 2-ától látható a magyar mozikban.

(444)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nagy Mária
Csak nem telibe talált a nyilatkozat, akkor vonyítanak így, mint a csapdába szorult farkas?
Én is szégyellem tompika, hogy ilyen kormányunk van. Akkor most rám is haragszol? Én is rátok, nagyon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
Szerintem csak Tiszteletet érdemel Ildikó. A kanásza meg örülhet hogy Soros embert akart belőle is faragni de eredménytelenre kerekedett. Jóbb lenne ha ragadna rá kultúra is de reménye sincs .
Profonn
@offside: A vélemény szabad, de te akkor is egy ...vagy és még sorolhatnám !
moareka
@vadnarancs: Köszönöm, pont ezt akartam megkérdezni én is...
terlasz
@offside: Gondolom, te is elég libsi vagy, ha magadról van szó. Egyébként, értelmes embernek tényleg van miért szégyenkeznie miattatok.
justhpeter
Fel nem fogom miért kellene Enyedi Ildikónak szóba állni Deutschcsal ? Talán egy szinten vannak ? Ezt azért nem gondolnám ! A tahónak pedig a Gazdaállata elmagyarázhatná, hogy nem mindegy nagydíjat nyerni egy filmfesztiválon, vagy egy állat- és kirakodóvásáron.
bakegya
@offside: gratulálok -figyelemre méltóan kiálltál magadért-a be mutatkozásér (tegnap 17.05)
különleges megkülönböztetett bánásmódot érdemelsz-csakkk figyelj nagyon honnan kapod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.