Lázár János azt javasolta szerdán egy Algyőn tartott lakossági fórumon, hogy ne tartsák meg a befektető visszalépése miatt okafogyottá vált vasárnapi, egy vegyi üzem tervezett építéséről szóló népszavazást a településen.

Azt kérte a helyi politikusoktól: kezdeményezzék a képviselő-testület összehívását, és döntsenek úgy, hogy ne tartsák meg a népszavazást.

A voksolás aktualitását vesztette, fölösleges lenne a szavazásra 3 millió forintot elkölteni – közölte, hozzáfűzve, álláspontja szerint egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését.

Lázár János felidézte, a kormány támogatási szerződést kötött a befektetővel, és kiemelt beruházássá nyilvánította az üzem építését. Civil kezdeményezésre – amelyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak – aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. Hozzátette: ezután több mint ezeregyszázan úgy gondolták, beleszólást kérnek a település ügyeibe.

A politikus hangsúlyozta, ha egy ötezres közösségben ennyi embernek kételyei vannak, akkor azt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A kormány négy – a lakott területtől és az iskolától távolabbi – telket ajánlott föl, hogy a fejlesztést olyan helyen valósítsák meg, amely a lakosság számára elfogadható – mondta a miniszter.

Lázár János úgy fogalmazott, "rejtély, miért ragaszkodott a polgármester és a leendő üzem területének tulajdonosa a kiszemelt helyszínhez", és kérdés, milyen kapcsolat van kettejük között.

A politikus a tájékoztatás hiányát tartja a legkomolyabb problémának. A kormány és az önkormányzat támogatását megkapta a beruházás, az ott élők bizalmát nem sikerült elnyernie a befektetőnek – hangsúlyozta.

Lázár János kiemelte, a település vezetésének feladata lett volna a kompromisszum megteremtése, akár azzal, hogy az új helyszínből fakadó többletköltségek ellensúlyozására támogatást nyújt a vállalkozásnak.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ez is egy olyan ügy, mint az olimpia. Nem kérdezték meg a legérintettebbeket, hanem a fejük fölött döntöttek. Az ilyen döntéseknek egyre gyakrabban ez a vége.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Szeretném, ha Paks II ügyében is ezt követnék.
nemkati
@papa.49: Akár ez is. De az így megspórolt 3 millából talán jut még neki is.
quadrocopter
Arról is mesélj Lézer, hogy mennyi eset le neked ezért a közreműködésért!
Mert olyan Szopisztánban nincs, hogy egy hordatag, önként és bérmentve kiálljon a köz akaratának kinyilvánításáért, vagy takarékossági szempontokat is figyelembe vegyen.
Equus
no, te finnyás Jankó, neked egy lány csak jó... akivel Londonországba egy éjszaka el tudsz baszni 3 mijját, akkor most mire vered magad, öcsisajt?
eugen4402
"A kormány és az önkormányzat a támogatást már megkapta..."
Na ezt nem szabadna! Ha már működik a kóceráj, akkor szabadna csak "utó-finanszírozni"
human
Engem meg az érdekelne, hogy ki álla görög befektető mögött? Nem lennék meglepve, ha az offshore cégháló végén Orbán strómanjait találnánk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.