Hatvan százalékkal emeli a kormány a Gulág-túlélők nyugdíját - két részletben.

Hatvan százalékkal emeli a kormány mindazok nyugdíját, akik megjárták, megszenvedték a Gulág poklait az egykori Szovjetunióban – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Gulág Emlékbizottság elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, korábban zömmel svábok lakta Hercegkúton csütörtökön.

A miniszter a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének országos zárórendezvényén úgy fogalmazott: sajnos egyre kevesebb ember kaphatja meg ezt az emelt nyugdíjat.

Mint mondta, "két lépésben" teszi meg a kormány a nyugdíj-kiegészítést, amelynek végén a dupláját kapják meg eddigi járandóságuknak a politikai rehabilitáltak, ez 4,5 milliárd forintot jelent.

A Gulágról, a kommunizmus történelméről szólva azt mondta: emlékezni kell erre az embertelenségre.

Szólt arról, hogy bár Hercegkút a világ egy eldugott sarka, de akik itt élnek, azoknak a "világ közepe: ez volt az a hely, amelyről álmodtak a lágerekbe elhurcoltak, ez jelentett számukra reményt, ez volt az a hely, amely életben tartotta őket, ide akartak visszatérni, azok is, akik hazatérhettek, és azok is, akik soha".

Balog Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországot fegyverrel elfoglalt országnak tekintette Sztálin, az orosz szövegekben soha nem volt szó felszabadításról, csak elfoglalásról.

Kiemelte: a Gulág története nélkül nem érthetjük meg az emberiség 21. századi történetét, az embertelenséget, emlékezni kell, hogy ez ne merüljön feledésbe.

Stumpf István hercegkúti kötődésű alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter a rendezvényen azt mondta: mindig emlékezni kell a több mint százharminc hercegkútira, akit málenkij robotra, a Gulágra elhurcoltak.

Hozzátette, akik onnan hazajöttek, nem panaszkodtak, hanem beálltak a munkába, mert nem beszélhettek arról, hogy mi történt velük.

A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.

A második világháború után mintegy nyolcszázezer magyart hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba.

Az elmúlt évben több mint hatszáz eseményt rendeztek a Gulágra elhurcoltak emlékére.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Micsoda önzetlen segítség!! Előbb nem jutott eszükbe?? Sajnos nagyon kevesen tudják már élvezni ezt a megemelt nyugdíjat, amit én sem értek, hogy lesz 100 %, ha 2 részletben adják a 60 %-ot!! Biztos én nem tudok számolni!!:DDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
@human: Ja. Tudom Lábas volt a fedő nevem. Emléxem már. ez nagyon jó.
human
@qxy: Akkor majd találkozunk a székháznál.
human
@qxy: Mindegyiknél, hisz az igazi nemzeti forradalmár minden rendszerben az előző rendszer ellen harcolt. Nem?
nemjoezigy
Nem ez lett volna a megoldás, hanem a ruszkikkal fizettetni a békeidőben, civilek elhurcolása címszó alatt az ENSZ megtámogatásával!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.