Lépten-nyomon azt halljuk, hogy folyamatosan emelkedik a magyar átlagbér, de arról eddig kevés szó esett, hogy az országos átlagot csak Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében érik el a fizetések. A portfolio.hu azt írja, vidék és főváros között óriási szakadék tátong. 

2015 volt az év, amikor kiderült, hogy a munkahelyek számának dinamikus emelkedésével a munkaerő-kínálat már nem tud lépést tartani. A gazdaságban kialakult munkaerőhiány pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol a bérekre. 

Döbbenetes különbségek vannak a budapesti és a vidéki bérek között

Mivel a probléma a közeljövőben is fennállni látszik, a következő években is fennmaradhat a magas béremelkedési ütem.

Mennyi az annyi?

Tavaly a versenyszférában 277 ezer forint volt a bruttó átlagbér, de ezt a szintet valójában mindössze Győr-Moson-Sopron megyében (283 ezer) és Budapesten (350 ezer) haladta meg az átlagos fizetés.

Döbbenetes különbségek vannak a budapesti és a vidéki bérek között

Budapest nélkül, Magyarország 19 megyéjében havi 237 ezer forintra rúgott az átlagos bruttó versenypiaci fizetés 2016-ban, vagyis

a fővárosi dolgozók átlagosan bruttó 113 ezer forinttal, illetve közel 50 százalékkal többet kerestek többet tavaly vidéki társaiknál

- összegez a Portfólió.

A legkevesebbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a vállalkozások, itt az átlagfizetés mindössze 198 ezer forintra rúgott 2016-ban, Zala, Baranya és Somogy megye kivételével a dunántúli területeken eléri, vagy meghaladja a vidéki átlagot a tipikus versenypiaci fizetés.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Grafix69
Nem halad mg semmit , hazugság ez is ,még csak a tetejét sem karcolja a problémának. Somogy megyében az átlag fizetés 90-110 ezer forint igazából a 110 ezer forint Kaposváron már 3 műszakos munkáért jár. Persze van egykét kivétel , de aki dolgozik a termelő szférában Somogyban az reménytelen fizetéseket kap . Teljesen valószerűtlen az állítás miszerint itt akár csak 200 ezer bruttóról is beszélhetnénk a véleményem az ,hogy 165 ezer bruttó már kimagasló fizetésnek számít.
cs.n.
"A gazdaságban kialakult munkaerőhiány pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol a bérekre."
Legalább van jó oldala is a munkaerőhiánynak. Csak félő, hogy ez időleges. Azért települt ide egy rakás gyártó, mert itt alacsony a munkabér. Most viszont emelniük kell, mert lepkehálóval is alig tudnak már betanított munkást is fogni. Ezt a béremelést a kormány persze a saját sikerének tudja be, haha. A víz mindig az alacsonyabb hely felé folyik, ősi dakota közmondás. A gyártók meg az alacsonyabb bérek felé mozdulnak. És amit ma itt gyártanak, azt lehet, hogy holnap, holnapután Brazíliában fogják. Vagy Indiában. Vagy Kínában. A béremelés jó. De rossz is. Ősi dakota dilemma.
1magyar
A munkaadók tudják, hogy vidéken kénytelen dolgozni bármennyiért is valaki mert nem sok választása van munkahely között.
emerencia
@cs.n.: Ezzel ellentétes folyamat is létezik. Történetesen, hogy a pofátlanul lepusztult bérű, nagyon nagy lyukú szociális hálóval rendelkező országokba nem szívesen mennek a multik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ott már jórészt leépítették (vagy létre sem hozták) a fékek és ellensúlyok rendszerét melynek rossz hatásai előbb utóbb megjelennek az élet összes területén és kiszámíthatatlanságot, tervezhetetlenséget generálnak. Jól tudják a multik továbbá azt is, hogy a tömeges munkavállalói szegénység egyszer robbanni fog amit egy hirtelen, üveggolyó mértékű emeléssel aligha lehet hosszabb távra orvosolni.
simmering73
Mondok én ennél döbbenetesebbet is. Budapesten belül, sőt munkahelyen belül is döbbenetes különbségek vannak. A tudásnál csak a nyelv hosszúsága a meghatározóbb.
Eladott Ország
A legtöbb munkavállaló reálisan 18%-kal keres kevesebbet, mint az országos átlagfizetés - derül ki a Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. Az oldal munkatársai ugyanis összehasonlították a fizetési átlagokat a medián értékével: míg az előbbi torzított képet mutat a munkaerőpiacról, addig az utóbbi a fizetések valódi középértékét jelenti.
Hiába a jóval 200 ezer feletti átlagérték, a legtöbb munkavállaló (a sokaság 35%-a) havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint között található, messze az országos átlagtól. Az alkalmazottak 15%-ának havi bére található a 130-170 ezer forintos sávban, és mindössze 10% keres az átlagnak megfelelően 210 ezer és 250 ezer forint közötti összeget havonta.
Szakadatlan hülyítés ezerrel! Na ez megy itt!
Csizmás Kond
Mi az hogy bérek közötti különbség...ha már a várost is fő előjellel különböztetik meg...
emerencia
@simmering73: Néha meg vagyok döbbenve. Értelmesnek látszó, felnőtt embereknek az a mániájuk, hogy rákapaszkodnak egy potentát karrierjére vagyis az illető kivételezett nyaloncaként léteznek. Ezzel rövid távon érdemtelenül nagy mértékű fizetésemelés szokott járni majd a gazda távozásával vagy kirúgásával hatalmas bukta. Egy új gazda megszerzéséhez pedig igencsak le kell süllyedni emberileg és még nem is mindig sikerül.
emerencia
@aremy: Sajnos nem is állnak sorba a világcégek azért hogy orbán illiberáciáját élvezzék. Akik pedig már régebben itt vannak próbálnak túlélni...
Eladott Ország
www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131028-igy-huztak-el-mellettunk-a-szlovak-munkasok.html
Bérekben a szomszédos "versenytársak" leelőztek.
Hét éve még 25 százalékkal többet vitt haza egy magyar alkalmazott, mint egy szlovák. Ma már a magyarok irigykedhetnek, mert a szlovákok nemcsak beérték őket, de 10 százalékkal többet is keresnek. A kétezres évek elején a cseheknél is jobban éltünk, a lengyelek pedig messze mögöttük kullogtak, de mostanra sereghajtók lettünk a négycsapatos versenyben. A kilátások pedig egyáltalán nem biztatók.
quadrocopter
Csak a szökásos és unalmas gengsztermese a bérnövekedés az átlag magyar számára, a közigazgatásban. rezsimhivatalokban és rendvédelemben pofátlanul tolják a béreket és ez is meglökheti rendesen az átlagot!
magyarbakancs
A szomszédos Szlovákiában is így van.
Szerintem mindenhol a világon a nagy városokban, ha még nem főváros akkor is nagyobb a fizetés és a munka lehetőség mint vidéken.
elnyomott
Szerintem azért ennek van magyarázata.
Egy nagyvárosban, főleg fővárosban sokkal több a munkalehetőség, sőt sokkal több a szakmunkát igénylő lehetőség. Egy szakmunkás meg mindenütt a világon (akár vidék, akár nagyváros) mindig többet keres, mint egy betanított munkás.
Hány orvos, informatikus, vagy mérnök kell a fővárosban és mennyi Katymáron?
Ha a két helyiség lakóinak a bére össze van hasonlítva, hol lesz magasabb? És vajon tényleg igaztalanul?
Yoda69
Es micsoda kulonbseg van a budapesti es a nyugat-europai atlagber kozott
Eladott Ország
@quadrocopter: A magyar bérezés olyan mint az öregség. Nagyot hallok, de kicsit látok.
justhpeter
@elnyomott: Szeretném, ha áttanulmányoznád mondjuk a 2006-2013 időszakban a fővárosnak, illetve a központi régiónak jutott uniós fejlesztési pénzeket. Mondjuk azt, hogy mennyivel került több pénz a központi régióba csak azért, mert ott osztják a pénzt.
elnyomott
@justhpeter: Ebből arányaiba ténylegesen a fővárosra annyi jut, amennyi vidékre - egy nagy lófuttatás!
ágimami
@Grafix69: Teljes mértékben egyetértek!!!
Cicamama55
Ez mindig is így volt, nem újdonság. Kongresszusok, továbbképzések alkalmával szembesültünk azzal, hogy már a megye székhelyeken dolgozó munkatársaink is sokkal jobban kerestek 20-30 éve is, mint a kisvárosiak. Budapest pedig még őket is fölözte. A telek és lakás árakhoz hasonló méretű különbségek voltak és vannak főváros, megyeszékhely és kisváros között...Sok helyen a kisebb településeken magasabbak még a fizetések, az átlaghoz képest.
emerencia
@Cicamama55: Már a hetvenes években a nyíregyházi leány gyár dolgozói ugyanazért a teljesítményért jóval kevesebbet kaptak mint a Budapestiek. Reklamációjukra a vezér válasza: menjenek el műszak után a Nyíregyháziak kapálni és lesz pénzük.

A nyolcvanas években a kolléganőm férje vasúti főnökként teljesen ki volt borulva mert a dolgozók sorban átigazoltak a budapesti vasúthoz. Ott ugyanis jóval magasabb bért kaptak ugyanazon vállalatnál ugyanazon munkáért.
Cicamama55
@emerencia: Igen, ez mindig érezhető volt. Sőt! A budapesti piacról a vasutas ismerősökkel hordattunk haza paradicsomot, burgonyát, egyéb zöldséget, gyümölcsöt haza, az alföldi városba, mert a fővárosban sokkal olcsóbb volt, mint ott ahol megtermelték és piacra vitték.
Grafix69
A másik fontos dolog ,hogy ma Magyarországon 2 ország van egy országban . Van a vidék ország és Budapest ország. Nos ez azért is van így mert ,ha Budapesten megélnek az emberek akkor nem zúgolódnak , mert a vidék csak akkor csatlakozik hozzájuk , ha a pesti ember elkezd mozgolódni , ezt pontosan tudja a politika is . Mondjuk eltudja azt képzelni valaki ,ha mondjuk 90 ezer forint volna az átlag kereset Budapesten mint például Kaposváron , vagy lehet éppen Zalaegerszeget is írnom , szóval ha ez így lenne akkor a parlament már lángokban állna. Ezért olyan birka a magyar nép , mert a vidékben lenne az erő de addig nem mozdulnak amíg Budapest nem lázong , ez sajnos így van.
emerencia
@Cicamama55: Mióta multik és keménydiszkontok vannak jóval több zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá mint pl. a nyolcvanas években. Mezőgazdasági vidéken lakom megyeszékhelyi városiként és még jól emlékszem, hogy anno Mari néni az öt kilométerre lévő falujából a városunk piacán drágábban árulta a terményeket a pesti áraknál. (Pesten jártam időnként és alig hittem a szememnek az árak láttán.) Ezt kellett megvennünk a fővárosinál már akkor is jóval kevesebb bérünkből.

A közelünkben a kilencvenes évek óta van egy piac ahová rendszeresen lejárunk de legtöbbször tovább megyünk a multikhoz mert az olcsóbb és megbízhatóbb. Őket ugyanis gyakrabban ellenőrzik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.