Tóbiás, a fekete gólya már meg is érkezett Magyarországra, a gemenci erdőben landolt a fészkében.

Megérkezett Afrikából a gemenci fészkébe Tóbiás, ezzel ő lett a legelső fekete gólya, amely Magyarországra érkezett idén tavasszal – olvasható a Gemenc Zrt. sajtóközleményében.

A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján a madarat, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a madár 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra fészkel.

Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

 Tóbiás fészek-életét ezen az élő videócsatornán lehet követni: 

Stream OnlineA fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon a fekete gólyák populációja 380-420 párra tehető, ebből 40 rendszeresen a Duna-menti gemenci erdőben költ.

(Gemenc Zrt.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.