A kultúráért felelős államtitkár szerint Közép-Európa hatalmas farsangi fesztiválja a busójárás.

A busójárás Közép-Európa "hatalmas farsangi fesztiválja", amelyet a magyar Országgyűlés törvénnyel is véd, az a hungarikumok sorában is helyt kapott – mondta a Duna-parti városban rendezett hatnapos népszokás vasárnapi fő programján a kultúráért felelős államtitkár.

 Hoppál: A busójárás Közép-Európa hatalmas farsangi fesztiválja

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hoppál Péter köszöntőjében felidézte, hogy a Mohácson élő nemzetiségek békés egymás mellett éléséből született gazdag, színes kulturális hagyatékot az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének részévé választotta. A világ télűző hagyományait – köztük a velencei és a Rio de Janeiró-i karnevált – példaként említve kijelentette: a busójárás Közép-Európa "hatalmas farsangi fesztiválja", amelyet a magyar Országgyűlés törvénnyel is véd, hiszen az a hungarikumok sorában is helyt kapott. Az esemény szervezőinek elmúlt tíz-tizenöt évben végzett munkáját méltatva azt mondta, a busójárás méltán vált nagy nemzetközi eseménnyé.

Szekó József (Fidesz-KDNP) polgármester a mohácsiak több mint 250 éves hagyományáról szólva felelevenítette: a busójárás egy télűző, tavaszköszöntő, termékenységvarázsló farsangolás. A mohácsi fesztivál népszerűsége töretlen, a szervezők becslései szerint a busójárás kiemelt rendezvényei 80-100 ezer látogatót vonzanak. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén minden eddiginél több, mintegy 1300 maskarás gondoskodik, a busójárás hat napja alatt harmincnál is több helyszínen mintegy nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A busók vasárnap kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a délutáni felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsájtják a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtják a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmas máglyát.

Hoppál: A busójárás Közép-Európa hatalmas farsangi fesztiválja

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyókeddi zárónapon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót. Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Fidesz-szóvivőként irritálóbb volt az ipse, mint egy viszkető bőrgyulladás. Szerencsé(jé)re azóta felminősítették valami kultúrizé államtitkárnak, aztán mondhat ilyen nagyívű beszédeket, mint Tállai Bandi a tizenhuszonadik rügyesfütykösi böllérfesztiválon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
A hagyomany valoban a torokok elijesztesere + a tavaszvaro unnepsegrol szol, de korantsem magyar, hanem elsosorban a jelenleg hatarainkon tulelo nemzet szokasa volt. (Monnyuk elobb volt a tavaszvaro pogany unnep, es innen jott az otlet a torokok ijesztgetesere. Szoval meg egy hungarikum, amihez keves kozunk van. Lasd meg kurtos kalacs, amiert szinten nem harcoltunk elegge, es a tokaji bor cimet nyugodtan hasznalhatja olasz bortermelo is...Van meg mit rendbetenni ennek a hulyenek az agyaban is...)
quadrocopter
Azért ne túlozzunk mesés Hoppálka!
A horvátoknak is van hasonló népi hagyományuk, az legalább akkora látogatottsággal bír, mint a busójárás!
szaboria1
Hoppál menj vissza a történelem órára. A Busó járás sokác népszokás ami inkább a Horvátokhoz köthető az idetelepült sokácok ünnepe.
Cefi
Hoppál: A busójárás Közép-Európa hatalmas farsangi fesztiválja.

Az arcokat elnézve, ez mindennapos a magyar parlament épületében.
karma1
@szaboria1: Na, ez nem jutott hirtelen az eszembe, a sokac... Nem akartam hulyeseget irni, azert irtam a "hataron tul elok" nepszokasarol...Koszi a segitseget...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.