Pénteken került ki a kormány honlapjára a földművelésügyi miniszter tervezete, amely a védett állatokról szóló rendeletet módosítaná az eurázsiai hódok kárára. A csatolt magyarázat szerint az eurázsiai hódok (Castor fiber) magyarországi állománya az utóbbi években jelentősen megnőtt, részben a természetes szaporodás és terjeszkedés, részben tudatos betelepítés miatt. Mivel természetes ellenségük nincs, a minisztérium szerint arra lehet számítani, hogy a növekvő trend folytatódna, hamarosan még többen lennének – írja az Index.

A tárca szerint, ahogy nőtt a hódállomány, a hódok által okozott kár is egyre több, jelezték ezt az árvízvédelemmel foglalkozók, az erdő-és mezőgazdálkodók is.

A tervezett jogszabály-módosítás az eurázsiai hód erdő- és mezőgazdasági érdekből történő állományszabályozását tenné lehetővé

- foglalták össze a lényeget.

A rendelet a módosítás után azt mondaná ki, hogy az eurázsiai hódot akkor lehetne zargatni (a rendelet nyelvén riasztani) vagy elpusztítani, ha ezt az erdő- és mezőgazdaságban, valamint a vízgazdálkodásban keletkezett súlyos károk

megelőzése érdekében teszik,

a kártétel bizonyítható,

nincs más kielégítő megoldás

és a gyérítés nem jár a természetes állomány tartós sérelmével.

A gyérítéshez a természetvédelmi hatóság engedélyezésére lenne szükség, és csak szeptember 1. és március 1. között lehetne végezni. A hódokat kétféleképpen engednék elpusztítani olyan embereknek, akiknek képesítésük van az adott módszer alkalmazására:

vagy „az egyed életének kioltását élve fogó csapdával történő megfogás után, kíméletesen"

vagy vadászlőfegyverrel.

A tervezetről március 3-ig várják a véleményeket a [email protected] címen.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
A sok fütyisz patkányt kellene irtani mert azok is túlszaporodtak!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Miért kellett a "tudatos betelepítés", hiszen a természetes szaporulat is elég lett volna? Most meg kilövetik őket?
aremy
kilövetnék a hódokat és a cidesz elitet kellett a kényszer kettős álom pogárság!!
dr. prédikátor
A sok fütyisz patkányt kellene irtani mert azok is túlszaporodtak!!!
sárkányhajó
@CsipkeRózsa: Bebizonyosodott a világ minden részén, ahol az ember beavatkozott a helyi ökoszisztémába, csak kárt okozott vele. (Lásd: Ausztráliában is)
papa.49
Stüszi vadászok figyelem, a fazékvas kedveskedik nektek...
nevemnick
Szóval, sírt a szánk, hogy mennyi vadfaj eltűnt Magyarországról. Hatalmas hírverés volt, hogy a hódokat visszatelepítettük. De mint a példa is mutatja: eszetlenül. 1996 óta közel 250 hódot telepítettek vissza a Gemencen, a Hanságban, a Tisza mentén és a Drávánál. Egy-két dologgal azért számolni kellett volna: a szaporodásuk ütemével és ezáltal az élőhelyük növekedésével. Gondolni kellett volna arra is, hogy a megtelepedésük után pár évvel bizonyos számú egyedet ki kellett volna szedni az állományból, és csak a meghatározott élőhelyek eltartó képességének megfelelő állományt tartsuk fenn. De mint mindig, ebben az esetben is átestünk a ,,hód" túlsó oldalára... (Megjegyzem, az aranysakál sokkal több kárt okoz, mint a hód, azzal viszont nem foglalkozunk.)
Talán pár év múlva már a medvegyekkel és a farkasokkal is így fogunk elbánni.
Desischado
A jó cur..va édes...anyját annak, aki ezt kitalálta! El a kezekkel a hódoktól, rohadt férgek! Benneteket kellene ki irtani, mennyi kárt okoztatok eddig?!
staro2
Amikor megláttam tömjén zsolt helyettes helyettest Székelyföldön a hülye kalapjában lovagolni rögtön tudtam hogy ez lesz a vége.
Hódprém sapkára vágyik a nemzet vadásza,ezért a hódokat vadászhatóvá fogják tenni.
A gond csak az, hogy zsóti így is elég hülyén fog kinézni .
quadrocopter
A hordaqrmányak sincs természetes ellensége, tehát a magyar emberek kilövetnék a qrmányt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.