Ma már a legkevésbé értékes településeken épülő, legkisebb lakások ára is 16-18 millió forint körül mozog. Ez azért is érdekes, mert az új lakások esetében 15 millióig nem kell a jogszabály szerint vagyonszerzési illetéket fizetni – ez a határ pedig az elszabadult lakásárak hatására sem változott, írja a vg.

Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója a lapnak elmondta, a  illetékmentesség határa az újlakás-piaci árak növekedésének dacára is 15 millió forint maradt (az afölötti rész 4 százalékkal adózik, majd 30 millió forint fölött eltűnik a kedvezmény).

Rejtett díjak

A fejlesztők igyekeznek látszólag alacsonyan tartani az árakat, ez viszont nem azt jelenti, hogy magukra vállalják a kötelező költségeket: van, aki ehelyett külön számlázza az egyes tételeket, és ezek között megjelentek új költségek is.

Ilyen a regisztrációs díj, ami a foglalónál kevesebb, viszont nem kell duplán visszaadni, ha az ügylet meghiúsul, például a vevő előnytelennek találja az adásvételi szerződésben foglaltakat. A díj a befizetőt kvázi foglalásra jogosítja egy még csak tervezett vagy épülőfélben lévő lakóházban, másra az esetek többségében nem.

Lakásbiznisz: trükkös árazással fizettetik ki a vevőkkel a pluszköltségeket

A vevővel fizettethetik meg még a közműfejlesztési hozzájárulást és a közműóradíjat, bár e költség a beruházót terheli, hiszen enélkül nem adható át a lakás. Külön szerepeltetve mégis hasznosabb, mert a vételár néhány százezer forinttal kevesebbnek tűnik.

A jó ideje változatlan visszterhes ingatlanátruházási illetékszabályok egyelőre nem követték az újlakás-piaci trendeket, noha a négyzetméterárak ma már a kivitelezés szintjén meghaladják a 300-350 ezer forintot.

Eltűnőben vannak a garzonok

Az előző lakáspiaci felfutás sztárjai voltak a minigarzonok és a 30-35 négyzetméteres kislakások, ezek azonban lassan eltűnnek a kínálatból: 40 négyzetméterre emelkedett a tipikus alsó mérethatár, ez alatt elvétve lehet ingatlant találni.

A minigarzonok a szállásadók körében maradtak népszerűek: a  lakáshotelnek épülő belvárosi építkezéseken még mindig 30-60 százalék a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások aránya.

Úgy tűnik, a garzonnak nincs tömegpiaca már vidéken sem, ahol az alacsonyabb árak miatt az illetékkedvezmény számít nagyobb vonzerőnek, habár ezzel maximum 740 ezer forintot lehet megspórolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.